Серіали березня: поганий Тім Рот, історія дочки, яка вбила матір через гіперопіку і 10 серій експериментального сексу

Автор:
Лєна Ковальчук
Дата:

Hulu

«Закон», 1-й сезон — 20 березня

Нова кримінальна драма на стрімінговій платформі Hulu. В основі сюжету — реальна історія вбивства. Влітку 2015 року поліція знайшла тіло 48-річної Ді Ді Бланшар у її будинку, жінку вбили ножем. Дочка Ді Ді Джипсі зникла, але при цьому на її сторінці в Facebook зʼявився пост зі словами: «Нарешті ця сука мертва».

Ніхто не підозрював Джипсі: вона була хвора, харчувалася через трубку, постійно пила купу ліків і «зазнавала» операцій. Зазнавала — бо насправді не хворіла. Всі двадцять років мати лікувала Джипсі, хоч та була абсолютно здоровою.

Через пару місяців після народження дитини її мати Ді-Ді переконала себе і всіх навколишніх у тому, що її донька має хромосомні дефекти, мʼязову дистрофію, епілепсію, апное, лейкемію, проблеми із зором і слухом і може пересуватися лише на візку. Ді Ді часто переїжджала з дівчинкою з місця на місце, а тому примудрялася посвячувати у свою легенду все більше людей. Після урагану «Катріна» в 2005-му Ді Ді сказала, що всі медичні документи знищила стихія. Вигадувати нові діагнози стало ще простіше. Як і переконувати навколишніх, що у Джипсі мозок семирічної дівчинки, хоча на той момент їй було вже 14 років.

У Ді Ді Бланшар був синдром Мюнхгаузена (психічний розлад, при якому людина вигадує собі або близьким неіснуючі діагнози, щоб домогтися співчуття від оточення). Їй вірили майже всі: лікарі, які не бачили нічого підозрілого в аналізах Джипсі; сусіди, які щодня з ними спілкувалися, і навіть представники великих благодійних фондів, які часто допомагали родині.

За два роки до вбивства, Джипсі на християнському форумі познайомилася з хлопцем і закохалася в нього. Його звали Ніколас Годжон. Мати була проти будь-яких стосунків своєї «тяжкохворої» дочки і відбирала у неї ноутбук, аби та ні з ким не листувалася. У ніч на 15 червня 2015 року Ніколас і Джипсі жорстоко вбили надмірно турботливу матір. Все закінчилося тюремними термінами, один з них — довічний. Ді Ді зіграла володарка премії «Оскар» за фільм «Юність» Патриція Аркетт, а її дочку Джипсі — Джої Кінг («Флеш», «Фарго»). Творцями та виконавчими продюсерами серіалу стали Нік Антоска — сценарист серіалу «Ганнібал» і журналістка Мішель Дін, яка написала популярну статтю про матір і доньку Бланшар у видання Buzfeed.

Netflix

«Після життя», 1-й сезон — 8 березня

Новий серіал сервісу Netflix від Рікі Джервейса. Британський актор, режисер і продюсер, автор серіалу «Офіс», який у 2004-му отримав «Золотий глобус» як найкращий комедійний серіал.

Після несподіваної смерті дружини, Тоні переживає кризу і думає про самогубство. Але раптово вирішує жити якомога довше, щоб покарати світ за несправедливу смерть коханої дружини. Тоні починає говорити і робити все, що він хоче і ні в чому себе не обмежує. Але ситуація ускладниться, коли близькі спробують поставити Тоні на старі рейки. Джервейс розвиває сюжет за всіма канонами чорної комедії, яку сам, як британець, дуже любить.

Крім Джервейса в серіалі знялися Джо Уїлкінсон («Сексуальне виховання»), Девід Бредлі («Знедолені», «Гра престолів»), Ешлі Дженсен («Катастрофа», «Лобстер»), Пол Кей («Гра престолів», «Віндзори»), Тоні Вей («Гра престолів»), Том Басден («Плебеї»).

В одному з епізодів Тоні говорить своєму психоаналітику: «Гарний день — це коли я не хочу застрелити випадкового перехожого, а потім спрямувати зброю собі в обличчя».

Sky Atlantic

«Сталева зірка», 2-й сезон — 8 березня

Другий сезон британо-американського серіалу вийшов на платформі Amazon Prime 8 березня, місяцем раніше його премʼєра відбулася на британському кабельному телеканалі Sky Atlantic. Критики назвали серіал чимось середнім між «Фарго» і «Твін Піксом». Це кримінальна драма з великою кількістю крові, вбивств, секретів минулого і порушених сімейних звʼязків.

Головний герой — поліцейський Джим Уорт, його грає Тім Рот, багато років тому намагався вийти на злочинця по імені Френк. Для цього він придумав псевдонім і почав зустрічатися з його сестрою Хелен. Але легенда руйнується через ревнощі колишнього чоловіка Хелен, той бʼє його і випадково дізнається, що Джим — поліцейський, головна мета якого — упіймати Френка. Побитого Джима зачиняють у сараї, і, поки чоловік Хелен і сам Френк вирішують, як розправитися з поліцейським, маленький син Хелен Саймон відпускає його. Джим обіцяє, що скоро повернеться і забере їх з матірʼю. Але обманює і не повертається. Хелен потрапляє до психіатричної лікарні, хлопчик — до притулку.

Потім дія переноситься в наші дні, де вже дорослий Саймон приїздить до Канади, щоб помститися чоловікові, який обіцяв до них повернутися, але не дотримав свого слова. Джим на той час має сімʼю — дружину і двох дітей, і працює шерифом у маленькому канадському містечку, яке погрузло у криміналі.

Автор ідеї і режисер британець Роуен Жоффе («Перш ніж я засну», «28 тижнів потому»). Крім Тіма Рота в серіалі знялися Крістіна Хендрікс («Божевільні»), Женевʼєв ОʼРайлі («Матриця»).

FX

«Що ми робимо у тінях», 1-й сезон — 27 березня

Один з найуспішніших прикладів незалежного кіно — новозеландський псевдодокументальний комедійний фільм «Що ми робимо у тінях» перенесли в серіальну площину. 27 березня перша серія вийде на американському телеканалі FX. У центрі уваги — три вампіри, які більше ста років живуть разом на Стейтен Айленді. Серіалом займалася та ж команда, що й повнометражним фільмом — режисерами та авторами сценарію стали Тайка Вайтіті і Джемейн Клемент. На головні ролі творці покликали британських акторів Кайвана Новака, Метта Беррі і Наташу Діметріу.

Вампіри, як і минулого разу, постійно потрапляють у незручні ситуації, але тепер вже в Нью-Йорку. Нандор досі вважає себе середньовічним дворянином, а тому кидає дрібʼязком у продавця в супермаркеті або намагається замовити курʼєрську доставку крові додому серед ночі. Режисерами серіалу стали Джейсон Вулінер («Остання людина на Землі») і режисер оригінального фільму — Тайка Вайтіті. Продюсує серіал відомий американський продюсер Скотт Рудін («Готель “Гранд Будапешт”», «Диктатор», «Стів Джобс»).

Starz

«Вже Апокаліпсис», 1-й сезон — 10 березня

Після успіху серіалу «Дівчина за викликом» телеканал Starz вирішив запустити ще один проект, продюсований Стівеном Содербергом. Новий серіал «Вже Апокаліпсис» розповідає про життя молодого хлопця Уоллеса і його друзів. Усі вони живуть в Лос-Анджелесі. Уоллес, актриса-початківець Карлі, молодий сценарист Форд і астробіолог Северина прагнуть любові, сексу і слави і заради цього готові піти багато на що. «Вже Апокаліпсис» — це драма і водночас сатира на сучасне життя в Лос-Анджелесі й Голлівуді. Персонажі то шукають себе і розмірковують про красу, творчість, депресію, кохання й самотність, то байдикують і експериментують у стосунках і сексі. Головний герой Уоллес каже, що бісексуал, але спить переважно з хлопцями. Він займається сексом з одруженим чоловіком і опиняється ледь не застуканим його дружиною. Коли Уоллес тікає, то бачить галюцинації з ящірками, а потім розмірковує про незвичайний багатошаровий досвід у своєму влозі. До того ж, він закоханий у свого друга й сусіда, який має дівчину. Це комедія про відверті сексуальні стосунки, оповита теоріями змови і елементами наукової фантастики, які постають тут у вигляді галюцинацій і видінь.

Режисер серіалу Грегг Аракі («Загадкова шкіра», «Розкішне життя») — один з найпомітніших представників американського незалежного кінематографу. Сценарій він написав разом з Карлі Скіортіно — автором популярного блогу про секс Slutever і однойменної серії документальних роликів на Viceland. Аракі не побоявся ввести в серіал багато відвертих сексуальних сцен — від гомосексуальних і групових до міжвидових. Головний герой ходив у джинсовій куртці з написом «Я бачив майбутнє», і може таким, як у «Вже Апокаліпсис», майбутнє бачить і сам Аракі — трохи психоделічним і комічним.