У схемі зняття грошей у «ЛНР» задіяні тисячі людей, карти українських банків і посередники з Росії. Як вона працює?

Автор:
Євген Спірін
Дата:
У схемі зняття грошей у «ЛНР» задіяні тисячі людей, карти українських банків і посередники з Росії. Як вона працює?

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Двадцятого лютого СБУ повідомила, що «заблокувала масштабний механізм фінансування терористичної організації «ЛНР». За даними прес-служби, на окупованій частині області діє «фінансовий центр», який «переводить гроші клієнтів на підконтрольну українській владі територію і у зворотному напрямку». Це не перший випадок, такі спецоперації відбуваються постійно. Йдеться про луганській «Перший комерційний центр» (ПКЦ), через який українці переказують гроші родичам, які залишилися на непідконтрольній території. На окупованій частині Луганської області не працюють українські, російські та європейські банки, немає звичайних банкоматів. Фінансова система «ЛНР» складається з двох частин: «Держбанк ЛНР» випускає зарплатні картки тільки для користування всередині «республіки», а ПКЦ повʼязує жителів «ЛНР» із зовнішнім світом — приймає перекази з українських і російських банків, а заразом WebMoney, KIWI і Western Union, і видає їм гроші готівкою. Кореспондент theБабеля Євген Спірін, який переїхав з Луганська до Києва в 2014 році, розповідає, як це працює.

Банківська система в Луганську зупинила роботу після початку бойових дій у 2014 році. Спочатку в місті відключили банкомати, потім українські банки пішли на підконтрольну територію, а російські свої філії відкривати не стали, побоюючись міжнародних санкцій. Єдиний працюючий банк — «Держбанк ЛНР» — ще торік здійснював операції лише з готівкою. Враховуючи, що багато жителів окупованої території отримують українські пенсії на картки і тільки на них можуть отримати грошові перекази від родичів, відсутність банківської системи стала проблемою. Почалися також перебої з виплатами зарплат: гроші видавали лише готівкою в касах, куди шикувалися величезні черги.

Мешканці «ЛНР» вже у 2015-му навчилися обходити фінансову блокаду. Відкрилися перші центри з переведення в готівку грошей з українських карток. Як розповів theБабелю співробітник одного з таких центрів, гроші для них завезли в одному з гуманітарних конвоїв з Росії. (Ми не називаємо імена та прізвища наших джерел з міркувань безпеки.) «Дві фірми з РФ постачали гуманітарку і гроші, — розповідає він. — З них повинні були сформувати частину бюджету і банківський резерв. Якусь частину вкрали наближені до Плотницького, а якась частина пішла на організацію ПКЦ».

«Перший комерційний центр» — перша «легальна» фірма з переведення в готівку грошей, яку підтримуює влада «ЛНР». Центр відкрився в березні 2015 року і з того часу постійно відраховує гроші у вигляді податків до «бюджету ЛНР». До цього зняти гроші з карти пропонували дрібні приватники. Вони володіли незначним запасом готівки, тому великі суми готівки через них не проходили.

ПКЦ поставив справу на потік. Він пропонував більше послуг, ніж приватники: перекази через Western Union з будь-якої точки світу, переведення в готівку електронних грошей WebMoney, KIWI, перекази з Росії за системою «Золота корона», перекази з карток ПриватБанку. Поступово на ринку залишився лише ПКЦ, усі маленькі контори закрило «міністерство держбезпеки».

З 2018 року в Луганську запрацювали банкомати, які колись належали ПриватБанку. Зняти в них гроші можна тільки з картки «Держбанку ЛНР» — це зроблено, щоб спростити виплату зарплат. Розплачуватися такими картками в інтернеті не можна. POS-термінали на окупованих територіях встановили нещодавно і лише в декількох супермаркетах Луганська. До цієї події «Держбанк ЛНР» випустив рекламний ролик.

Єдина можливість зняти гроші з картки іншого банку — скористатися послугами ПКЦ. Схема роботи комерційного центру проста. Щоб перевести гроші з Києва до Луганська, людині на окупованій території потрібно прийти у відділення ПКЦ. Там видають реквізити — ПІБ власника і номер картки. Людина повідомляє реквізити своєму родичу або другу, який живе на підконтрольній території. Той переказує гроші на картку. Після цього клієнт ПКЦ отримує гроші готівкою в касі, з відрахуванням комісії, розмір якої залежить від валюти і перерахованої суми.

Щоб перевірити роботу центру, ми спробували переказати гроші в окупований Стаханов. Спочатку написали в чат оператора ПКЦ на сайті і отримали відповідь.

«Для отримання переказу з України Вам необхідно звернутися в будь-яке наше відділення для взяття реквізитів карти. Реквізити укр картки можна взяти тільки прийшовши особисто на відділення. Комісія на зняття до 20 000 грн — 6,99%, якщо Ви знімаєте в гривні, 4,99% — якщо в рублі, від 20 000 грн. — 5,99%, якщо в гривні і 3,99%, якщо знімаєте в рублі».

Потім житель міста прийшов у відділення, отримав реквізити картки ПриватБанку з імʼям та прізвищем і назвав суму переказу. Після, вже в Києві, через «Приват-24» відправили гроші на картку. Щойно вони були списані, людина у Стаханові отримала суму в рублях з відрахуванням пʼяти відсотків. Уся операція зайняла не більше семи хвилин. Електронні чеки є в розпорядженні редакції.

З відсотками центр дурить клієнтів. Коли сума 20 тисяч і відсоток має бути меншим, суму ділять на декілька частин. «Розбили на два чеки, 14 і 15 тисяч, і оскільки суму розбили, у відсотках взяли вже не шість, а сім. Мало того, що й так чималий відсоток беруть, ще й розводять», — пише клієнтка центру Марія Руденко.

За словами співробітника центру, за минулий рік гроші з підконтрольної території переказували понад 300 тисяч разів. Переважно це були невеликі перекази від родичів, але їхня сукупна сума перевищила 200 мільйонів гривень.

Як потім гроші з українських і російських карт потрапляють до окупованого Луганська? Готівкою. Їх знімають, а курʼєри перевозять через неконтрольовану ділянку кордону. Невеликі суми проносять через пропускні пункти. Гроші повертаються в касу ПКЦ.