53 дні до виборів президента. Вищі зарплати, менші податки і один банк для всіх пенсій. Експерти проаналізували передвиборчу програму Тимошенко

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
53 дні до виборів президента. Вищі зарплати, менші податки і один банк для всіх пенсій. Експерти проаналізували передвиборчу програму Тимошенко

Дар'я Светлова / Артем Марков / «Бабель»

Екс-прем’єр Юлія Тимошенко йде в президенти втретє. Довгий час, згідно з усіма авторитетними соцопитуваннями, вона очолювала президентські рейтинги. Лише недавно першим місцем Тимошенко поступилась Володимиру Зеленському. У своїй передвиборчій програмі вона не уникає гучних обіцянок, багато говорить про енергетику і майже нічого про боротьбу з корупцією. Проаналізувати її програму ми попросили екс-міністра фінансів Олександра Данилюка і директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка. Хто автор документу, експерти не знали.

Тимошенко, як майже всі кандидати, у своїй програмі говорить про окуповані території. Крим і Донбас вона обіцяє повернути військово-дипломатичним шляхом, але на відміну від Анатолія Гриценка [його програма тут] жодних строків не вказує. Тимошенко, як і Зеленський [аналіз його програми тут], за переговори і мир «відповідно до Будапештського меморандуму». Цей документ з гарантіями територіальної цілісності України підписали США, Велика Британія та Росія. З останньої Тимошенко обіцяє домогтися компенсації — як з держави-агресора. У Тимошенко, судячи з документу, є власна, «альтернативна мінській формулі» програма реінтеграції Криму і Донбасу. Яка саме — невідомо.

Екс-прем’єр, як більшість її головних конкурентів, хоче змінювати Конституцію. Вона проти недоторканності для президента, депутатів і суддів, хоче скоротити склад парламенту на 100 депутатів — до 350, а центральну та місцеву владу пропонує змінювати референдумом. Виконати ці обіцянки Тимошенко буде непросто навіть у разі перемоги. Щоб змінити Конституцію, необхідні 300 голосів у парламенті, а фракція Тимошенко поки найменша — лише 20 депутатів.

Основні пункти програми Тимошенко

  • Повернення окупованих Криму і Донбасу

  • Армія за стандартами НАТО

  • Новий контракт для військових із соціальними гарантіями

  • Альтернатива мінській формулі реінтеграції Донбасу

  • Зняття недоторканності з президента, суддів і депутатів

  • Кількість депутатів зменшити до 350

  • Зміна центральної та місцевої влади на референдумі

  • Поява мирових суддів, яких разом із місцевими суддями обиратиме народ

  • Петиції — форма законодавчої ініціативи

  • Ліквідація податкової міліції

  • Заміна ПДВ податком на реалізацію

  • Газ українського видобутку — населенню

  • Обов’язкове медичне страхування за рахунок роботодавців

  • Накопичувальна пенсійна система

  • Повернення пенсії працюючим пенсіонерам

  • Зарплати лікарів і середня зарплата на рівні Польщі

  • Європейський рівень зарплат освітян і працівників культури

  • Єдиний податок для аграріїв на гектар землі

  • Центри української культури за кордоном, фінансування перекладу українських творів іншими мовами

  • Довгострокове кредитування для підприємств до $100 тис. під 3% річних

  • Виплати при народженні дитини. За першу дитину — 50 тис. грн, за другу — 100 тис. грн, за третю і наступних — 150 тис. грн

Тимошенко, як і Зеленський, за мирових суддів, які не мають обовʼязково отримати юридичну освіту і повинні обиратися напряму народом.

В енергетиці Тимошенко, як і Юрій Бойко [аналіз його програми тут], обіцяє українському населенню дешевий український газ. Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко застерігає, що це короткий шлях до махінацій: український більш дешевий газ за низькими тарифами будуть списувати та перепродавати дорожче.

Щоб зменшити тарифи на електрику, Тимошенко обіцяє створити ринок електроенергії. Ця ідея не нова — відповідний закон Рада прийняла ще два роки тому, і незабаром він набуде чинності. Харченко каже, що після цього тарифи для індустріальних виробників зменшаться, а населення, навпаки, почне платити більше. «Зараз приватні споживачі платять за електрику на 57—60% менше собівартості, а індустріальні виробники, відповідно, більше», — коментує експерт.

Тимошенко, як майже всі кандидати, обіцяє розвивати відновлювальну енергетику, зокрема геотермальну. Такі електростанції використовують тепло землі, тому їх будують на розломах земної кори. В Україні такі розломи є лише в окупованому Криму, тож, як пояснює Харченко, поки ця ідея нереальна.

Ще одна виконана раніше обіцянка з програми Тимошенко — ліквідація монополії на імпорт газу. Її ліквідували ще у 2015 році, і зараз в Україні близько 500 імпортерів. У приватних розмовах, за словами Харченка, вони жаліються на велику конкуренцію.

У перший місяць роботи президентом екс-прем’єр обіцяє знизити ціни на газ для населення вдвічі, а в перспективі — і для промисловості. Тимошенко планує будувати LNG-термінали для поставок скрапленого газу неросійського походження. Першу обіцянку Харченко називає популізмом і впевнений, що економічних підстав для різкого зменшення ціни для населення немає. Що стосується LNG-терміналів, то танкери зі скрапленим газом мають проходити через Босфор. «Туреччина це забороняє, і жодних шансів вплинути на таке рішення поки немає», — каже експерт.

В економіці Тимошенко дає багато обіцянок, які подобаються її електорату: створювати і розвивати українські банки, захищати постраждалих від різкого падіння курсу гривні, збільшувати зарплати до рівня Польщі, ліквідовувати «корупційні» податки. Загалом вона планує скоротити 37 податків. Звідки на все це держава братиме кошти — у програмі не сказано.

«У нас забагато банків. Їх стільки ж, як у США. І все, що сказано про банки, — порожні пункти. Щодо втрат через падіння гривні, це означає, що ті, хто втратили по валютних кредитах, мають отримати доплати. Хто за це заплатить? Скоріш за все — лікарі, вчителі, бізнес буде більше оподатковуватись. Держава таких грошей не має», — вважає екс-міністр фінансів Олександр Данилюк.

Єдиний соціальний внесок, більша частина якого йде на пенсії, Тимошенко обіцяє замінити на персоніфіковані накопичувальні рахунки. Їх вона пропонує розмістити в державному банку. Данилюк звертає увагу, що у цій програмі, як і в деяких інших, знову не пояснюють, з яких податків у перехідний період будуть отримувати гроші нинішні пенсіонери, які власних рахунків не мають. Питання у колишнього міністра викликає також ідея єдиного державного банку. «Якщо ним керуватиме фігура, призначена за політичною квотою, то ці гроші підуть на проекти друзів цього кандидата в президенти», — каже Данилюк.

Соціальний пакет від Тимошенко виглядає заманливо: середня зарплата на рівні Польщі [приблизно 35 тис. грн замість нинішніх 10,5 тис. грн], обов’язкове медичне страхування за рахунок роботодавців. Останнім за це вдвічі скоротять податкове навантаження. Медичну страховку дітям, безробітним і пенсіонерам гарантуватиме держава. «Таке збільшення зарплат означає, що за 5 років економіка має зрости в три рази. Чи можливо це? Мені здається, нереально», — прогнозує Данилюк.