Ми дістали позовну заяву Ігоря Мосійчука до Уляни Супрун. Ось зразок його логіки: Супрун повинна піклуватися про українців, тому її потрібно усунути

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Ми дістали позовну заяву Ігоря Мосійчука до Уляни Супрун. Ось зразок його логіки: Супрун повинна піклуватися про українців, тому її потрібно усунути

Уляна Супрун народилась у США, була волонтером під час Революції Гідності, а в липні 2016 року стала спочатку першим заступником, а потім в. о. міністра охорони здоров’я. З того часу жодних спроб зробити її «повноцінним» міністром не було — це має зробити парламент за поданням прем’єра. Цим скористався депутат Радикальної партії Ігор Мосійчук: він подав на Уляну Супрун до суду і намагається довести, що вона не може виконувати обов’язки міністра. Радикальна партія має зуб на Супрун ще з січня 2017 року, коли вона заявила, що помічник лідера партії пропонував їй хабар. theБабель отримав позовну заяву Мосійчука. Ми спробували знайти там логіку та здоровий глузд.

Ігор Мосійчук вимагає речей, що суперечать одна одній: щоб держава охороняла його здоровʼя і щоб в. о. міністра припинила охороняти його здоровʼя. У позові він спочатку аргументує тим, що має право на захист здоров’я. Водночас він скаржиться, що Уляна Супрун, яка на своїй посаді забезпечує державну політику у сфері охорони здоровʼя, порушує його право на охорону здоров’я. Він каже, що Супрун «не може обіймати посаду в. о. міністра охорони здоровʼя, оскільки такої посади не передбачено законодавством». Власне він вимагає залишити міністерство без керівника, поки парламент 226 голосами не підтримає запропоновану премʼєр-міністром кандидатуру.

Ігор Мосійчук оскаржує те, як Кабінет міністрів призначив Уляну Супрун в. о. міністра, але позивається не до Кабміну, а до самої Супрун. Він посилається на Конституцію та закон про Кабінет міністрів і стверджує, що Супрун отримала повноваження міністра на підставі неправомірного розпорядження Кабміну. Але відповідачем він називає Супрун, а уряд виступає лише третьою особою. Представник Супрун надіслав до суду письмові пояснення. У них зазначено, що жодних обмежень, які б не дозволяли Супрун виконувати обов’язки міністра, в законодавстві немає: закон «Про центральні органи виконавчої влади» жодним чином не обмежує повноваження виконувача обов’язків.

Мосійчук наполягає, що Супрун не може бути в. о. міністра тому, що досі має американське громадянство. Про це він дізнався з інтернету. «У вільному доступі в мережі інтернет наявна інформація, що Супрун є громадянкою США. …Ці обставини загрожують національній безпеці», — пише він.

Американка за народженням, Уляна Супрун отримала українське громадянство з рук президента Петра Порошенка ще в 2015 році. Закон вимагає від іноземця підписати документ, у якому він зобовʼязується відмовитись від громадянства іншої країни. У МОЗ ще у 2017 році наполягали, що Уляна Супрун виконала всі вимоги законодавства для отримання українського паспорта. При цьому закон прямо не забороняє подвійне громадянство. Якщо людина, крім українського, має паспорт іншої країни, то Україна визнає таку людину лише своїм громадянином. Державні службовці не можуть мати паспорт іншої країни, але це не поширюється на міністрів і їхніх заступників.

Мосійчук каже, що дізнався про «порушення» Супрун нещодавно, тому визначені в законі шість місяців для подання позову ще не минули. Але строк обчислюється з того дня, коли він повинен був дізнатися про порушення його прав. У позові він наводить кілька скріншотів — з інтернет-медіа «Гордон» та «Інформатор». Один із них півторарічної давнини.