30 днів до виборів. Андрій Садовий зняв свою кандидатуру на користь Анатолія Гриценка. Усе, що відомо наразі

Автори:
Оксана Коваленко, Марія Жартовська
Дата:
30 днів до виборів. Андрій Садовий зняв свою кандидатуру на користь Анатолія Гриценка. Усе, що відомо наразі

«Бабель»

Кандидат у президенти та лідер партії «Самопоміч» Андрій Садовий заявив про те, що знімає кандидатуру з виборів на підтримку Анатолія Гриценка. Переговори про спільний похід на президентські вибори тривали з літа минулого року. Тоді Садовому завадила об’єднатися з Гриценком спільна платформа з лідером «Народного контролю» Дмитром Добродомовим. Вдень 28 лютого Гриценко і Садовий зустрілися в одному з ресторанів Києва, неподалік від партійного офісу «Самопомочі». Але гучні заяви про підтримку Садовий робити не поспішав. Він повідомив, що рішення про участь у виборах оголосить після того, як отримає результати рейтингів соціологічної агенції «Фама», послугами якої давно користується. Згідно з ними і рейтинг, й електоральний потенціал Гриценка вищий, ніж у Садового. TheБабель зʼясовував, чому Садовий все ж таки вирішив підтримати Гриценка, і як політики діятимуть далі.

Сьогодні вдень Андрій Садовий зібрав безпрецедентну для себе кількість журналістів. Разом зі своєю дружиною Катериною Садовий заявив про підтримку Анатолія Гриценка.

«“Самопоміч” сьогодні — та платформа, що має об’єднати всі демократичні сили. Наше завдання — перемагати на парламентських виборах та виборах в органи місцевого самоврядування. Я відкликаю свою кандидатуру з виборів президента й оголошую про підтримку на посаду президента Анатолія Гриценка. Це не є безумовна підтримка», — сказав він, додавши, що на початку наступного тижня підпишуть меморандум. Для Садового важливо, щоб у документі були прописані принципи оборони та безпеки України, боротьби з корупцією, політики щодо окупованих територій та прозорості кадрових рішень.

Нардеп від «Самопомочі» Єгор Соболєв — один із прибічників обʼєднання між Гриценком і Садовим. Він із травня минулого року переконував лідера партії обʼєднати зусилля на виборах, але з різних причин Садовий не поспішав. Одна з причин — на той час про можливу підтримку Садового заявляв Дмитро Добродомов, лідер «Народного контролю», з яким Садовому, як він стверджує, «не по дорозі». Зрештою, Добродомов балотується сам. Співрозмовники theБабеля розповідають, що він хотів курирувати медійні бюджети в штабі Гриценка, але йому не дали.

За інформацією theБабеля, Садовий турбувався, що в Гриценка немає команди та що керувати штабом останнього буде Віктор Балога.

«Не збираюся обговорювати, з ким спілкується Гриценко та хто хоче його підтримати — це не має великого значення. Велике значення має, які пропозиції, рішення та законопроекти він буде відстоювати як президент», — говорить Соболєв.

Гриценко theБабелю повідомив, що жодних переговорів про посади ще не було. «Жодних вимог по квотах чи посадах не було. Швидкі й рішучі зміни в інтересах країни», — відповів він на питання про вимоги один до одного.

Керівник штабу Гриценка Віктор Чумак каже, що була одна вимога від команди Гриценка та одна від команди Садового.

«У нас була вимога — порядні люди в політиці. Щоб потім не розчаровуватися в людях і команді, щоб не з’являлися потім погані питання до цих людей», — говорить Чумак.

Співрозмовник у штабі Гриценка розповідає, що той бачив Садового премʼєром, якщо сам стане президентом.

Під час прес-конференції Садовий теж сказав, що його спіч є для Гриценка певною несподіванкою. «У мене немає з ним жодної домовленості. Я роблю перший крок і хочу, щоб його зробили й інші», — сказав Садовий. Хоча, за інформацією theБабеля, він ще на початку тижня скасував броні на усі борди.

Ще до старту передвиборчої кампанії Гриценко вів переговори про обʼєднання з іншими політичними силами. До нього приєдналися партія «Альтернатива» Єгора Фірсова, «Європейська партія» Миколи Катеринчука, «Хвиля» Віктора Чумака, а також «єврооптимістка», одна із засновниць руху «Дій з нами» Світлана Заліщук.

Поки безрезультатні переговори про обʼєднання з Ігорем Смешком і Романом Безсмертним, з якими Гриценко ще в діалозі. Співрозмовник theБабеля каже, що з Безсмертним переговори тривають. Ще 2 березня відбудеться зʼїзд партії «Сила людей» у Дніпрі, від якої на президентські вибори пішов Дмитро Гнап. На з’їзді будуть обговорювати можливу підтримку Анатолія Гриценка. theБабелю стало відомо, що там будуть Єгор Фірсов, Світлана Заліщук та Олексій Мітасов.

У четвер, 1 березня, уже після зустрічі з Садовим у штаб до Гриценка приїжджала ще одна кандидат у президенти — Юлія Тимошенко. Як розповіли theБабелю співрозмовники, на зустрічі вони домовились не атакувати один одного до другого туру.

Поки ані в команді Садового, ані в команді Гриценка не визначилися: чи об’єднуються лише на президентські вибори, чи й на парламентські, які відбудуться восени цього року. Підпишуть меморандум з умовами та дадуть спільну прес-конференцію в понеділок.

«Це не шлюб з розрахунку. Це неправильно та недалекоглядно. В Анатолія Гриценка є шанси здобути голоси на президентських виборах, ми для цього будемо все робити і підтримувати його як кандидата в президенти», — говорить Соболєв.

Він додає, що далі про обʼєднання сил на парламентські вибори треба говорити з партійцями та активістами.

«Вони [Гриценко і Садовий] говорили про те, що після президентських виборів Гриценко готовий максимально підтримати Садового і “Самопоміч” у спільній позиції на парламентських виборах, але в якій конфігурації, поки не ясно», — говорить Заліщук.

Вона додає, що поки місця у списках на парламентські вибори не обговорювали. «До цього моменту Анатолій Гриценко нікому не пообіцяв жодного місця в парламентскому списку», — каже Заліщук.

Згідно з лютневими опитуваннями Центру Разумкова, Гриценко займає четверту позицію з рейтингом у 7,3%, тоді як Садовий набирає 2,2% серед тих, хто візьме участь у виборах. Рейтинг «Громадянської позиції» Гриценка складає 8% серед тих, хто візьме участь у виборах, тоді як «Самопомочі» — лише 3%, що менше за необхідні 5% для подолання барʼєру. Тож обʼєднання з Гриценком — можливість для команди Садового потрапити в парламент.

Дані опитування «Фами», на які орієнтується Садовий, свідчать, що в Анатолія Гриценка є електоральний потенціал на рівні 9,8—9,4%.