У Мангера в суді пʼять адвокатів. У їхньому послужному списку — Савченко, «Топаз» та Штепа. Що ще про них відомо?

Автори:
Марія Жартовська, Євген Спірін
Дата:
У Мангера в суді пʼять адвокатів. У їхньому послужному списку — Савченко, «Топаз» та Штепа.  Що ще про них відомо?

Ovsyannikova Yulia / Barcroft Media via Getty Images

Голову Херсонської облради Владислава Мангера підозрюють в організації вбивства радниці мера Херсона та активістки Катерини Гандзюк. 31 липня 2018 року на неї вилили сірчану кислоту, через кілька місяців Гандзюк померла в лікарні. Суд обирав запобіжний захід Владиславу Мангеру чотири доби, захищали його пʼять адвокатів: Андрій Левковець, Костянтин Глоба, Олександр Шадрін, Дмитро Ільченко та Андрій Мурашкін. Хоча це були не слухання по суті, адвокати примусили суд детально розглянути всі показання свідків, протоколи обшуків і допитів. Один з них навіть вимагав перекладача з російської на українську. «Домагаємося звільнення клієнта і припинення справи стосовно нього», — сказав theБабелю адвокат Олександр Шадрін. Розповідаємо коротко, хто ці адвокати і які справи вони вели раніше.

Андрій Левковець

У 2006 році закінчив Київський національний університет внутрішніх справ, де навчався за спеціальністю «правознавство». Потім Левковець отримав спеціальність «менеджмент організацій», а в 2013 році з відзнакою закінчив юракадемію імені Ярослава Мудрого.

Працювати юристом почав майже 13 років тому. Спершу був юрконсультантом на підприємствах різних форм власності, потім займався приватною юридичною практикою, а в 2014 році заснував юридичний офіс «Лігал Едвайзер». Через два роки увійшов до складу партнерів юридичної агенції «Шевчук та партнери», а з грудня 2017 став партнером адвокатського обʼєднання Barristers.

У грудні 2015 року Левковець був безкоштовним державним адвокатом для одного з тодішніх лідерів партії «УКРОП» Геннадія Корбана.

Тоді Левковець просив суд надати йому щонайменше три години на ознайомлення з матеріалами кримінальної справи. Після цього він вийшов із зали суду.

У 2017 році Левковець був захисником одного з фігурантів «газової справи» Олександра Онищенка — Олександра Сергієнка, який консультував підконтрольні Онищенку компанії з юридичних питань. У серпні позаминулого року Сергієнко попросив собі державного адвоката, бо Левковець полетів відпочивати до Франції, а його підзахисний про це не знав і не встиг знайти собі нового адвоката.

Адвокат Андрій Левковець.

Також Левковець захищав нардепа від «Батьківщини» Надію Савченко і говорив, що її допит на поліграфі може дати хибні результати, тому що його підзахисна оголосила голодування.

Костянтин Глоба

Костянтину Глобі 33 роки, адвокатською діяльністю займається з 2012 року. Минулого року був визнаний одним із кращих адвокатів у справах White collar crime — злочинність «білих комірців». Веде процеси чиновників, політиків, керівників державних підприємств.

Популярність у пресі отримав після того, як взявся за справу депутатки Надії Савченко. Її звинувачують у тероризмі та спробі замаху на Петра Порошенка, Олександра Турчинова, а також у спробі підірвати Верховну Раду. Глоба домагається переведення Савченко під домашній арешт.

Адвокат Костянтин Глоба.

Глоба захищав депутата Борислава Розенблата у «бурштиновій справі». Розенблата затримали в аеропорту імені Сікорського 19 жовтня 2017 року. Детективи НАБУ просто в літаку вилучили в нього паспорти та мобільні телефони. Пізніше з допомогою адвоката Глоби Розенблат довів, що він є потерпілою стороною, а детективи діяли з перевищенням повноважень.

Глоба відомий тим, що за його клопотанням суд скасував арешт вертолітного майданчика екс-президента Віктора Януковича. Адвокат вів «газову справу» Олександра Онищенка, справу про крадіжку 50 млн у банку «Хрещатик» та інші справи, повʼязані з політиками.

У справі Мангера Глоба переконав суд, що не розуміє російську, тому розшифровку диска з показаннями свідків читали з перекладачем на українську. Крім того, адвокат заявляв, що за ним стежать працівники СБУ. За словами адвоката, коли він ішов до суду, повз нього проїхав автомобіль, пасажир якого нібито сказав: «Хлопці, відмовтеся від справи, вас прослуховують».

Олександр Шадрін

До адвокатської практики працював слідчим у міліції. Спеціалізується на кримінальних справах та представництві в Європейському суді з прав людини. Шадрін брав участь у багатьох резонансних справах, повʼязаних із сепаратистами. Саме він захищав екс-мера Словʼянська Нелю Штепу і домігся її переведення з СІЗО під домашній арешт. Адвокат вів справи Гната Кромського, відомого як «Топаз», обвинуваченої у підтримці бойовиків Лариси Чубарової («Тереза»), екс-депутатки від КПУ Алли Александровської. Шадрін також захищає Надію Савченко. За словами Нелі Штепи, «якщо за справу взявся Саша Шадрін, Савченко скоро буде на свободі».

У січні 2016 року в Харкові підірвали машину Шадріна. Він повʼязав це зі своєю адвокатською діяльністю та підзахисними.

Адвокат Олександр Шадрін.

Сам Шадрін неодноразово говорив, що не спеціально вибирає обвинувачуваних у сепаратизмі, а просто так «історично склалося». «Ми намагаємося не відмовляти нікому в правовій допомозі — тільки якщо у нас обʼєктивно немає можливості прийняти людину через зайнятість. Якщо завтра приведуть, наприклад, Ляшка з пакетиком конопель або гранатою в кишені, або Петра Порошенка, або Юлію Тимошенко — ми всіх раді бачити у себе клієнтами, нікому не відмовимо у правовій допомозі».

Андрій Мурашкін

Партнер в адвокатському обʼєднанні «Константа». Андрій Мурашкін працював адвокатом, радником Мангера і довіреною особою з 2014 року.

У лютому 2019 року журналісти «Радіо Свобода» зʼясували, що за тиждень до нападу на Катерину Гандзюк він здав Олексію Левіну, якого підозрюють в організації вбивства, елітну базу відпочинку Oasis Beach на 57 номерів, що в курортному містечку «Лазурне». Договір уклали на сім років.

З літа 2018 року право власності на цю базу було закріплено за фірмою «Лазурний відпочинок», а її директором і був Мурашкін.

Пізніше він пояснював, що база належить київському бізнесменові, і той передав її до юридичного бюро в управління. Мурашкін пояснював, що база фігурує в багатьох судових справах та в конфлікті з попередніми власниками, які намагалися вчинити її рейдерське захоплення. Мовляв, таке захоплення сталося влітку 2018 року. Мурашкін розповідав, що влітку 2018 року полетів у відпустку в Таїланд і, оскільки дбав про долю бази, уклав договір з Левіним.

Адвокат Андрій Мурашкін.

«Оскільки я розумів, що мене не буде деякий час у країні і, знаючи, що база перебуває під дуже великими атаками, я для себе зробив певні шляхи для того, щоб її захистити на час моєї відсутності. Я робив певні дії з реєстрами, для того щоб зупинити реєстраційні дії і не дати можливості змінити власників юридичної особи. Що стосується майна, я вирішив захистити його наступним чином: передати в оренду фізичній особі, яка є моїм клієнтом», — сказав Мурашкін.

Чому саме Левіну? Мурашкін сказав, що він – власник ТОВ «Левіофан», що займається сільським господарством, для нього Мурашкін «здійснював роботу з оформлення договорів оренди земельних ділянок».

Дмитро Ільченко

Юристу, старшому партнеру адвокатського обʼєднання «Константа» Дмитру Ільченку 30, він живе в Херсоні.

Протягом 8 років Ільченко був соратником глави Херсонської облорганізації «Батьківщини» Юрія Одарченка і в 2014 році, коли той став головою Херсонської ОДА, працював його заступником. Також був його помічником на громадських засадах, коли Одарченко став нардепом.

Ільченко і сам балотувався в нардепи за списками «Батьківщини» (105 номер) на дострокових парламентських виборах 2014 року, але до Ради не потрапив. Роком пізніше, у 2015-му, балотувався у Херсонську міськраду і став депутатом від «Батьківщини».

Адвокат Дмитро Ільченко.

У липні минулого року під час прес-конференції Одарченко оголосив, що Ільченко залишає посаду заступника голови обласної парторганізації «Батьківщина», тому що почав обслуговувати інтереси Владислава Мангера. «І це його вибір. Ми з ним обговорили і вирішили, що він залишає посаду заступника керівника обласної партійної організації», — сказав Одарченко. Тоді ж адвокатська фірма Ільченка «Константа» уклала договір з КП «Обласний центр хокею» Херсонської облради на абонементне юридичне обслуговування на 80 тисяч гривень.

Також Ільченко разом з Андрієм Мурашкіним (теж співзасновник «Константи») стали радниками Мангера.

Улітку 2017 року обидва захищали суддю Комсомольського суду Херсона Ірину Котьо, яка до 2014 року на півроку забирала права в одного з активістів Автомайдану, який у грудні 2013 року нібито порушив правила неподалік Межигірʼя. У результаті цього судового засідання суддю Котьо звільнили з посади.