В Івано-Франківську табір ромів закидали «коктейлями Молотова». Напередодні про нього написала місцева газета

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
В Івано-Франківську табір ромів закидали «коктейлями Молотова». Напередодні про нього написала місцева газета

Світлана Лелик / газета «Репортер»

У таборі ромів у Івано-Франківську 25 березня підпалили два будинки. Напередодні місцеве видання «Репортер» опублікувало репортаж про цей табір. Під текстом були коментарі із закликом «вигнати ромів з міста». Мешканці табору спочатку розповіли поліції про підпал, але потім змінили показання та відмовилися від претензій.

У ніч на 25 березня згоріли два будинки ромів у мікрорайоні Пасічна Івано-Франківська. Про це у своєму Facebook написав головний редактор місцевого видання «Репортер» Андрій Філіппський. Напередодні, 21 березня, в його газеті вийшов репортаж про життя ромів у цьому місці, за кілька днів його опублікували на сайті видання, а лінк запостили на сторінці у Facebook. «Після публікації у ФБ ми отримали купу злобних коментів від місцевих “європейців із цінностями”. Найзавзятіший дебіл закликав “зібратися і вигнати”», — написав Філіппський.

Під публікацією репортажу з ромського табору на Facebook-сторінці «Репортера» — кілька десятків коментарів. Деякі люди писали, що ромів потрібно «гнати з міста», тому що «місто і так є кому засрать, циган не вистачає». Інші називали ромів наркоторговцями та бандитами. Один з коментаторів написав: «Зібратися ввечері і вигнати в шию!!!» Деякі захищали ромів, але таких коментарів було мало.

Філіппський розповів theБабелю, що негативні коментарі здивували редакцію «Репортера», але журналісти думали, що далі слів справа не піде. «А вранці побачили в оперативному зведенні, що була пожежа», — каже головний редактор.

У прес-службі Патрульної поліції Івано-Франківської області підтвердили, що в таборі була пожежа, але сказали, що ніхто не постраждав. «Нам повідомили про пожежу рятувальники Держслужби з надзвичайних ситуацій. Патрульні приїхали в табір, і роми розповіли, що вночі до них прийшли близько десяти невідомих людей у темному одязі. Почали кидати пляшки із запальною сумішшю, і два будинки загорілися», — говорить прес-секретар Патрульної поліції України в Івано-Франківській області Микола Гурак.

Після патрульних на місце виїхали слідчі, але роми змінили показання. «Вони сказали, що будинки загорілися через їхнє необережне поводження з вогнем. Слідчий взяв з них розписку, що у них немає ні до кого претензій. Напевно, їм так простіше», — сказав Гурак.

У репортажі на сайті «Репортера» один з ромів на імʼя Роберт розповів, що «благодійники обіцяли купити будинок в Побережжі, але його мешканці «не хочуть циган». За словами Роберта, у Пасічній їм дозволили жити до червня, далі це місце буде забудовуватися. Влітку роми збираються переїжджати до Закарпаття.

Підпали ромських таборів трапляються в Україні не вперше. Тільки навесні та влітку 2018 року сталося шість нападів. Під час одного з них у Львові загинув 23-річний ром, три людини були поранені. У більшості випадків нападники — представники ультраправих і націоналістичних організацій. Вони відкрито заявляли про це в соцмережах.