«Зеленський — людина з великої літери. Може, навіть усі літери в цьому слові — з великої літери». Керівник штабу Зеленського Іван Баканов про стратегію кампанії, зустрічі з олігархами і канал «1+1»

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
«Зеленський — людина з великої літери. Може, навіть усі літери в цьому слові — з великої літери». Керівник штабу Зеленського Іван Баканов про стратегію кампанії, зустрічі з олігархами і канал «1+1»

Євген Малолєтка / «Бабель»

Іван Баканов — давній друг і колега по ТБ-бізнесу кандидата в президенти Володимира Зеленського. Вони навчалися в одній школі, а згодом — у Криворізькому економічному інституті. Зеленський — на юриста, Баканов — на ревізора. Спеціальність Баканова за другою освітою — «суд, адвокатура і прокуратура». Коли в компанії, де він працював, почалися серйозні проблеми, Зеленський допоміг їх вирішити і покликав Баканова на роботу юристом в «Студію «Квартал-95». У грудні 2017-го Баканов очолив партію «Слуга народу», а вже менш як за два роки — передвиборчий штаб Зеленського. З кореспондентом theБабеля він зустрівся в зеленому кабінеті на другому поверсі штабу. Формально кабінет належить Зеленському, але працює в ньому Баканов.

Володимир говорив, що ви — друг його дитинства. Як ви познайомилися?

Ми познайомилися, коли нам було років по 5. Ми жили в одному підʼїзді, наші сімʼї були в прекрасних відносинах. Мій батько — вчитель хімії та біології, у Володимира Олександровича — викладач в університеті. Навчалися в одній школі, потім в університеті, в одному дворі у футбол грали. Він завжди приходить на допомогу. Коли навколо не виявилося взагалі нікого, Володимир Олександрович безкорисливо простягнув руку допомоги.

Що це була за ситуація?

Я працював у іншій компанії. Її, мʼяко кажучи, рейдерили. Компанія займалася альтернативною енергетикою, у нас в експлуатації були малі гідроелектростанції і вони комусь сподобалися. Коли за вас беруться рейдери, будь-які варіанти можливі. Це можуть бути підкинуті наркотики, незаконні арешти, що завгодно. У 2012 році я опинився в «Студії «Квартал-95».

Чому ви називаєте друга дитинства «Володимир Олександрович»?

Тому що зараз ми в публічній площині. Я так його називаю з 2012 року, коли прийшов працювати в «Квартал-95». Іноді може вирватися «Володимир», але ніяк інакше.

Рік тому ви очолили «Слугу народу». Навіщо і чому?

Колектив «Студії «Квартал-95», який, у тому числі, ухвалював це рішення, довірив мені нести цю ношу, і я її поніс. У той період були люди, які намагалися зареєструвати партію зі схожою назвою. Щоб не допустити цього, ми вирішили зареєструвати «Слугу народу».

Партія розвивається як політична структура?

Зараз розбудовуємо партію не на повну силу. Рішення про розвиток мережі і структури буде після президентських виборів.

Євген Малолєтка / «Бабель»

У передвиборчому штабі кажуть, що ви відповідаєте «практично за все». Чим конкретно займаєтеся, яка стратегія кампанії і хто її розробляв?

Якщо дозволите, стратегію ми не будемо розкривати, тому що кампанія ще триває, і нехай на наших конкурентів чекає багато приємних несподіванок. Спочатку розробкою стратегії займався [політолог] Віктор Андрусів, [бізнес-партнери Зеленського] Борис і Сергій Шефір, [юрист] Сергій Нижній, [політолог] Дмитро Разумков, безпосередньо Володимир Олександрович та інші люди.

Мої завдання — це комунікація між структурними підрозділами штабу і контроль за виконанням завдань.

Чому штаб очолили саме ви і які ще розглядалися кандидатури?

Розглядалися різні кандидатури. Мені довірили, так вийшло. Якщо відверто, в цьому питанні ми взаємозамінні з Сергієм Шефіром.

Правда, що Сергій Шефір не хотів, щоб Володимир Олександрович йшов у політику, тому що «Квартал-95» від цього втратить?

[Мовчить]. Я думаю, більш коректно поставити це питання йому, але мені здається, він підтримував це рішення.

У когось ще з «Кварталу» є бажання піти в політику?

Мені здається, що в одного є таке бажання. У кого саме — не говоритиму.

Змоделюймо ситуацію. Зеленський стає президентом. Півроку так званого «перехідного періоду», далі — парламентські вибори. Три головних претенденти на формування коаліції, яка призначає премʼєра і уряд — «Слуга народу», «Батьківщина» і БПП. І «Батьківщина» захоче бачити премʼєром Юлію Тимошенко, ви на це підете?

Складне питання. Зараз не можу на нього відповісти. Спочатку мають відбутися президентські вибори. Щоб домовлятися про подібні речі — треба мати якийсь статус. Звичайно, робота з формування команди ведеться, але розкривати імена конкретних людей не зовсім безпечно, в тому числі для них.

Зеленському неодноразово дорікали за відсутність компетенції і команди. Чому не представити команду зараз?

Існує кілька маніпуляцій, спрямованих на знецінення авторитету людини. Те, про що ви говорите — одна з таких маніпуляцій. Володимир Олександрович — успішний бізнесмен. З нуля, без допомоги він зумів організувати чудовий бізнес, а бізнес — це, у тому числі, кадри. Влада — це теж проект, в якому кадри відіграють величезну роль. Думаю, він з ним впорається.

Ви можете очолити Адміністрацію президента Зеленського?

Залежить від нього. Я командний гравець і гратиму там, де буде потрібно. У момент, коли він вирішив йти в політику, я про це не думав, але згодом замислився.

За першою освітою я ревізор, за другою — прокурор, тому я був би не проти попрацювати в органі, що відповідає за дотримання законності в нашій країні.

Євген Малолєтка / «Бабель»

Зеленський не раз говорив, що олігархи мають перестати використовувати телеканали в особистих цілях, а для цього канали мають стати бізнесом. При цьому про своє висунення ваш кандидат заявив на «1+1» у найбільш рейтинговий час. Він озвучує фільм про Рональда Рейгана, документальний фільм про «Квартал» теж показують на «1+1». Ви самі собі суперечите, позаяк використовуєте медіа у передвиборчій кампанії.

Якщо говорити про агітацію, то, згідно з законом, вона оплачується виключно з фонду кандидата. У нас є рекламні ролики на телеканалі «Україна», ICTV, на радіо і борди.

Я говорю не про політичну рекламу, а про іншу підтримку. Вихід фільму про Рейгана — чия це ідея?

Зазвичай такі ідеї належать продюсерам, які запускають фільм у прокат. Це їхня ідея.

Але він зʼявився саме під час виборчої кампанії.

Збіг.

Як і документальний фільм про «Квартал»?

У цьому немає нічого протизаконного, усі засоби хороші.

Ви декларуєте необхідність рівних правил для всіх, але самі використовуєте медіа?

Ми не використовуємо медіа. Просто так збігається, що діяльність Володимира Олександровича трактується як використання медіа в цілях виборчої кампанії. Це не відповідає дійсності. Він 20 років бере участь у зйомках фільмів, озвучує мультики, фільми, бере участь у концертах. «1+1», як люди, є нашими симпатиками. Багато речей не могли б відбутися, напевно, якби такої симпатії не було. Мова не йде про таємне співробітництво, спрямоване на просування нашого кандидата.

Володимир Олександрович — успішний артист, тому багато хто очікував, що він братиме участь у дебатах і ток-шоу, замість цього — включення в ток-шоу по Skype. Ви боїтеся, що він не зможе відповісти на прості питання?

Він дуже розумна і ерудована людина, має величезний життєвий і підприємницький досвід, який неможливий без наявності спеціальних знань. Я більш, ніж впевнений, що він не тільки готовий, але і з величезним задоволенням взяв би участь у таких дебатах, але оцінімо їх обʼєктивно — 40 осіб, які це будуть дебати, по-вашому?

Чому 40 осіб? Виходячи з рейтингів, є два ключових конкуренти — Тимошенко й Порошенко. Готовий до дебатів із ними?

Дивіться: все життя були якісь дебати, все життя люди просто звинувачують одне одного в чомусь і дають неправдиві обіцянки, навіщо їм уподібнюватися?

Правильно я розумію, що в дебатах він участі не братиме?

Поживемо — побачимо.

Спілкування з виборцями тільки за допомогою блогу, ефірів, зустрічей з експертами — це стратегія кампанії? Якщо не на дебатах, то на мітингах, зустрічах з виборцями Зеленського можна буде побачити?

Він спілкується з виборцями останні 20 років. Але мітинги — застарілий інструмент виборчої кампанії. На мітинг потрібно доїхати, зібрати величезну кількість ресурсу, щоб його провести, забезпечити безпеку людей, які в ньому беруть участь. Світ і швидкість руху інформації змінилися. Будь-який проект оцінюється трьома показниками: час, витрати, якість. Сьогодні соцмережі доносять виборцям потрібну інформацію за лічені секунди.

Євген Малолєтка / «Бабель»

Як ви збираєтеся привести ваших онлайн-прихильників, молодих людей, на виборчі дільниці?

Ми можемо тільки апелювати до їх свідомості і ми це робимо. Здається, нам це вдалося, якщо дивитися на фотографії черг щодо зміни місця голосування з райадміністрацій Києва.

Ви не боїтеся, що реальний рейтинг Зеленського буде нижчим за соціологію?

Соціологія не тільки інструмент, що показує точку, де ти перебуваєш, але й інструмент маніпуляцій. Насправді, результат голосування на виборах не знає ніхто. Звичайно ми сподіваємося, що результат буде такий, як показує соціологія.

Важливо не тільки перемогти, але й захистити результат. У вас є люди, інструменти для цього?

Звісно є. Це розбиває міфи наших конкурентів про те, що ми нічого не вміємо, нічого не знаємо, що у нас віртуальна партія. Але приблизно 80% виборчих дільниць покриті представниками нашого кандидата. Ми зробили дуже багато, щоб проконтролювати результат виборів.

Найближчий соратник нинішнього президента в особистих розмовах зараз говорить, що у міру зростання рейтингу Порошенка, збільшується черга в його — соратника — приймальні. З вами прагнуть зустрітися нардепи, бізнесмени, олігархи?

Буде некоректно, якщо я називатиму їхні прізвища. Звичайно, багато зустрічей.

І чого хочуть?

Кожен хоче чогось свого.

З Коломойським ви спілкувалися з політичних питань?

Конкретно мені нічого не передавав.

Інші олігархи намагалися поговорити про можливу підтримку?

Багато крупних бізнесменів намагалися поговорити зі мною про підтримку нашого кандидата. Те, що вони пропонували — несумісно з нашою місією та ідеологією. Ми поговорили і розійшлися. Цей процес триває мінімум з травня минулого року.

На зустрічах поруч із Зеленським часто сидять колишній міністр фінансів Олександр Данилюк, екс-міністр економіки Айварас Абромавічус і нардеп Сергій Лещенко, але до вашої команди вони не входять.

Так, вони не входять до нашої команди, але вони її симпатики, консультанти й експерти. Що далі — покаже час.

Як вони у вас зʼявилися — самі запропонували допомогу або ви запросили?

Тут вже так все змішалося, що незрозуміло, хто кого запрошував. Величезна кількість комунікацій, і навіть не знаєш, як матеріалізується та чи інша людина... Ви просто не бачите тієї величезної роботи, яка проводиться поза кадром. Передвиборча програма писалася мінімум 7 місяців. Усі питання глибоко розбиралися, і тільки після цього народилася програма. Під неї зараз розробляються законопроекти. Ми цей пакет називаємо умовно: «Пакет народовладдя». Ви його побачите і прочитаєте трохи згодом.

Ще один аргумент ваших опонентів — у вас немає стратегічного бачення розвитку країни. Складається враження, що Зеленський йде в політику і розбиратиметься в процесі.

Проблеми потрібно вирішувати у міру їх виникнення, але конкуренти повісили кілька ярликів: некомпетентний, клоун, агент Коломойського, не виступає наживо. Жоден з цих аргументів не працює, це чітко показує соціологія.

Але ви припускаєтеся помилок: ваш кандидат переплутав, скільки грошей потрібно буде для підвищення зарплат вчителів, процентну ставку податку на ФОП...

Це прості людські обмовки, я не вважаю їх мінусами.

Які у нього сильні й слабкі сторони?

Володимир Олександрович розумний, гарний, дорогий, унікальний, затребуваний, дужий здоровʼям, прекрасний сімʼянин, чудовий батько, людина, яка любить публічні виступи.

І це неповний перелік тих позитивних якостей, що є. Якщо говорити про слабкості, то вони повʼязані виключно з тим, що Володимир Олександрович є людиною. Він — людина з великої літери. Може, навіть усі літери в цьому слові — з великої літери. Він дуже довіряє людям, іноді потім дуже засмучується, що люди його підвели, але знаходить в собі сили не втратити людяність. Це і плюс, і мінус.

Євген Малолєтка / «Бабель»