Ми отримали повний текст підозри Владиславу Мангеру, якого звинувачують в організації вбивства Катерини Гандзюк. Ключові подробиці

Автори:
Марія Жартовська, Оксана Коваленко
Дата:
Ми отримали повний текст підозри Владиславу Мангеру, якого звинувачують в організації вбивства Катерини Гандзюк. Ключові подробиці

Facebook / Vladislav Manger

Сьогодні, 11 лютого, о 8.20 ранку голова Херсонської облради Владислав Мангер у себе вдома отримав підозру від заступника генерального прокурора Юрія Столярчука. Його підозрюють у тому, що він найняв двох людей, які через посередників організували вбивство радниці мера Херсона, активістки Катерини Гандзюк. За злочин заплатили не менш ніж 5,6 тисяч доларів: безпосередні виконавці отримали по 500 доларів, решту привласнили посередники. Загалом у справі фігурують 8 людей. theБабель дістав повний текст підозри Мангеру. Ось його ключові подробиці.

Катерина Гандзюк керувала справами виконкому Херсонської міськради. Вона протидіяла штучним підпалам та вирубкам лісів, які координувало кримінальне середовище Херсонської області. Криміналітету, йдеться в підозрі, сприяли «окремі представники місцевих органів влади та правоохоронних органів».

Згідно з документом, у Мангера була «особиста неприязнь» до Гандзюк через її активну громадську діяльність. Він усвідомлював, що публічна критика Гандзюк «підриває його особистий авторитет серед мешканців Херсонської області», перешкоджає як голові Херсонської облради та заважає підконтрольним йому компаніям вести бізнес.

Щоб залякати громадських активістів Херсонської області, Мангер на початку липня 2018 року вирішив організувати вбивство Гандзюк. Він звернувся до своїх знайомих Олексія Левіна та Ігоря Павловського і запропонував їм за гроші знайти виконавців та організувати вбивство Катерини. Ті погодились, «керуючись корисливим мотивом та наявною у них особистою неприязню до Гандзюк». На виконання плану Мангер дав своїм знайомим не менш ніж 10 тисяч гривень. За ці гроші вони мали придбати знаряддя для вчинення злочину, засоби звʼязку в межах закритої групи контактів. Також вони визначили співучасників.

Мангер узгодив з Левіним і Павловським і винагороду за вбивство. Частину (не менш ніж 5,6 тисяч доларів) Левін і Павловський планували передати безпосереднім організаторам і виконавцям, у тому числі й за напад на Гандзюк, а іншу частину вони збирались «залишити для особистого незаконного збагачення».

Не пізніше від 13 липня минулого року Левін і Павловський домовилися з Мангером, що залучать до вбивства їх знайомого Сергія Торбіна. З Торбіним вони обговорили план та суму винагороди. Той погодився і знайшов чотирьох знайомих: Горбунова, Васяновича, Вишневського, Грабчука.

На той час Торбін уже дізнався, де мешкала і працювала Катерина, якими маршрутами вона пересувалася, вивчив наслідки застосування сірчаної кислоти для здоров’я і життя людини. Горбунову, Васяновичу, Вишневському і Грабчуку він передав не менше ніж 10 тисяч гривень, щоб вони придбали сім-карти, «мобільні термінали» та сірчану кислоту. Місцем вбивства спільники обрали двір біля підʼїзду будинку, де жила Гандзюк. 31 липня вони на неї напали.

Не пізніше ніж 4 серпня Павловський передав Торбіну не менше за 4 тисячі доларів. Той передав Горбунову, Васяновичу і Вишневському по 500 доларів. Горбунов отримав свою частку від Васяновича наступного дня в Києві. Решту, 2 тисячі доларів, Торбін використав «на власний розсуд».

Після того, як правоохоронці затримали одного зі співучасників — Горбунова, Васянович 17 серпня 2018 року приїхав у Херсон, де обговорив з Торбіним, що йому робити далі. Торбін передав йому ще 1,6 тисяч доларів — як винагороду, та щоб Васянович мав змогу переховатися від слідства. Гроші Торбін отримав від Павловського, який узгоджував свої дії з Мангером.

Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року від хімічних опіків до 40% поверхні тіла. Слідство наголошує, що смерть Гандзюк настала саме в звʼязку з тим, що на неї вихлюпнули сірчану кислоту.