55 днів до виборів. Мер Львова Садовий написав велику передвиборчу програму. Ми обрали головне і зʼясували, що в ній не так

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
55 днів до виборів. Мер Львова Садовий написав велику передвиборчу програму. Ми обрали головне і зʼясували, що в ній не так

Дар'я Светлова / Артем Марков / «Бабель»

Тричі мер Львова і лідер партії «Самопоміч» Андрій Садовий вперше балотується у президенти. Попри заклики об’єднатися з Анатолієм Гриценком, Садовий вирішив іти на вибори сам. У передвиборчій програмі він обіцяє високі зарплати лікарям і військовим, гроші регіонам і багато говорить про енергетику. З розумінням останньої, вважають експерти, які проаналізували його програму*, у мера проблеми.

Програма Садового досить обʼємна — 79 пунктів. У ній він згадує майже про всі чутливі питання, крім статусу окупованих територій. Що робити з ними, мер не говорить.

Як і інші кандидати, Садовий хоче змінити Конституцію: скоротити склад Верховної Ради з 450 до 300 депутатів, обирати їх за відкритими списками, а закони приймати більшістю присутніх у залі. Садовий за закон про імпічмент президента і «персональну відповідальність прем’єра та міністрів за виконавчу владу».

Основні пункти програми Садового

  • Вибори до парламенту на пропорційній основі з відкритими списками

  • Ліквідація обласних та районних державних адміністрацій

  • Голосування за закони більшістю присутніх у залі парламенту депутатів

  • Зменшення кількості народних депутатів до 300

  • Відповідальність президента та дієва процедуру імпічменту

  • Українське громадянство тим, хто народився в інших країнах, але вважають себе українцями і хочуть розбудовувати Україну

  • Новий закон про столицю Київ

  • Співпраця з НАТО, щоб згодом отримати членство

  • Приєднання до митного та енергетичного союзу з ЄС

  • Спільний авіапростір з ЄС

  • Створення національного лоукосту (один вже є)

  • Заборона користуватися надрами росіянам,  російським і офшорним компаніям

  • Кримінальна відповідальність за неналежне управління критичною інфраструктурою

  • Ринок землі. Землю в обмеженій кількості можуть купувати лише українці

  • Інтернет для сільського населення, а також для освітніх і медичних закладів

  • Відкрита інформація про використання коштів платників податків

  • Податок на виведений капітал (цю ідею вже коментував екс-міністр Олександр Данилюк в аналізі програми Володимира Зеленського)

  • Закон про викривачів суспільної інформації про шкоду суспільним інтересам

  • Перепис населення і єдиний реєстр фізичних осіб

  • Декриміналізація статті 205 Кримінального кодексу — «фіктивне підприємництво»

Ноу-хау мера — дозвіл іноземцям з українським корінням отримувати українське громадянство. Чи потрібно їм буде відмовлятися від першого громадянства — незрозуміло. Чинна українська Конституція визнає єдине громадянство.

Садовий обіцяє повернути вимогу про вищу юридичну освіту для кандидатів на посаду генерального прокурора. Цей пункт викреслили з закону, коли у травні 2016 року на цю посаду призначили Юрія Луценка.

У програмі чимало пунктів, які сподобаються багатьом виборцям: підвищення зарплат лікарям і військовим до $1000, компенсації ветеранам у 100 тисяч гривень. Вчителям Садовий обіцяє доплачувати третину від середньої заробітної плати. Серед популярних економічних обіцянок — також зменшення імпорту російських товарів, приватизація більшості державних підприємств, накопичувальна пенсійна система без збільшення єдиного соціального внеску, який, зокрема, іде на пенсії.

«У цій програмі немає балансу між можливостями і обов’язками держави. Щоб держава могла роздавати такі «пряники», у неї має бути ресурс. Ресурси є тільки два — податки і борги», — каже Ігор Уманський, колишній в. о. міністра фінансів. Наприклад, при переході з нинішньої солідарної на накопичувальну пенсійну систему не обійтись без збільшення відрахувань — окрім ЄСВ, доведеться сплачувати якусь суму на власний пенсійний рахунок. Це єдиний шлях, щоб нинішні пенсіонери не залишились без грошей. «Цей перехідний період — на десятки років», — каже Уманський. Але у програмі Садового нічого не сказано про те, звідки нинішні пенсіонери отримуватимуть пенсії.

Тезу про приватизацію більшості державних підприємств експерт теж вважає суперечливою. Продавати, на його думку, варто лише збиткові підприємства. Їх можна навіть дарувати інвесторам, як це у кінці 90-х робили у Німеччині.

Садовий пропонує створити енергетичну біржу «для конкурентного продажу» енергетичних ресурсів (вугілля, газу) та електроенергії. «Це писала людина, яка має благі наміри, але не розуміє, як це виглядає в українських реаліях та українському законодавстві», — каже директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Він пояснює, що 80% вугілля виробляє компанія ДТЕК, яка належить Рінату Ахметову і може задавити будь-кого на ринку. Схожа ситуація з газом, 60% якого видобуває державна компанія «Укргазвидобування». Конкурувати з такими гігантами біржа іншим гравцям не допоможе.

Ще одна енергетична обіцянка — нові нафтопереробні заводи і, як наслідок, зменшення імпорту бензину. Харченко це називає «голою фантазією». Він нагадує, що через брак запасів нафти пʼять із шести нафтопереробних заводів в Україні «порізали» на металобрухт, і будувати нові сенсу немає.

Садовий за стандарти НАТО у системі командування та керівництва збройними силами. Також він обіцяє розмістити вздовж державного кордону з Росією та лінії розмежування боєздатні військові частини та бойову техніку. Директор військових програм «Центру Разумкова» Микола Сунгуровський нагадує, що в Україні кілька років триває війна, і боєздатні частини давно на кордонах. Через війну він також радить не чіпати управління військами. Натомість реформувати можна Міністерство оборони.

Садовий обіцяє відсторонити від влади і покарати політиків і силовиків, які «допомагали і допомагають ворогові». Те саме він у разі перемоги планує зробити з корумпованими суддями. 25% конфіскованих у корупціонерів коштів він збирається надавати на будівництво лікарень, шкіл, дитячих садків.

*Експерти не знали, програму якого саме кандидата в президенти вони аналізують.