20 днів до виборів президента. Два штаби Зеленського: публічні обличчя кампанії та невідомий «мозковий центр»

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
20 днів до виборів президента. Два штаби Зеленського: публічні обличчя кампанії та невідомий «мозковий центр»

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

У кандидата в президенти Володимира Зеленського немає класичного передвиборчого штабу з чітким розподілом завдань і посад. Частину рішень ухвалюють на мозкових штурмах, частину — особисто Зеленський. Зате неформальних штабів відразу два — публічний і тіньовий. Члени першого спілкуються з журналістами, бувають на зустрічах з активістами і дипломатами. Учасники другого відомі небагатьом. Ми стисло розповідаємо про обидва.

Передвиборчий штаб Володимира Зеленського розташований у великому триповерховому будинку в Печерському районі Києва. Усередині, в сучасному офісі зі скляними перегородками, над кампанією працюють десятки людей. Це оператори контакт-центру, які відповідають на повідомлення на сайті, Facebook і Instagram. Тут набирають спостерігачів для роботи на виборах 31 березня. Тут можна зустріти і ключових членів команди Зеленського.

Дмитро Разумков політтехнолог, керуючий партнер Ukrainian Politconsulting Group. Він син покійного Олександра Разумкова — відомого політика, заступника голови Ради національної безпеки та оборони часів Леоніда Кучми. На честь Разумкова-старшого названо один із провідних аналітичних центрів країни.

Дмитро Разумков у політконсалтингу з 2006-го. Він фахівець з інформаційно-аналітичних питань, формування громадської думки й іміджу. Із Зеленським технолог зустрівся в жовтні минулого року, вони поспілкувалися пару годин, і вже за два дні Разумков вийшов на роботу в офіс. Зараз він відповідає за «загальнополітичні питання»: стратегію, тактику й аналітику кампанії.

За інформацією theБабеля, до Разумкова працювати із Зеленським у різний час хотіли фахівці зі США, колишній технолог Михайла Саакашвілі Сергій Гайдай і нардеп від «Народного фронту» Вікторія Сюмар. Вона консультувала «Блок Петра Порошенка» на місцевих виборах 2015 року і працювала з партією «Народний фронт» під час парламентської кампанії 2014-го.

Руслан Стефанчук професор і доктор юридичних наук, консультує Зеленського з «юридичних питань і питань державотворення». Йому 43 роки, він класичний вчений. У 1997 році з відзнакою закінчив Хмельницький інститут регіонального управління та права. У 2009-му став наймолодшим членом-кореспондентом Національної академії правових наук України. У різний час був завкафедрою в Хмельницькому університеті управління та права і в Національній академії прокуратури. Стефанчук — автор 19 наукових монографій і розробник понад 20 законопроектів. Підготовкою останніх юрист займається і в команді Зеленського. За інформацією theБабеля, зокрема він працює над питаннями податкової реформи. А сам Зеленський називає його ідеологом партії «Слуга народу».

Колишній міністр фінансів Олександр Данилюк радник Зеленського з економічних питань. Кілька років він керував великими проектами в Лондоні, був позаштатним радником Віктора Януковича і заступником голови Адміністрації президента Петра Порошенка. За міністра Данилюка відбулася націоналізація ПриватБанку, яку він активно підтримував. Екс-чиновник — один з головних публічних критиків колишніх акціонерів банку, зокрема Ігоря Коломойського, з яким повʼязують Зеленського.

Що конкретно Данилюк радить кандидату — точно невідомо, але ми знаємо, що економіст думає про його передвиборчу програму. Наприкінці січня цього року theБабель просив Данилюка проаналізувати передвиборчу програму Зеленського, не називаючи його імʼя. Основні висновки — тут. Але, якщо коротко, нових ідей у документі колишній міністр тоді не знайшов.

Діджитал-напрямком у штабі Зеленського займається Михайло Федоров. Він керує агентством SMMSTUDIO. Там над кампанією працюють близько 10 штатних співробітників і кілька десятків волонтерів. Перед Федоровим, розповідає він, не ставили чітких KPI, але кінцева мета його роботи цілком конкретна — залучити на вибори молодих виборців (групу з традиційно низькою явкою) і створити мережу добровільних спостерігачів, які стежитимуть за підрахунком голосів. Більше про онлайн-стратегії кампанії читайте тут .

У неформальний «мозковий центр» штабу входять експерт з освіти з Українського інституту майбутнього Сергій Бабак і доктор юридичних наук Ірина Венедиктова. Вона представляла команду Зеленського на щорічній зустрічі «Української Лабораторії» в Брюсселі. Це міжнародний майданчик для обговорення європерспектив України. Венедиктова не відповідає за зовнішню політику і поїхала на зустріч тому, що профільного радника в команді поки немає. «Європейська правда» писала, що в Брюсселі Венедиктова запевняла всіх у проєвропейських поглядах Зеленського, але була не надто переконливою.

Частково до роботи штабу залучена Ірина Побєдоносцева — директор з розвитку «Студії «Квартал-95». Вона займається медіа-стратегією, спілкується з журналістами та відповідає на їхні запити. Нині їх у неї 79.

Тіньова команда

Один із найбільш непублічних членів команди Зеленського — голова його штабу і друг дитинства Іван Баканов. Він керував «Кварталом», а в листопаді 2018-го очолив партію «Слуга народу». Баканов не спілкується з журналістами. Відповідаючи на запитання про нього, інші члени штабу просто кажуть, що «на ньому дуже багато».

Сценарист «Слуги народу» Юрій Костюк відповідає за медіа-планування і особистий VLOG Зеленського. У цьому йому допомагає Кирило Тимошенко керівник компанії GoodMedia. Минулого року ця компанія знімала ролик за участі генпрокурора Юрія Луценка до Дня Незалежності та форум Порошенка «Відкритий діалог». У передвиборчий штаб Тимошенко потрапив завдяки особистому знайомству з Зеленським. Про спільну роботу вони почали домовлятися ще влітку 2018 року.

З жовтня минулого року в штабі Зеленського працює й адвокат Андрій Богдан. У різний час він входив у юрдепартамент «Нашої України» Віктора Ющенка, був адвокатом Геннадія Корбана та Ігоря Коломойського. У Зеленського Богдан займається юридичним супроводом кампанії.

Із Зеленським також співпрацює група експертів. Вони щодня протягом двох годин пояснюють йому головні принципи роботи держави. Теми постійно змінюються — від ЖКГ і тарифів до мови та освіти.

«Спочатку ми розповідаємо йому, що думаємо з тієї чи іншої теми. Потім він читає матеріали і розповідає, що думає. Після цього обговорюємо», — коментує один із експертів Зеленського, який попросив не називати його імʼя.