Папа Римський пообіцяв боротися зі священиками-педофілами, але не сказав як. Жертви насильства бояться, що духівництво «візьметься за своє». Чим закінчився саміт у Ватикані

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Папа Римський пообіцяв боротися зі священиками-педофілами, але не сказав як. Жертви насильства бояться, що духівництво «візьметься за своє». Чим закінчився саміт у Ватикані

Franco Origlia / Getty Images

У неділю, 24 лютого, у Ватикані завершився чотириденний саміт, присвячений сексуальному насильству в католицькій церкві. На нього зʼїхалися близько двохсот єпископів з усього світу. Від Папи Франциска очікували радикальних реформ для боротьби з цією проблемою. Наприклад, що він ухвалить закон про «нульову терпимість», за яким будуть судити священиків-педофілів та єпископів, які їх покривають. Але Понтифік сказав, що головне завдання саміту — просвітити вище духівництво, що така проблема існує. Він заявив, що більшість випадків насильства відбувається не в церкві та закликав світську владу і пресу не тиснути на кліриків «за помилки минулого». Така позиція розчарувала і простих вірян, і багатьох католицьких священиків. А жертви насильства бояться, що єпископи «повернуться додому і візьмуться за своє». theБабель коротко розповідає про підсумки великого саміту з проблем сексуального насильства у Ватикані.

Практично всі чотири дні саміту у Ватикані представники керівництва католицької церкви слухали історії жертв сексуального насильства з боку священиків. Був і резонансний виступ черниці з Нігерії, яка засудила єпископів за їхню «нікчемність, лицемірство і самолюбство» у ставленні до проблеми зловживань у церкві. А німецький кардинал Райнхард Маркс взагалі заявив, що католицька церква систематично знищує документи у справах про сексуальне насильство над дітьми.

Від Папи Римського очікували радикальних рішень, пише The Wall Street Journal. Деякі сподівалися, що у Ватикані створять спеціальний орган із нагляду за ієрархами. Інші розраховували, що Папа узаконить запропоновану духівництвом США концепцію «нульової терпимості», за якою відлучатимуть від церкви і судитимуть не лише священиків, які вчинили насильство, але й єпископів, які їх покривають.

У неділю, 24 лютого, Папа Франциск виступив з промовою за підсумками саміту. Він засудив сексуальну наругу, але не запропонував жодних конкретних рішень для боротьби з цією проблемою всередині самої церкви. За його словами, головним завданням саміту було просвітити всіх єпископів про серйозність проблеми сексуального насильства. І закликати їх змінити ставлення до неї на рівні місцевих єпархій без указів з Риму. Також Папа Франциск попросив владу та ЗМІ всіх країн не тиснути надмірно на церкву «за помилки минулого». Він заявив, що католицьку церкву несправедливо виділяють, говорячи про сексуальне насильство. А з цією проблемою потрібно боротись на глобальному рівні, адже більшість випадків жорстокого ставлення здійснюється поза церквою.

Така позиція розчарувала багатьох жертв насильства, активістів, правозахисників і навіть представників духівництва, пише The New York Times. «Виступ Папи Франциска став приголомшливим розчаруванням, катастрофічним спотворенням розуміння горя й обурення вірян», — сказала виданню Енн Барретт Дойл з американської правозахисної організації BishopAccountability.org, яка відстежує випадки жорстокого ставлення в церкві.

Одна з жертв насильства, чилієць Хуан Карлос Крус говорить, що «радий закликам Папи до всесвітньої боротьби з сексуальним насильством, але боюся, що єпископи повернуться додому і візьмуться за своє».

«Доки Папа не скаже, що кожного священика, винного в жорстокому ставленні до дітей будь-де у світі, засудять і назавжди відсторонять від служіння, до церкви не буде ніякої довіри з цього питання», — сказав WSJ один із церковних чиновників.

Аби поліпшити стосунки церкви зі ЗМІ, на саміт у Ватикані запросили виступити мексиканську журналістку Валентину Алазракі. «Якщо ви не зважитеся радикальним чином стати на бік дітей, матерів, сімей, то ви праві, що боїтеся нас. Якщо ви продовжите все заперечувати, то чесні репортери стануть вашими найзапеклішими ворогами», — сказала вона.

Серед вищого духівництва були й ті, хто залишився задоволений результатами саміту. За їхніми словами, необхідні кардинальні зрушення у світогляді церкви та визнання проблеми, особливо в країнах Латинської Америки, Африки та Азії. Але жодні папські укази не вирішать цю проблему, адже їх може скасувати наступний понтифік.

Священик з Німеччини Ганс Золлнер, один з провідних фахівців католицької церкви щодо захисту дітей, вважає, що церква «зробила прорив, діставшись до системних коренів проблеми». Але він визнає, що потрібно багато часу та енергії, аби змінити консервативні церковні принципи.

Архієпископи з Австралії та Ірландії погоджуються з тим, що обовʼязок захищати дітей у церкві мають покласти на керівників місцевих конфесій. Тому закликають кожного єпископа «щось зробити» після повернення додому. Вони визнають, що реформи потребують часу, але «вони не повинні тягтися вічно».

Деякі з виступаючих на саміті закликали покласти край «культу замовчування», змінити правила Ватикану про папську таємницю та оприлюднити статистику щодо кількості справ про насильство, які розглядаються церковними судами. Втім, як пише The Atlantic, неясно, чи прислухається Ватикан до цих рекомендацій.

Після промови Папи Франциска чиновники Ватикану оголосили, що найближчим часом «здійснять конкретні кроки»: посилять церковні закони щодо захисту дітей, видадуть «короткий посібник» з боротьби з насильством для єпископів, створять нові групи експертів і юристів для допомоги єпископам у країнах з меншими ресурсами та досвідом. Але всі ці заходи, за даними NYT, розробили ще до саміту, і вони мають рекомендаційний характер.