«Книжковому арсеналу» погрожують судами та скаргами в СБУ. Він відмовив видавництвам, які випускають мемуари ветеранів АТО та книжки про фашизм

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
«Книжковому арсеналу» погрожують судами та скаргами в СБУ. Він відмовив видавництвам, які випускають мемуари ветеранів АТО та книжки про фашизм

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Минулого тижня один з найбільших літературних фестивалів України «Книжковий арсенал» відмовив у місці для стендів кільком видавництвам. Одне з них — «ДІПА» — спеціалізується на літературі ветеранів АТО. Друге — «Zалізний тато» — друкує книжки Дмитра Корчинського та тексти про фашизм. Через відмову їм в участі «Арсенал» почали звинувачувати в сепаратизмі, на нього планують написати заяву в СБУ та подати в суд. В оргкомітеті «Книжкового арсеналу» пояснюють, що цього року вони отримали рекордну кількість заявок, тому всі охочі фізично не зможуть поміститись у приміщенні. Критики вважають, що насправді цей конфлікт — боротьба ліберальної та праворадикальної ідеологій.

28 лютого ветеран АТО Олег Болдирєв (відомий як Мартин Брест) написав, що видавництву «ДІПА» вдруге відмовили в участі у «Книжковому арсеналі» (КА) без пояснення причин. «Другий рік поспіль нам відмовляють ще в лютому, коли є купа вільних місць... При цьому «Саміт-книга» з рекламою фонду Ріната Ахметова — через половину, с*ка, павільйона», — написав Болдирєв. Два роки тому «ДІПА» видала його збірку оповідань «Пехота». У Мартина Бреста понад 40 тисяч підписників, його допис швидко поширився. Хвилю обурення підхопив ще один відомий блогер, радник губернатора Дніпропетровщини Юрій Богданов. Він заявив, що державне підприємство має підтримувати «ветеранські» видавництва.

«Проблема в тому, що або в організаторах засів сепар, або ви трошки забули, в чому ваша місія як держпідприємства. У нас, якщо ви не знали, вже пʼять років йде війна», — написав він на адресу «Книжкового арсеналу».

Окремий пост написав ще один ветеран АТО — доброволець ЗСУ Олексій Бешуля з позивним «Обама». Він є засновником видавництва «Zалізний тато», якому «Книжковий арсенал» уже другий рік поспіль відмовляє в участі. Оргкомітет фестивалю пояснив їм свою відмову тим, що на всіх охочих місця у «Мистецькому Арсеналі» не вистачає. «Ми цього року відмовили близько 40 видавництвам, книгарням, ініціативам із читання з електронними пристроями», — повідомили в КА. Видавництву запропонували об’єднатись з іншими учасниками і попросити про місце на стенді. У «Книжковому арсеналі» також погодились на те, щоб «Zалізний тато» провів на фестивалі власний захід.

«Кураторській команді подобається ідея організувати дискусію за участі істориків і автора щодо цієї вашої книжки «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники» або ж спільно провести з «Лютою справою» поетичний вечір із Семесюком й актуалізувати вашу книжку «Нема чим робить», — написав оргкомітет.

1 березня «Книжковий арсенал» написав офіційне звернення, у якому наголосив, що на фестивалі готують окремий ветеранський стенд, де будуть представлені книги українських видавництв, присвячені питанням війни та пам’яті, а також видання авторів-ветеранів війни.

Однак Бешулю така відповідь не задовільнила — він вважає, що ідею з ветеранським стендом у КА придумали вже після того, як скандал набрав обертів. Тому на цей стенд «Zалізний тато» відправляти свої книги не буде. Він вимагає надати їм окремий або хоча б спільний з «ДІПА» стенд.

Які книжки випускають «ДІПА» та «Залізний тато»

Обидва згаданих видавництва — відносно молоді та невеликі. В асортименті «ДІПА» справді є десяток книжок, написаних ветеранами АТО. Серед авторів, окрім Мартина Бреста, заступник командира батальйону «ОУН» Борис Гуменюк та колишній прес-офіцер Влад Якушев. Також у «ДІПА» виходила збірка «14 друзів хунти» — оповідання військових, волонтерів та блогерів про війну, АТО та Донбас.

У «Zалізного тата» дещо інший асортимент. Серед виданих книжок: «SEX і Фашизм» авторства Філіппо Томмазо Марінетті, «Муссоліні очима українців», книга засновника партії «Братство» Дмитра Корчинського «Естетика жебрацтва» та збірка оповідань Дмитра Савченка і Олексія Бешулі. Презентації їхніх книжок у регіонах часто організовує «Національний корпус».

Видавництва ДІПА, «Zалізний тато»

Згаданий Дмитро Савченко 10 років відсидів у в’язниці. Його та ще трьох людей визнали винними у «Троєщинському теракті» 2004 року. Тоді внаслідок двох вибухів на Троєщинському ринку померла людина, а ще десять були травмовані. Савченко вийшов на волю в 2014 році, після чого почав називати себе незаконно засудженим та політв’язнем і став речником «Правого сектору».

Що кажуть у «Книжковому арсеналі»

У «Книжковому арсеналі» стверджують, що про ідеологічну цензуру не йдеться. «Починаючи з 2014 року, на «Книжковому арсеналі» було презентовано десятки книжок про Революцію Гідності та про війну в Україні, українських героїв, опір кримських татар, російську пропаганду, політв’язнів Кремля, внутрішніх переселенців — як для дорослої аудиторії, так і для дитячої», — повідомила прес-служба фестивалю.

«У «Книжкового арсеналу» немає конкретного списку вимог, за яким відсіюють учасників, — розповіла theБабелю керівниця відділу зв’язків із громадськістю «Мистецького Арсеналу» Ірина Гарнець. — Відбір відбувається колективно — цим займається вся кураторська команда. Звісно, важливими є наклади видавництва. Багато разів невеликі видавництва між собою кооперувалися. Ну і плюс, у нас є стенд малих видавців», — каже вона.

За словами Гарнець, кількість охочих взяти участь у фестивалі зростає щороку. Цьогоріч таких видавництв уже двісті, а затвердити участь КА може тільки 150 видавцям. Гарнець каже, що приміщення Арсеналу не таке велике, як хотілося б, та ще й потребує реставрації. Добудувати його неможливо, адже воно є пам’яткою архітектури національного значення. План реставрації у МА вже є, але грошей для того, щоб почати втілювати його в життя, не вистачає.

«Фінансуємося ми частково з державного бюджету, а частково за рахунок грошей, отриманих з квитків на події. До осені минулого року МА, як і подібні заклади культури, повертали до бюджету 75 відсотків від власними силами зароблених коштів. Нещодавно уряд зменшив цю суму до 30 відсотків. Це дає нам можливість говорити про більш швидку перспективу рестраврації будівлі. Але це не питання перспективи навіть декількох років. Це дуже далека перспектива», — каже Гарнець.

Яким ще видавництвам було відмовлено, в Арсеналі не повідомляють — говорять, що переговори тривають, й остаточний список учасників ще не сформований. Проте у соцмережах про відмову написав ще один відомий блогер — Свирид Опанасович, автор книжок «Історія України від діда Свирида».

До чого тут СБУ

1 березня Олексій Бешуля опублікував ще один пост — цього разу про партнерів «Книжкового арсеналу». Він виявив, що організація співпрацює з німецьким фондом імені Рози Люксембург. «Це структурний підрозділ партії Die Linke — ліворадикальної організації, повністю союзної Кремлю. Ця організація восени 2014 року першою у Німеччині почала робити заяви про скасування санкцій щодо РФ за агресію проти України. У 2016 році на своєму зʼїзді робила відеоміст з інтернаціональною бригадою «Привид», колишньою бандою Льошки Мозгового з «ЛНР», — написав він та застеріг, що «йде писати на КА заяву в СБУ».

На питання theБабелю щодо співпраці з цим фондом координаторка фестивалю Оксана Хмельовська повідомила, що вони надіслали офіційний запит фонду Рози Люксембург і їхні роз’яснення невдовзі опублікують на сайті. Хмельовська також зазначила, що інформація з приводу конференції, про яку писав Бешуля, — перекручена. «Конференція Рози Люксембург [під час якої робили відеоміст з бригадою «Привид»] немає жодного стосунку до фонду Рози Люксембург, просто схожий неймінг», — пояснила вона.

Ірина Гарнець розповіла theБабелю, що фонд Рози Люксембург ніколи не фінансував «Книжковий арсенал». Єдина допомога фонду полягала в тому, що у 2017 він профінансував переклад комікса «Червона роза» та забезпечив приїзд на фестиваль його авторки — британської художниці Кейт Еванс.

5 березня у коментарі theБабелю Бешуля сказав, що досі не написав заяву в СБУ, але консультується з юристами і збирається зробити це найближчим часом.

Примітка:

У першій редакції цього матеріалу містився коментар критика Тетяни Трофименко: «"ДІПА" і "Zалізній тато" багато де озвучили свою прічетність до правих поглядів». 7 березня в розмові з theБабелем Тетяна Трофименко уточнила, що говорячи про «праві погляди» мала на увазі автора видавництва «ДІПА» Мартіна Бреста; її аргумент: Мартін Брест вступив в конфлікт з «Книжковим арсеналом». «Я не є прихильником «правих» поглядів, так, як я їх розумію, та не розділяю людей на "вищих" та "нижчих"», — прокоментував нам Мартін Брест. Виходячи з цього theБабель робить висновок, що коментар Тетяни Трофименко є голослівним. Редакція приносить свої вибачення Мартіну Бресту і видавництву «ДІПА».

Автор:
Тереза Лащук

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо