«Записуємо в зошит кроки, як шукати зображення Google». У київській школі проводять уроки інформатики без компʼютерів

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
«Записуємо в зошит кроки, як шукати зображення Google». У київській школі проводять уроки інформатики без компʼютерів

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Киянка Вікторія Різниченко написала у Facebook пост про те, що її дочка-четвертокласниця жодного разу не була на уроці інформатики в компʼютерному класі. Працювати в інтернеті її вчать за підручником і зошитом, а діти пишуть конспекти про те, як треба гуглити. Підручник, за яким навчається дівчинка, рекомендований МОН, його випустили в 2013 році. У школі кажуть, що на всіх учнів не вистачає компʼютерів. theБабель зʼясував подробиці.

«Мої діти вивчають інформатику, сидячи в своїх звичайних класах без компʼютерів і записуючи все ручками в зошиті. Компʼютерну грамотність їм викладають класні керівниці, кожній з яких під 60. За чотири роки навчання клас старшої жодного разу не був у компʼютерному кабінеті. Нещодавно вона ручкою записувала в зошит нову тему — “Як знайти картинку в Google”. Краса». Такий пост 19 лютого написала на своїй сторінці у Facebook журналістка Вікторія Різниченко. До запису вона прикріпила фото підручника з інформатики авторів Корнієнко, Крамаровської та Зарицької видавництва «Ранок». Цей підручник виданий у 2013 році.

У коментарях до посту Вікторію підтримали. Зійшлися на тому, що сучасні діти раніше навчаються тримати в руках смартфон, ніж ложку. Тому вчити їх гуглити без компʼютера — дивно. Різниченко розповіла theБабелю, що у неї дві дочки-погодки. Одна вчиться в третьому класі, друга — у четвертому. Навчальний заклад — середня спеціалізована школа №14 імені Грушевського у Києві.

Інформатику в обох дівчаток викладають вчительки молодших класів – ті ж самі, що і всі інші предмети. Четвертокласниця Мілада каже, що урок, про який написала пост її мама, був у першому семестрі цього навчального року. «Ми записували в зошит кроки, як шукати зображення в пошуковику. Але всі давним-давно знають, як це робити! Прикладом було зображення Попелюшки. Перший крок — написати в пошуковику слово «Попелюшка», другий — натиснути на слово «картинки». Далі потрібно вибрати зображення і натиснути на нього», — розповіла Мілада.

На іншому уроці дівчинку і її однокласників вчили малювати в Paint. У робочому зошиті були описані та пронумеровані дії, а діти мали поставити цифри у правильній послідовності, щоб вийшов малюнок, — вибрати лінії, пензлі та колір.

«Ще на одному уроці ми вивчали правила поведінки в компʼютерному класі: що не можна без дозволу вчительки включати компʼютер, тикати в екран пальцями, самому лагодити компʼютер, якщо він зламався. Правила ми вивчили, але в компʼютерний клас жодного разу не ходили. Тільки один раз у третьому класі вчителька казала, що на наступний урок підемо в цей клас. Але я тоді не була на інформатиці й не знаю, ходили вони чи ні», — говорить Мілада.

Підручник «Сходинки до інформатики», за яким навчається дівчинка, рекомендований МОН. У Вікторії Різниченко немає до нього претензій. «Там все цілком нормально і доступно викладено. Просто вчитися малювати в Paint через підручник і зошит, без компʼютера — принаймні дивно», — каже Вікторія.

У школі заняття інформатикою без компʼютерів пояснюють тим, що на всіх часу у компʼютерних класах не вистачає. «У нас тільки два компʼютерних класи та 928 учнів, тому початкова школа не займається там щодня», — каже директор школи №14 Ольга Лосенко. За її словами, школа в минулому році виграла громадський проект, і держава виділила гроші на обладнання ще одного компʼютерного класу — саме для учнів молодших класів. «Ми вже отримали компʼютери, залишилося зробити ремонт в класі, провести кабелі та встановити розетки. У кінці цього або на початку наступного року клас відкриється», — повідомила Лосенко.