18 років тому в Києві відбулися масові сутички «Беркута» з учасниками акції «Україна без Кучми». theБабель вперше публікує унікальні фото і згадує історію протестів

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
18 років тому в Києві відбулися масові сутички «Беркута» з учасниками акції «Україна без Кучми».  theБабель вперше публікує унікальні фото і згадує історію протестів

Андрій Горб

Вісімнадцять років тому в Києві відбулися перші масштабні сутички протестувальників з «Беркутом» під Адміністрацією президента під час антиурядової акції «Україна без Кучми». Сама акція розпочалася ще у грудні 2000 року. Приводом стали вбивство журналіста Георгія Гонгадзе і «касетний скандал». Учасники акції вимагали відставки тодішнього президента Леоніда Кучми і керівників МВС та СБУ. У протестах брали участь близько ста тисяч людей. Після розгону протестувальників силовиками 19 учасників акції отримали тюремні терміни від двох до пʼяти років. Кучма зберіг президентство, а у справі Гонгадзе встановили тільки виконавців. theБабель згадує хронологію акції «Україна без Кучми» і вперше публікує знімки фотографів Олександра Клименка й Андрія Горба, які були очевидцями подій зими 2000 — весни 2001 року.

Акція протесту «Україна без Кучми» почалася наприкінці 2000 року. Приводом став так званий «касетний скандал» — лідер фракції соціалістів Олександр Мороз оприлюднив у парламенті аудіозаписи розмов, зроблені працівником служби охорони президента Миколою Мельниченком. На підставі цих записів главу держави Леоніда Кучму і високопосадовців з його оточення запідозрили в тому, що вони причетні до зникнення і вбивства опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе.

Перший етап акції розпочався 15 грудня 2000 року, коли протестувальники розбили на Майдані Незалежності наметове містечко. Акцію підтримали понад 20 тодішніх політичних партій і громадських організацій: Соцпартія України, «Батьківщина», партія «Реформи і порядок», Українська республіканська партія, УНА-УНСО, Українська комуністична спілка молоді, Всеукраїнська партія трудящих та ін.

«Це була перша масштабна акція протесту в новітній історії України. Приводом стало вбивство журналіста Гонгадзе. Але реальні причини носили соціальний характер. І це підтверджувало те, що спочатку вийшло 20 тисяч чоловік, потім 50 тисяч. А згодом були акції й по сто тисяч. Тобто приходили люди, які, можливо, і не знали, хто такий Гонгадзе», — згадує один з організаторів протестів, член правління Української Гельсінської спілки Володимир Чемерис.

Передумови та хронологія акції «Україна без Кучми»

  1. Зникнення журналіста, засновника видання «Українська правда» Георгія Гонгадзе. Його вбили в ніч на 17 вересня в Таращанському лісі під Києвом. Тіло знайшли 2 листопада.

  2. «Касетний скандал». Олександр Мороз оприлюднив у Верховній Раді аудіозаписи про причетність Леоніда Кучми і його оточення до зникнення і вбивства Гонгадзе.

  3. Початок акції «Україна без Кучми». Протестувальники розбили наметове містечко на Майдані Незалежності в Києві.

  4. Завершився перший етап акції. Наметове містечко згорнули під приводом реконструкції Майдану.

  5. Розпочався другий етап акції. Протестувальники встановили намети вздовж Хрещатика — від Майдану Незалежності до Бессарабської площі.

  6. Силовики знесли наметове містечко на Хрещатику.

  7. Лідери акції заявили, що не пустять президента Кучму покласти квіти до пам'ятника Тарасу Шевченку в Києві.

  8. Сутички протестувальників з силовиками спочатку в парку Шевченка, потім під Адміністрацією президента. У цей день затримали понад 300 людей. Більшість з них незабаром відпустили. 19 затриманих (переважно члени УНА-УНСО) отримали від двох до пʼяти років ув'язнення.

Протести з вимогою свободи слова під Верховною Радою після зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. Осінь 2000 року.

Олександр Клименко

Учасники акції влаштовують масштабні демонстрації в урядовому кварталі з вимогою відставки президента Леоніда Кучми, голови МВС Юрія Кравченка і керівника СБУ Леоніда Деркача. Також протестувальники вимагали проведення незалежної експертизи у справі Гонгадзе.

Учасники акції «Україна без Кучми» збираються під Верховною Радою перед початком ходи на Майдан Незалежності. 15 грудня 2000 року.

Олександр Клименко

Лідер соціалістів Олександр Мороз виступає під Верховною Радою перед початком ходи на Майдан Незалежності. Ліворуч — його помічник Юрій Луценко. 15 грудня 2000 року.

Олександр Клименко

Учасники акції «Україна без Кучми» розбивають наметове містечко на Майдані Незалежності. 15 грудня 2000 року.

Олександр Клименко

Акцію тимчасово припинили 27 грудня 2000 року. Протестувальників змусили згорнути наметове містечко під приводом реконструкції Майдану.

Олександр Мороз (ліворуч) і голова управління громадської безпеки МВС полковник Олександр Савченко (праворуч). Після подій 9 березня 2001 року він отримав звання генерала, пізніше очолював різні департаменти МВС, був заступником голови відомства. У 2014-му став головою наглядової ради «Нафтогазу України», в січні-листопаді 2017-го — першим заступником голови Київської ОДА. З березня 2018-го — голова Волинської ОДА.

Андрій Горб

Новий етап акції «Україна без Кучми» розпочався в січні 2001 року. Протестувальники розбили намети вздовж Хрещатика. Протягом другої половини січня і всього лютого вони проводили акції, мітинги та демонстрації, на які приїжджали тисячі людей з різних областей України.

Мітинг 6 лютого 2001 року на Хрещатику. На фото вгорі мати Георгія Гонгадзе Леся Гонгадзе виступає на мітингу. На фото внизу депутат від Народного Руху України Тарас Чорновіл і дружина вбитого журналіста Мирослава Гонгадзе розклеюють листівки на Майдані Незалежності.

Олександр Клименко

Голова УНА-УНСО Андрій Шкіль виступає під час одного з мітингів акції «Україна без Кучми» 25 лютого 2001 року. Його судили у «справі 9 березня». Перебуваючи в ув'язненні, в березні 2002 року Шкіль стає депутатом Ради від «Батьківщини».

Андрій Горб

Першого березня міліція знесла намети протестувальників на Майдані та Хрещатику. Формальним приводом для цього стало рішення суду.

Один із засновників Партії регіонального відродження (згодом — Партія регіонів) Петро Порошенко біля Верховної Ради під час протестів у березні 2001 року.

Андрій Горб

Глава фракції «Батьківщина» Олександр Турчинов (зараз секретар РНБО) на мітингу 8 березня 2001 року біля Лук'янівського СІЗО, де перебувала заарештована в лютому за звинуваченням в ухиленні від сплати податків екс-віце-прем'єрка Юлія Тимошенко.

Андрій Горб

Кульмінацією акції «Україна без Кучми» стали події 9 березня 2001-го. Уранці протестувальники спробували прорвати кордон міліції навколо парку Тараса Шевченка, де президент Кучма покладав квіти до памʼятника поета. Під час бійки затримали кількох учасників акції. А масові сутички з «Беркутом» відбулися вже у другій половині дня, коли багатотисячна демонстрація підійшла до Адміністрації президента на Банковій.

Бійці спецпідрозділу «Беркут» під час протестів 9 березня 2001 року.

Андрій Горб

Бійці спецпідрозділу «Беркут» в очепленні біля Адміністрації президента під час протестів 9 березня 2001 року.

Андрій Горб

Боєць спецпідрозділу «Беркут» в очепленні біля Адміністрації президента під час протестів 9 березня 2001 року.

Андрій Горб

«Я не очікував тих сутичок, що відбулися пообіді 9 березня, навіть за дві хвилини до їхнього початку. Наслідки сутичок призвели до згортання «України без Кучми». Люди хотіли змінити систему (ми постійно відчували підтримку Києва та регіонів), але не шляхом вуличних акцій», — згадує Чемерис.

Володимир Чемерис (у центрі) перед початком сутичок протестувальників з бійцями спецпідрозділу «Беркут» біля Адміністрації президента, 9 березня 2001 року.

Андрій Горб

Бійці спецпідрозділу «Беркут» під час сутичок біля Адміністрації президента 9 березня 2001 року.

Андрій Горб

Увечері силовики штурмом захопили штаб УНА-УНСО і затримали членів організації разом з її лідером Андрієм Шкілем. Затримання тривали на київських вулицях, вокзалах і станціях метро до самої ночі — у відділеннях міліції опинилися понад 300 людей. Більшість з них відпустили наступного дня, дехто отримав кілька діб арешту за «нецензурні висловлювання в громадських місцях». А 19 учасників акції, здебільшого представників УНА-УНСО, судили у «справі 9 березня». Найбільший термін — пʼять років — отримав один з організаторів акції Микола Ляхович. Решта — від 2 до 4,5 років.

Представники УНА-УНСО під час демонстрації учасників акції «Україна без Кучми» 9 березня 2001 року.

Андрій Горб

Демонстрація учасників акції «Україна без Кучми» в урядовому кварталі 9 березня 2001 року.

Андрій Горб

Леонід Кучма залишився на посаді президента, але змушений був відправити у відставку керівників СБУ та МВС. У справі про вбивство Гонгадзе судили тільки виконавців. Замовники досі не названі.

Нинішній Генпрокурор Юрій Луценко був одним із координаторів акції «Україна без Кучми». На той час він входив до лав Соціалістичної партії України і був помічником її голови Олександра Мороза. В інтервʼю в січні 2019-го Луценко заявив, що досі «немає доказів, що Кучма давав прямий наказ на вбивство Гонгадзе». А Мороза він назвав «славетною людиною, яка знищила саму себе», коли в 2006-му домовився з Партією регіонів, аби стати спікером Верховної Ради.

Організатори та учасники акції «Україна без Кучми» одним з головних досягнень називають те, що «була остаточно похована імплементація кучмівського референдуму 2000, який міг перетворити Україну на деспотію». І проводять паралелі між подіями 2001-го, Помаранчевою революцією 2004-го і Євромайданом 2013—2014.