«Давайте ви будете кінчати тихо, щоб ніхто не почув». Викладача КНУ звинувачують у домаганнях. 40 студентів підписали заяву проти нього, 80 — на його підтримку.

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
«Давайте ви будете кінчати тихо, щоб ніхто не почув». Викладача КНУ звинувачують у домаганнях. 40 студентів підписали заяву проти нього, 80 — на його підтримку.

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

В одному з найбільших вишів країни скандал — студентки Київського національного університету імені Тараса Шевченка звинувачують викладача в сексуальних домаганнях. Кажуть, що під час літньої практики в Каневі доцент кафедри біології Петро Романенко мацав дівчат за груди, непристойно жартував і розповідав, як робити кунілінгус. Ініціатор руху проти Романенка — другокурсниця Клементина Квіндт, вона добивається, щоб викладача звільнили. Частина студентів — на боці дівчини, інші кажуть, що все було не так, і захищають Петра Романенка. У виші ще не вирішили, хто правий — вердикт повинні винести до 7 лютого. tһеБабель вислухав думку всіх сторін.

23 січня ректор КНУ Леонід Губерський знайшов на своєму столі документ. У ньому написано, що викладач кафедри біології рослин ННЦ «Інститут біології та медицини» Петро Романенко роками домагався студенток і заходив до них у кімнати на практиці у нетверезому стані. У кінці заяви — вимога звільнити викладача і 40 підписів. Авторка документа — студентка другого курсу Клементина Квіндт.

Наступного дня історія вийшла за межі вишу. Клементина опублікувала текст про домагання свого викладача. «На першому курсі Романенко викладав у мене ботаніку вищих рослин. Під час теоретичних занять в Києві він не звертав уваги на особистий простір студенток, підсідав за парти, дуже близько підходив і обіймав, коли показував, як працювати з мікроскопом. Трохи флірту там, трохи загравань тут. Але ніхто не звертав на це уваги. Він же викладач, хто що скаже?» — написала вона.

За словами Клементини Квіндт, Романенко став дозволяти собі ще більше влітку 2018 року, коли група поїхала на виїзну практику до Канева. «Одного разу після екскурсії він запропонував повезти мене і ще кількох студентів до “АТБ” на машині. Коли мій одногрупник сідав уперед, він його зупинив і сказав: “Нехай дівчина сяде спереду, буде стюардесою, бажано, щоб найкрасивіша”», — пише Клементина.

В інший день Романенко повіз групу на екскурсію на острів. Група пробиралася крізь зарості, тому до одягу пристав чортополох. Викладач перервав лекцію і зі словами: «Хотів би я бути цією рослиною на вашому одязі», — почав струшувати колючки зі стегон однієї зі студенток. «І сміявся. І мої одногрупники сміялися. Усі, крім мене. А дівчина оніміла і не могла поворушитися», — згадує Клементина.

Пізніше в бесіді з кореспондентом theБабеля вона розповіла, що пропонувала цій дівчині підписати заяву проти нього, але та відмовилася. «Вона сказала: “Ну я не злюся на нього, ну доторкнувся до мене. Що тут такого?” А в мене очі на лоб вилізли! На заліку він поставив всім 25 з 25 балів. Звичайно, ніхто нічого не сказав...» — говорить Клементина.

У ніч перед заліком, як стверджує студентка, пʼяний Романенко увірвався в кімнату до дівчат. «Звертається до мене, каже, що обовʼязково залік здам, як така гарна. А потім розповідає і показує на пальцях, як правильно робити кунілінгус. З кімнати його вивів черговий викладач. Усі дні після цього мені було страшно, що це повториться. Тому що він сказав, що у нього є ключі», — пише дівчина.

Для свого тексту Клементина також зібрала розповіді інших студентів — про те, як у різні роки на практиці в Каневі Романенко ліз до студенток цілуватися на дискотеці, мацав їх за сідниці, клав руки дівчатам на коліна і недоречно жартував.

«Він сказав: Дивіться, я лапаю Діану, і вона не проти»

Клементині Квіндт 17 років, вона переїхала до Києва з Криму. Називає себе феміністкою та активно бере участь у всіляких акціях. На її сторінці у Facebook фотографії одиночного пікету проти хутряної індустрії, знімки з жіночого маршу «Годі терпіти», з феміністичних акцій та маніфестацій на підтримку ЛГБТ.

На зустріч із кореспондентом theБабеля разом з Клементиною приходить її однокурсниця — Ріна Рєзнік. Вона теж підписала заяву проти Романенка. Насправді дівчину звуть не так, але студентка просить підписати її псевдонімом. Ріні 19 років, вона займається біофізикою і фізіологією, входить до наукової групи в Інституті фізіології імені Богомольця.

Крім історій про машини, будяки і кунілінгус, дівчата розповідають про ще кілька випадків домагань з боку свого викладача. Наприклад, в один з перших днів після екскурсії на острів він запропонував посидіти на березі.

— Ми запитали, чи можна скупатися в Дніпрі. Він дозволив. Ніхто не взяв з собою купальники, тому я попросила одного хлопчика дати мені кофту, щоб скупатися в ній і шортах. І тут Романенко каже: «Сергію, ти навіщо даєш їй кофту? У неї біла футболка, вона без ліфчика ходить. Зараз би груди просвічувалися!» — згадує Ріна.

Наступного дня було «вогнище» — посиденьки групи з викладачем після відбою. Ріна каже, що Романенко приїхав туди пʼяний і з друзями.

— Від нього тхнуло перегаром, він хитався і бухав горілку з горла. Я і ще одна дівчинка лежали на плечах у мого друга Івана. Романенко це помітив і сказав: «Ваня, щось дівчата занудьгували. Може, ти підеш в кімнату і зробиш їм кунілінгус? Тільки давайте ви будете кінчати тихо, щоб ніхто не почув».

Через кілька днів, коли вони разом готували обід, викладач схопив за груди одну зі студенток.

— Я сиджу гриби чищу, і тут чую голос Романенка: «Дивіться, я лапаю Діану, і вона не проти». Підвожу очі, а він мацає Діану за груди. Вона сиділа з великими очима і нічого не сказала. Потім він запропонував піти до нього в душ: «У мене там немає камер... напевно. Можу вам дати свої рушнички».

Після того тижня Клементина, Ріна й інші студентки обговорили ситуацію і вирішили, що потрібно діяти. Пішли до завідувача практикою і про все йому розповіли. Той запропонував компроміс: дівчата пишуть заяву на імʼя директора «Інституту біології», завідувач практики показує її Романенку і попереджає, що якщо буде ще один випадок некоректної поведінки, заява ляже на стіл директору.

Після цієї розмови Романенко виїхав з Канева, а в кінці року студентки дізналися, що його відсторонили від практики. А Клементині почали писати старшокурсники. Розповідали, що в різні роки з ними відбувалося те ж саме: Романенко непристойно жартував, намагався помацати дівчат на дискотеці, завалювався пʼяний у кімнати після відбою. Тоді Клементина вирішила, що треба йти до кінця і добиватися, щоб викладача звільнили.

Очна ставка

24 січня Клементина, Ріна та їхній однокурсник прийшли в кабінет до Романенка.

— Я запропонувала йому два варіанти: хороший і поганий. Хороший — він пише заяву за власним бажанням, ніколи більше не викладає студентам і записує офіційне вибачення. Поганий — якщо він цього не зробить, я подаю позов до суду, — каже Клементина.

Романенко, за їх словами, спочатку все заперечував, потім погодився і навіть падав на коліна з вигуками: «Я таке робив? Нічого не памʼятаю! Невже я був такий пʼяний?» За словами студенток, викладач сильно рознервувався, почервонів, постійно ходив вмиватися.

— У підсумку він погодився на наші умови. Я дістала айфон, щоб записати на відео його вибачення, але він раптом закрив очі і впав непритомний. Ріна побігла на кафедру фізіології за корвалолом, Романенка відкачали, і він виїхав на швидкій, — каже Клементина.

Напередодні на стіні корпусу зʼявилися написи: «Романенко — насильник», «Геть з ННЦ» і «Звільніть Романенка».

«Попросила його більше так не робити, і він перестав»

Після скандалу в студентському парламенті КНУ вирішили провести закрите засідання. Його призначили на 28 січня. У приміщення пускали тільки за студентськими квитками «Інституту біології». Але кільком журналістам вдалося пройти, тому питання про домагання вирішили не обговорювати.

Під час звітів голів департаментів до трибуни раптом вийшла Клементина і заявила: «Я бачила, як Романенко, доцент кафедри біології рослин, домагається студенток. Я зможу підтвердити це у суді». Ще три дівчини вийшли до трибуни з плакатами: «Ні домаганням в університеті». Засідання різко закрили і попросили всіх піти з аудиторії.

— Клементина прямо звинувачує Романенка, але поки немає жодних доказів, це неприпустимо. Не було іншого виходу, крім як оголосити засідання закритим і перенести його на невизначений термін, — пояснив theБабелю голова студпарламенту Тарас Войціцький. І додав, що є й інша заява на імʼя директора КНУ — на захист Романенка. Її підписали близько 80 студентів.

У холі корпусу ННЦ після зірваного засідання — натовпи студентів. Вони обговорюють Клементину і відверто сміються. Звучать фрази «тупа шльондра» і «кончена феміністка». У розмовах не під запис більшість студентів кажуть, що Романенко справді любить вульгарні жарти, може зʼявитися перед студентами нетверезим, обійняти дівчину чи покласти руку на коліно. Але інтерпретацію Клементини багато хто вважає перебільшенням. У діях Романенка вони не бачать нічого поганого — сприймають це як невдалий гумор.

— Я теж проходила практику в Каневі. Була свідком деяких ситуацій, які описала Клементина. Наприклад, я була в машині, коли Романенко підвозив нас до «АТБ». Він просто сказав: «Давайте вперед дівчина сяде». Про красиву нічого не говорив. Ми з подругою відразу відмовилися й сіли назад. Поруч залишалося ще одне місце, але Клементина сіла вперед, — розповідає студентка другого курсу Ліза.

Вона теж була присутня під час описаної Клементиною ситуації з чортополохом. Каже, що дівчина, з якої Романенко струшував будяки, — її подруга, і вона не надала цьому випадку значення.

— Романенко справді може якось неоднозначно пожартувати. Таке було і зі мною, але я просто попросила його більше так не робити, і він перестав, — згадує Ліза.

Випускниця КНУ Дарина Грінбург навчалася в науковому центрі «Інституту біології» у 2009—2014 роках і теж була з Романенком на практиці в Каневі. Вона називає його гумор «генітальним», але каже, що ніколи не відчувала себе в небезпеці в присутності викладача.

— Так, ці жарти були, і так, він міг зайти до нас у кімнату після відбою. Але нічого кримінального не робив — сидів на ліжку, грав на гітарі. Нас теж підвозив до магазину і пропонував дівчатам сісти на переднє сидіння. Але на це ніхто не звертав уваги, — розповідає Дарина.

Вона вважає, що поведінка Романенка неприпустима і заслуговує адміністративного покарання. «Але те, що пишуть у коментарях, — що він ґвалтівник і його треба показувати по телевізору, — неправда».

Інші колишні та нинішні студентки теж кажуть, що чутки про домагання Романенка до дівчат були завжди.

— Я не здивувалася, коли прочитала пост Клементини. Все це — знайомі історії, просто раніше ніхто не надавав цьому значення, — говорить Анастасія Рибіцька, яка навчалася в ННЦ у 2007—2013 роках.

Один з викладачів, який працює у КНУ з 2005 року та підтримує Клементину, каже, що стаття про неприпустиму поведінку Романенка вперше зʼявилася в інтернеті ще кілька років тому — на сайті, якого вже не існує. Він не розмовляв зі студентами про домагання біолога, але чув, як вони обговорюють їх між собою.

Викладач зліг у лікарню

Щодня Клементина отримує повідомлення з підтримкою і ненавистю. Цитує останні: «Твій мозок промитий фемінізмом», «Х*йня ти, а не активістка», «Твоєму майбутньому чоловікові з тобою не пощастить».

У виші не раді, що ця історія стала відома стороннім. Наступного дня після зірваного засідання студпарламенту в червоному корпусі КНУ зібрали закриту комісію з сімох осіб — співробітників КНУ та представників студентського самоврядування. Журналістів на засідання не пустили. Крім членів комісії, у кабінеті були лише студенти та представник омбудсмена. Усім присутнім суворо заборонили розповідати стороннім про те, що відбувалося на засіданні.

— Ми попросили всіх причетних до конфлікту написати пояснення та їх бачення ситуації. Наприклад, уже більше ста студентів-біологів написали, що не були свідками речей [про які говорить Клементина], — розповідає проректор Володимир Бугров.

Сам Петро Романенко на комісію не прийшов — зараз він на лікарняному. За словами директора ННЦ Людмили Остапченко, у нього стався серцевий напад. Романенко звинувачення в домаганнях заперечує і каже, що збирається подавати в суд за наклеп. До 7 лютого комісія повинна вирішити, чи вважати його «жарти» домаганням. Потім рішення передадуть ректору — лише він може звільнити або «помилувати» викладача.

Клементина теж збирається йти до суду — у разі, якщо Романенка не звільнять.

Наскільки перспективним може бути такий суд, ми запитали в юриста. Адвокат Ростислав Кравець, що спеціалізується на захисті прав людини, каже, що довести факт сексуальних домагань у суді буде важко. Для цього потрібно надати докази — наприклад, відео- чи аудіозаписи домагань викладача та свідчення очевидців. «Але і в цьому випадку, скоріше за все, мова може йти тільки про кваліфікацію «дрібне хуліганство» та про штраф, — каже Кравець. — Причому термін притягнення до відповідальності — три місяці з моменту виявлення порушень».