14 днів до виборів президента. Гриценко обʼєднує кілька штабів і хоче отримати голоси двох конкурентів. Ось як він планує це зробити

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
14 днів до виборів президента. Гриценко обʼєднує кілька штабів і хоче отримати голоси двох конкурентів. Ось як він планує це зробити

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Згідно з останніми даними соціологічної групи «Рейтинг», підтримка кандидата в президенти Анатолія Гриценка зросла на 2,6 процентних пункти. У штабі колишнього міністра оборони сподіваються на більше. На його користь із виборів знялися одразу три кандидати в президенти: мер Львова Андрій Садовий, голова партії «Народний контроль» Дмитро Добродомов та журналіст-розслідувач Дмитро Гнап. У планах Гриценка — отримати голоси ще двох кандидатів і вийти у другий тур. За два тижні до першого ми зʼясували, як кілька штабів працюють на одну перемогу і кому Гриценко обіцяє посади в СБУ, НБУ та Генпрокуратурі.

Штаб

З 11 березня штаби «Самопомочі», «Демальянсу» і «Народного контролю» почали працювати на єдиного кандидата. Кожен день керівник штабу Гриценка Віктор Чумак і його колега зі штабу Садового Олег Лаврик координують спільну роботу. Люди мера Львова дали Гриценку кілька рекламних бордів, діляться своїми спостерігачами та агітаторами. На єдиного кандидата працюють і медійні підрозділи «Самопомочі».

У кількох регіонах обʼєднати зусилля не вийшло. Головна причина — погана репутація потенційних союзників. «Ми ніколи не будемо працювати з людьми [Геннадія] Корбана в Дніпрі або людьми [Михайла] Бродського в Черкасах», — говорить Лаврик. Чумак у цьому проблем не бачить. У Черкасах він розраховує на допомогу штабістів «Демальянсу», з якими нещодавно зустрічався.

Команда Добродомова теж поступово підключається до кампанії Гриценка, а сам колишній кандидат у президенти за нього агітує.

Чумак зізнається, що організовувати кілька команд стало складніше, але на більшості стратегічних напрямів є свої куратори — це рятує. Перший заступник Чумака Олег Канівець менеджерує всю кампанію і реалізовує стратегію, за яку відповідає його шеф. За юридичну частину відповідає Микола Катеринчук. Микола Томенко, який, за даними джерел theБабеля, хоче балотуватися на майбутніх виборах київського мера, курирує ідеологічний і креативний напрями. З ним працює Денис Каплунов. Він із Єгором Фірсовим і командою партії «Альтернатива» влився у «Громадянську позицію» в травні 2018 року. На Фірсові — робота з волонтерами та акції у столиці. За інформацією theБабеля, у найближчі два тижні в Києві планують великий мітинг на підтримку єдиного кандидата. Сам Гриценко в штабі буває рідко — у нього щільний графік і постійні розʼїзди.

Потенційні союзники

Після обʼєднання з Садовим соціологія показала зростання на 2,6 процентних пункти. Чумак розраховує на більше. «Інформаційному повідомленню [про рішення Садового та інших кандидатів підтримати Гриценка] потрібно тиждень-два, щоб воно розійшлося і вплинуло на виборця», — говорить Чумак.

У Гриценка сподіваються і на підтримку інших кандидатів — Ігоря Смешка та Романа Безсмертного. Смешко — колишній заступник секретаря РНБО при президентові Леоніді Кучмі. При ньому ж очолював СБУ. За останніми даними центру «Социс», він може отримати в першому турі 3,4% голосів. У Гриценка впевнені, що потенційно це його відсотки, тому що Смешко цілиться в той самий електорат.

За інформацією theБабеля, в обмін на підтримку та в разі своєї перемоги Гриценко пропонував Смешку посаду секретаря РНБО, але той відмовився. Чумак сподівається, що не остаточно: «В Ігоря Петровича, мабуть, є своє бачення парламентської кампанії. Процеси поки що тривають, не можна ставити крапку».

Переговори про підтримку Гриценка Безсмертним теж тривають. Безсмертний у політиці з середини 90-х. Він знає, як вести виборчі кампанії для інших кандидатів, запускати партії та обʼєднувати їх. Улітку 2018-го вперше вирішив балотуватися в президенти сам. Але до реєстрації був готовий поступитися, якщо обʼєднаються, як мінімум, пʼять кандидатів. За інформацією theБабеля, йшлося про Гриценка, Садового, Чумака та Святослава Вакарчука. Безсмертний розповідає, що обговорював можливе обʼєднання з Гриценком двічі — до приєднання Садового та після нього. До цього пропонував зібратися всім разом, підготувати договір і почати діяльність. Мова йшла про довгу співпрацю, не тільки на президентських виборах. Для цього він літав до Львова і зустрічався з Садовим. Спілкувався і з Вакарчуком. Але обʼєднатися не вийшло з двох причин. Перша — якщо б він зняв свою кандидатуру до 7 березня, то втратив би своїх людей у виборчих комісіях. Після цієї дати ЦВК зняти кандидата не може, але він може підтримати конкурента, залишившись при цьому в списку.

Друга причина — Безсмертний наполягає на спільному договорі, де чітко прописано спільне бачення. «У нас є розбіжності в програмах. Як ми будемо чинити? Відповіді поки немає», — говорить Безсмертний. Минулого тижня він двічі зустрічався з Гриценком. Але каже, що на виборах готовий іти до кінця. Чумак сподівається, що переговори закінчаться на користь Гриценка.

Майбутня команда

Ключові посади, у разі своєї перемоги на виборах, Гриценко розподілив ще до того, як до нього приєднався Садовий. Команда останнього, за словами голови штабу Лаврика, прийняла їх без винятків. Закулісних переговорів і кадрових претензій не було.

Главою СБУ Гриценко бачить колишнього першого заступника очільника цього відомства — начальника Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю Віктора Трепака. Зараз він керує питаннями безпеки штабу.

Кандидат на посаду міністра оборони Іван Апаршин теж входить у штаб. Він працював з Гриценком, коли той був у міністерстві оборони, а в 2014 році на парламентських виборах входив до списку «Громадянської позиції».

Потенційний глава НБУ — доктор економічних наук, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко. Він уже зараз представляє Гриценка на всіх «економічних заходах».

Світлана Заліщук — кандидат на посаду міністра закордонних справ. Зʼявившись у штабі, кажуть його учасники, вона активізувала міжнародні контакти Гриценка. Вони разом їздили в Давос і на Мюнхенську конференцію з безпеки. Заліщук організовує зустрічі з дипломатами та міжнародними спостерігачами. За інформацією theБабеля, багато в чому погляди команди Гриценка і західних партнерів збігаються, але останні розуміють, що його шанси на перемогу не такі великі.

Давида Сакварелізде — представника партії Михайла Саакашвілі «Рух нових сил», Гриценко назвав майбутнім Генеральним прокурором. Він буде агітувати за Гриценка, але поки, за словами Чумака, його партія має провести певні заходи, щоб Сакварелідзе міг повноцінно приєднатися до кампанії.

Парламентські вибори

У якому складі і під якими назвами всі команди підуть на парламентські вибори, поки неясно. Рішення планують ухвалити після президентських. За інформацією theБабеля, поки жодних списків немає, оскільки ще не визначена конфігурація. У штабі Гриценка розглядають два варіанти — йти окремо або з союзниками.

У Садового точно кажуть, що партія піде в парламент під прапорами «Самопомочі». Якщо хтось захоче влитися та ліквідувати свої політичні структури — це можна буде зробити. Або альтернативний варіант — усі підуть на вибори окремо і потім сформують у парламенті коаліцію.