37 днів до виборів президента. СБУ каже, що розкрила схему купівлі голосів і натякає на Юлію Тимошенко. Ми дістали кошторис витрат

Автори:
Марія Жартовська, Оксана Коваленко
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
37 днів до виборів президента. СБУ каже, що розкрила схему купівлі голосів і натякає на Юлію Тимошенко. Ми дістали кошторис витрат

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

СБУ та Державне бюро розслідувань (ДБР) 21 лютого заявили, що розкрили «виборчу піраміду» — мережу неформальних штабів, які планували скуповувати голоси на президентських виборах. Ми поговорили з трьома високопоставленими співробітниками ГПУ та ДБР, які знайомі з ходом розслідування, і зʼясували обставини справи. За словами одного з них, «піраміду» будував заступник голови партії «Батьківщина» Валерій Дубіль. У розпорядженні редакції опинився кошторис витрат, який вилучили під час обшуків: у ньому структура, яку СБУ називає «пірамідою», описана як «агітаційна мережа», а витрати на неї — як «вартість агітмережі та захисту результату». Кандидат у президенти і лідер партії Юлія Тимошенко сьогодні пообіцяла захищати чесне імʼя Дубіля та Богдана в «не дуже чесних українських судах» і звинуватила владу у фальсифікації виборів.

Уранці 21 лютого СБУ та ДБР провели обшуки у активістів «Батьківщини» в кількох областях країни. Про один з таких обшуків написав у себе в Facebook Віталій Рябцев, довірена особа Юлії Тимошенко у Запорізькій області. Загалом відбулося понад пʼятдесяти обшуків.

Знімок вилученої готівки з офіційного сайту СБУ. Серед інших купюр видно польські злоті.

Пресслужба СБУ

Пізніше того ж дня заступник голови СБУ Віктор Кононенко заявив, що його відомство викрило «виборчу піраміду». За його словами, за допомогою «піраміди» один з кандидатів планував перемогти в декількох регіонах. Для цього він створив організацію, яку очолював народний депутат. Імʼя народного депутата і його партію на брифінгу не назвали, але в документах на сайті СБУ згадувався депутат «Батьківщини» Руслан Богдан — мажоритарник, який виграв у 151-му окрузі Полтавської області. Пізніше стало відомо, що організатором «піраміди» СБУ вважає іншого депутата «Батьківщини» — Валерія Дубіля.

Депутати «Батьківщини» Руслан Богдан і Валерій Дубіль.

Facebook / Руслан Богдан, Валерій Дубіль

Схема, яку представила СБУ, виглядає так. У підпорядкуванні в депутата є три регіональних координатори: Владислав Ковалевський (захід), Євген Матвійчук (південний схід) і Вартан Амукян (схід). Нижче за ланцюжком — обласні координатори (кожен з яких відповідає за дві області), керівники секторів (відповідали за округи та дільниці) та старші агітатори. Джерела theБабеля стверджують, що за допомогою піраміди в інтересах одного з кандидатів збиралися купити близько 600 тисяч голосів.

У розпорядженні редакції опинився кошторис витрат «піраміди» у трьох областях — Вінницькій, Волинській та Дніпропетровській. Він має назву «Бюджет спецпроекту — Перемога в 1-му турі і захист результатів по округах». Області розмічені по округах, для кожного округу вказана кількість ділянок і виборців, а також співробітників, які потрібні для «агітмережі», — координаторів і старших агітаторів. Загальні витрати на область складають 370—910 мільйонів гривень. Зазначена і «вартість 1 голосу» — для Дніпропетровської області, наприклад, вона становить 1049 гривень.

«Бабель»

«Піраміду» викрила СБУ, яка прослуховувала телефони кількох російських громадян в межах контррозвідувальної діяльності — про це theБабелю розповів співрозмовник у Генпрокуратурі. На брифінгу заступник глави СБУ Володимир Кононенко назвав двох громадян РФ, які, за даними відомства, допомагали будувати «піраміду» — Володимира Рябого і Анну Матюхіну. Володимир Рябий у 2012 році був довіреною особою кандидата в президенти Володимира Жириновського, а Анна Матюхіна тоді ж працювала у штабі Володимира Путіна.

«В процесі оперативних дій», як розповідає співрозмовник theБабеля, СБУ зʼясувало, що у схемі задіяний і народний депутат України, а тому слідство повинно вести Державне бюро розслідувань (ДБР). На той час ДБР вже зареєструвало заяву нардепа «Блоку Петра Порошенка» про незаконне втручання у вибори — і це стало спільним провадженням.

За словами джерел theБабеля, вчорашній брифінг заступника голови СБУ далеко не останній. Під час обшуків співробітники відомства вилучили звіти, мобільні телефони, планшети, робочі записи — їх вміст зараз вивчають. Будував і координував «піраміду», за їхніми словами, заступник голови партії «Батьківщина» Валерій Дубіль. Кореспондент theБабеля спробував звʼязатися з Валерієм Дубілем та Русланом Богданом, але їхні телефони не відповідають. 28 лютого Дубіль повинен зʼявитися у ДБР на допит як свідок.

Вдень 22 лютого лідер «Батьківщини» і кандидат у президенти Юлія Тимошенко провела брифінг у своєму штабі. Вона назвала обшуки «провокаціями» і «спецопераціями» і заявила, що СБУ і Генпрокуратура стали департаментами компанії Roshen. «Наша команда ніколи не підкуповувала виборців і ніколи цим не буде займатися», — сказала Тимошенко. Вона пообіцяла відстоювати «чесне імʼя» Дубіля та Богдана в «не дуже чесних судах».