Генпрокурор Луценко звинуватив американського посла в політичній корупції. Усі чекали скандалу, а сімʼї Трампа сподобалося

Автори:
Оксана Коваленко, Марія Жартовська
Дата:
Генпрокурор Луценко звинуватив американського посла в політичній корупції. Усі чекали скандалу, а сімʼї Трампа сподобалося

Win McNamee / Getty Images

В американському виданні Тһе Hill 13 березня вийшло сенсаційне інтервʼю генерального прокурора Юрія Луценка. Він заявив, що Генпрокуратура порушила кримінальну справу про втручання України в президентські вибори США 2016 року та звинуватив американського посла в Україні Марі Йованович у політичній корупції. За дипломата заступилися і підтримали Держдепартамент США та президент Петро Порошенко. На Луценка з усіх боків посипалася критика та питання про мету заяв. Фактично слова генпрокурора були адресовані одній людині — президенту США Дональду Трампу. І він їх почув. theБабель пояснює, що насправді відбулося та кому вигідний скандал. Щоб розібратися в заплутаній історії, треба повернутися на три роки назад — до президентської кампанії у США 2016 року.

Кілька тижнів тому до Луценка звернувся журналіст видання The Hill Джон Соломон. Цю газету й однойменний сайт читають політики та чиновники у Вашингтоні. Видання вважають лояльним до Трампа. Журналіст попросив Луценка відповісти на 17 питань, розповідає джерело theБабеля. Одне з них було про відносини зі США й американським послом Марі Йованович. Луценко розповів, що дипломат назвала йому список з прізвищами людей, яких в Україні «не повинні притягати до відповідальності». Він також повідомив, що Генпрокуратура не отримала чотири мільйони доларів, які посольство США в Україні мало виділити на його відомство. І найголовніше — силовик зізнався, що ГПУ почала розслідувати справу про можливе втручання України в президентську кампанію 2016 року в США.

Історія, яка лягла в основу цієї справи, почалася в травні 2016-го. Народний депутат Сергій Лещенко і нині вже колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак оприлюднили «чорну бухгалтерію» «Партії регіонів». Серед одержувачів «чорної» готівки від соратників експрезидента Віктора Януковича опинився й відомий американський політтехнолог Пол Манафорт. Багато років в Україні він консультував Януковича, а в 2016-му очолював передвиборчий штаб кандидата-республіканця Трампа у США.

Гучну справу почало розслідувати Національне антикорупційне бюро (НАБУ) на чолі з Артемом Ситником. Це відомство з моменту запуску підтримували посольство США та призначені суперниками Трампа, демократами, посли Джеффрі Пайєтт, а з серпня 2016-го і Йованович.

Через скандал Манафорт пішов з посади голови штабу, Трамп виграв вибори, а Гілларі Клінтон, на перемогу якої зробили ставку багато українських політиків, визнала поразку. Українська історія з «чорною бухгалтерією» стала частиною великого розслідування про втручання Росії у вибори на боці кандидата-республіканця. Змови Трампа з Росією слідство не виявило, а Манафорта суд відправив у вʼязницю.

В Україні до цієї теми повернулися в жовтні 2017 року. Депутат від «Блоку Петра Порошенка» Борислав Розенблат [фігурант гучної кримінальної справи, яку розслідує НАБУ] подав позов проти Лещенка і Ситника з вимогою визнати їхню діяльність втручанням в американські вибори. У грудні 2018-го суд позов задовольнив і визнав, що розголошення Ситником і Лещенком інформації про Манафорта — це втручання у виборчий процес США. Чинності це рішення не набуло, Лещенко звернувся до Апеляційного суду.

Через кілька місяців, 14 березня 2019-го, Розенблат заявив, що отримав відео, яке, за його словами, доводить, що Ситник грав на стороні Клінтон і хвалився цим. Флешку із записом депутат передав журналістам і в ГПУ. Чи був на відео Ситник, з ким він розмовляв і хто «злив» цей запис, слідство поки не зʼясувало.

Але в Білому домі цю історію помітили і, не чекаючи на офіційні підтвердження, відреагували. 16 березня 2019 року Трамп ретвітив пост однопартійця Чака Каллесто. У ньому була стаття за мотивами «запису Розенблата», розміщена на лояльному до Трампа ресурсі I love me freedom.

Про те, що Трамп не вибачив Україні вимушене звільнення Манафорта з його штабу, українська влада знала ще до твіта американського президента — він цього не приховував. У липні 2017 року Трамп прямо написав у Twitter: «Українські спроби саботувати кампанію Трампа — “тихо працюють, щоб підштовхнути Клінтон”. Так де ж розслідування, генеральний прокуроре?»

Намагаючись налагодити зіпсовані взаємини, українська сторона продовжувала шукати контакти з Білим домом. З 25 до 28 січня 2019 року генеральний прокурор Юрій Луценко був у Нью-Йорку. За інформацією theБабеля, там він зустрічався з особистим адвокатом президента Трампа — колишнім мером Нью-Йорка Рудольфом Джуліані. На наше запитання про мету зустрічі генпрокурор відповів ухильно: «Він — експрокурор, нам є про що поговорити. Це не перша наша зустріч».

Заяву зі звинуваченнями проти Йованович Луценко зробив незабаром після цієї зустрічі. Як розповідають джерела theБабеля, це спроба вирішити відразу дві проблеми: налагодити стосунки з американським президентом, грубо виступивши проти ставленика демократів, і заразом послабити позиції або зовсім позбутися недружнього посла. Йованович кілька років критикувала українську владу та підтримувала її опонентів — членів антикорупційних організацій. 20 березня, розповідає джерело, на міні-саміті «Україна—ЄС» Порошенко скаржився голові Європейської ради Дональду Туску і президенту Єврокомісії Жану-Клоду Юнкеру на погані відносини з посольством США.

Версію про те, що звинувачення Йованович — спроба помирити двох президентів, theБабелю побічно підтвердив сам Луценко. «На цих виборах для мене головна мета — НАТО. Це можливо за тісних відносин двох президентів. Все, що цьому заважає, треба прибрати», — сказав він.

Послання Луценка дійшло до адресата. У своєму Twitter Трамп навів цитату журналіста Тhe Нill Джона Соломона: «У міру того, як зникає російська змова, зʼявляється українська змова, щоб допомогти Клінтон». Тепер Трамп, посилаючись зокрема й на українських офіційних чиновників, може говорити, що його противники на виборах грали нечесно. Це реакція, заради якої Луценко прийняв удар від Держдепу і Порошенка на себе.

Втім, удар був не таким сильним, як багато хто очікував. Можливо, тому що серйозно карати Луценка жодна зі сторін не планувала. У США українського посла Валерія Чалого не стали викликати для пояснень. Після виходу інтервʼю в Тhe Hill він був в Арізоні, де брав участь у заходах зі спеціальним представником Держдепартаменту з питань України Куртом Волкером. А ввечері 23 березня колишній прокурор округу Колумбія Джо Дідженова, близький до адміністрації Трампа, заявив, що, за його інформацією, президент вирішив звільнити Йованович з посади посла в Україні. А син американського президента Дональд Трамп — молодший твітнув матеріал про це зі словами: «Нам потрібно більше Річардів Гренелів [посол США в Німеччині] і менше жартівників замість послів».

Що стосується Порошенка, то кілька джерел в його оточенні та сам Луценко категорично заперечують, що він заздалегідь знав про заяву генпрокурора, який також є його кумом. Після скандального інтервʼю вони вже встигли поспілкуватися, і Луценко повідомив theБабелю, що з президентом у нього «позитивні відносини».

У США протистояння між Трампом і демократами триває. Не виключено, що наступна його глава, повʼязана з Україною, знову зʼявиться в Тhe Hill. За інформацією theБабеля, під час інтервʼю з Луценком журналіст запитав його про компанію Burisma — спільний бізнес сина колишнього віцепрезидента Джо Байдена Хантера та ексміністра екології Миколи Злочевського. Останнього підозрювали у відмиванні грошей. В Україні кримінальну справу за цим фактом закрили в 2017 році, але через рік зобовʼязали розслідувати знову. Для США ця історія може стати знаковою через Байдена-старшого, який у 2020 році планує балотуватися в президенти. Багато в чому результати розслідування проти сина відомого демократа і можливого конкурента Трампа на виборах залежатимуть від готовності Генпрокуратури та самого Луценка довести справу до кінця.