Bihus.Info: НАБУ, СБУ та Генпрокуратура знали про схеми заступника голови РНБО Гладковського в «оборонці». За мовчання вони три роки отримували хабарі

Автори:
Сергій Пивоваров, Євген Спірін
Дата:
Bihus.Info: НАБУ, СБУ та Генпрокуратура знали про схеми заступника голови РНБО Гладковського в «оборонці». За мовчання вони три роки отримували хабарі

Струмковський Володимир / УНІАН

Журналісти видання Bihus.Info випустили заключну серію розслідування про махінації в оборонній сфері, де фігурують колишній перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський і його син Ігор. Генеральний прокурор Юрій Луценко ще 10 березня заявив, що до скандалу в «Укроборонпромі» причетні працівники НАБУ, Державної фіскальної служби, СБУ та ГПУ. За даними журналістів, усі вони отримували хабарі за те, щоб не дати рух справам у своїх відомствах. Переказуємо коротко.

У попередніх трьох серіях розслідування журналісти Bihus.Info розповідали, як у 2015—2016 роках батько і син Гладковські та двоє їхніх партнерів за завищеними цінами продавали «Укроборонпрому» запасні частини до військової техніки, які ввозили з Росії.

Державна фіскальна служба (ДФС) першою почала розслідувати роботу конвертаційних центрів [ТОВ «Наполі Груп», ТОВ «Промомаркетгруп», ТОВ «Мідленд інвест», ТОВ «Малаві»], через які організатори схем переводили в готівку гроші від продажу контрабанди оборонним заводам. «Залагодив питання» з ДФС один з учасників схеми Юрій Рогоза. За його словами, це коштувало набагато дешевше, ніж зробити те ж саме з ГПУ: 8—10 тисяч доларів проти 20 тисяч у випадку з Генпрокуратурою.

Грудень 2016-го, Рогоза домовляється зі слідчим київського СБУ Дмитром Москаленком про передачу 25 тисяч доларів через водія. Хабарі в СБУ відвозили регулярно. У січні 2017-го партнер Гладковського-молодшого Віталій Жуков нагадує Рогозі завезти хабар за вільний прохід контрабанди. Тільки в 2016 році Київський бронетанковий завод перерахував учасникам схеми майже 3,4 мільйона доларів. А Москаленко на початку 2017 року отримав від Рогози авто BMW.

У кінці 2015 року за центральну фірму, через яку продавали деталі «Укроборонпрому» — «Оптимумспецдеталь», вперше береться військова прокуратура. Жодних серйозних порушень слідчі не знайшли. Виявили фіктивну власницю компанії-прокладки, яка торгувала з «Оптимумспецдеталлю», — Сірик Олену з села в Київській області.

Друга спроба Військової прокуратури у цій справі була взимку 2017 року. Тоді виявили збитки чотирьох військових заводів на 300 мільйонів гривень. Справу передали до ДФС — розбиратися з порушеннями у сплаті податків. Судячи з переговорів між Жуковим і Рогозою в лютому 2017-го, «закрити» цю справу коштувало 20 тисяч доларів.

Третя спроба — весна 2017 року. Військова прокуратура обшукує центральний офіс «Укроборонпрому», щоб виявити звʼязки з «Оптимумспецдеталлю». Але пізніше розслідування зупиняють, а рішення суду про проведення обшуків в «Укроборонпромі» вилучають з реєстру.

НАБУ знало про підозрілу діяльність компанії «Оптимумспецдеталь» мінімум з осені 2016 року. Тоді відомство передало «Укроборонпрому» список ненадійних фірм, в якому була й «Оптимумспецдеталь». Але 20 січня 2017 року Рогоза отримав новий уточнений список, підписаний першим заступником директора НАБУ Гізою Углавою, де «Оптимумспецдеталі» вже не було. Після цього фірма продала Харківському бронетанковому заводу приціли для танків за втричі завищеною ціною на суму близько 14 мільйонів гривень. Посередником цієї угоди, згідно з розслідуванням, був позаштатний агент НАБУ Євген Шевченко. А видалив «Оптимумспецдеталь» зі списку штатний детектив НАБУ Дмитро Литвиненко.