В оточенні Порошенка називають тих, хто міг «злити» інформацію у справі «Укроборонпрому»: прокурор Анатолій Матіос або голова МВС Арсен Аваков. Вони все заперечують

Автори:
Марія Жартовська, Оксана Коваленко
Дата:
В оточенні Порошенка називають тих, хто міг «злити» інформацію у справі «Укроборонпрому»: прокурор Анатолій Матіос або голова МВС Арсен Аваков. Вони все заперечують

Мусієнко Владислав\УНІАН

25 лютого журналісти Bihus.Info оприлюднили розслідування про сина Олега Гладковського — заступника секретаря РНБО та партнера чинного президента Петра Порошенка. Матеріал журналістів стосується концерну «Укроборонпром» та махінацій на державних тендерах, які з 2016 року розслідує Військова прокуратура та Національне антикорупційне бюро. Поки справу коментують народні депутати, в оточенні президента шукають тих, хто міг «злити» журналістам матеріали слідства. За словами джерел theБабеля (та за документами, які є в розпорядженні редакції), це міг бути Головний військовий прокурор Анатолій Матіос або голова МВС Арсен Аваков. За умови анонімності ми поспілкувалися з трьома людьми, які знають обставини цієї справи: з високопосадовцем Генеральної прокуратури, з людиною з близького оточення Петра Порошенка та з людиною, близькою до міністра внутрішніх справ.

Журналісти Bihus.Info стверджують, що у 2015—2016 роках Ігор Гладковський і два його партнери — Віталій Жуков та Андрій Рогоза — через компанію «Оптимумспецдеталь» продавали підприємствам державного концерну «Укроборонпром» запчастини до військової техніки в кілька разів дорожче, ніж купували. Запчастини в Україну ввозили контрабандою з Росії. Віталій Жуков оформляв документи та заносив відкати директорам підприємств.

Журналісти стверджують, що підприємства купували запчастини через фірми-«прокладки». У розслідуванні «прокладкою» вони назвали і завод «Кузня на Рибальському», який донедавна належав президенту Петру Порошенку. На підтвердження своїх слів журналісти навели листування Ігоря Гладковського, Віталія Жукова та Андрія Рогози. Вже 26 лютого, наступного дня після того як оприлюднили розслідування, кандидат у президенти Юлія Тимошенко заявила, що вона розпочинає процедуру імпічменту президента.

Журналісти Bihus.Info стверджують, що листування Гладковського, Жукова та Рогози вони отримали восени 2018 року: це був лист із архівом повідомлень із месенджерів і поштових скриньок. Як розповідає theБабелю високопосадовець Генеральної прокуратури, цей архів є в матеріалах справи, яку з 2016 року розслідує Військова прокуратура. Справа стосується державних тендерів концерну «Укроборонпром». За інформацією джерела theБабеля, під час розслідування Військова прокуратура отримала листування з телефона Жукова.

Телефон Віталія Жукова «зламували» в приміщенні департаменту захисту економіки Національної поліції. Це випливає з двох документів, що є в розпорядженні theБабеля.

  • Лист старшого слідчого Військової прокуратури до начальника департаменту захисту економіки Нацполіції. Він зазначає, що під час слідчих дій вилучили кілька мобільних телефонів, які необхідно оглянути. Слідчий просить виділити спеціалістів та спеціальне програмне забезпечення, щоб зняти інформацію з телефонів.
  • Протокол тимчасового доступу до речей і документів від 22 лютого 2017 року. У ньому вказано, що зміст телефонів досліджували в приміщенні департаменту захисту економіки Нацполіції за присутності відповідального спеціаліста.

Таким чином, інформація з телефону Віталія Жукова була у підлеглих Головного військового прокурора Анатолія Матіоса та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Версії того, хто саме «злив» журналістам Bihus.Info інформацію з телефону Жукова, різняться. Співрозмовник theБабеля з близького оточення президента Петра Порошенка вважає, що це зробили за вказівкою Головного військового прокурора Анатолія Матіоса або міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

«[У нас] є інформація, що Матіос зустрічався з [кандидатом у президенти Юлією] Тимошенко, і вона пообіцяла йому посаду Генпрокурора», — каже співрозмовник theБабеля зі штабу Порошенка. Він нагадує, що Матіос хотів очолити Державне бюро розслідувань (ДБР), але його «збили» на конкурсі.

Співрозмовник theБабеля, близький до міністра внутрішніх справ, припустив, що Анатолій Матіос міг передати інформацію кандидату в президенти Анатолію Гриценку, а вже той — журналістам. Анатолій Гриценко спростовує цю версію. Анатолій Матіос категорично заперечив, що він «зливав» інформацію журналістам.

Співрозмовник theБабеля зі штабу Петра Порошенка хвилюється, що розслідування Bihus.Info вплине на рейтинг чинного президента. Щоб прокоментувати скандал учора, 27 лютого, на брифінг вийшов Генеральний прокурор Юрій Луценко. Він назвав «прийнятною» контрабанду необхідних для армії деталей з Росії: «Водночас неприйнятною і аморальною є нажива на цій діяльності».

Юрій Луценко розповів журналістам, що прокуратура веде розслідування цієї справи і майже готова оголосити підозри. «У випадку компаній «Оптимумспецдеталь» та «Ренал» … військова прокуратура під час податкової перевірки вже встановила нанесені держбюджету збитки на 22 мільйони гривень». Підозри мають оголосити директору компанії «Оптимумспецдеталь» Володимиру Волохачу та її власнику Андрію Рогозі.

Національне антикорупційне бюро, за словами Луценка, має розслідувати, чи порушували закон держслужбовці, керівники держпідприємств та члени їхніх сімей, зокрема Ігор Гладковський. Його батько Олег Гладковський 27 лютого в ефірі телеканалу ZIK назвав розслідування журналістів «нахабною брехнею».