Ми дістали повний запис інтерв’ю генпрокурора Луценка для The Hill. Він розповідає про віце-президента США, екс-міністра Злочевського та мільярд доларів в обмін на Шокіна

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Ми дістали повний запис інтерв’ю генпрокурора Луценка для The Hill. Він розповідає про віце-президента США, екс-міністра Злочевського та мільярд доларів в обмін на Шокіна

Sergii Kharchenko / NurPhoto via Getty Images

20 березня американське видання The Hill випустило матеріал, спираючись на інтерв’ю з генеральним прокурором Юрієм Луценком. У ньому Луценко розкритикував посла США Марі Йованович. Заяви генпрокурора спричинили скандал у США та в Україні. Днями в The Hill має вийти ще один матеріал за мотивами розмови з генпрокурором. Він стосується колишнього віце-президента США, демократа Джо Байдена: його син Хантер входить до ради директорів компанії Burisma, яка належить екс-міністру екології часів Януковича — Миколі Злочевському. Компанія фігурує у справі, яку розслідує Генеральна прокуратура. Джо Байден збирається брати участь у виборах президента США в 2020 році. Матеріал The Hill повинен вийти найближчим часом, також в українському медіа-просторі має з’явитися відеозапис розмови The Hill з Луценком. Ми отримали запис від достовірного джерела та коротко його переказуємо.

Генеральний прокурор Юрій Луценко у другій частині свого інтерв’ю виданню The Hill натякає, що звільнення колишнього генпрокурора Віктора Шокіна пов’язане зі справою компанії Burisma, де у раді директорів з 2015 року працює син Джо Байдена — Хантер.

За словами Луценка, компанією Burisma володів міністр охорони природи часів Януковича Микола Злочевський — він відповідав за видачу дозволів на видобуток нафти та газу. Після подій 2014 року Генпрокуратура почала розслідувати можливі кримінальні порушення Злочевського, у тому числі компанії Burisma.

У 2016 році Джо Байден вимагав звільнити тодішнього генерального прокурора Віктора Шокіна. За словами Луценка, Байден погрожував тим, що США не виділять один мільярд доларів допомоги (в інтерв’ю «Голосу Америки» Байден казав про мільярд доларів кредитних гарантій). Шокіна звільнили, на його місце призначили Юрія Луценка.

За словами генерального прокурора, він вивчав документи справи. Згідно з ними, члени ради директорів Burisma, до якої входив син Байдена, отримали 17 мільйонів доларів. Але, каже Луценко, це не означає, що вони знали про «темне походження» цих грошей — і ще потрібно довести їх сумнівне походження.

В останні дні роботи Шокіна одну із трьох справ ГПУ щодо Burisma «в найгарячіший момент» передали до Національного антикорупційного бюро. У НАБУ, що з перших днів існування отримувало підтримку посольства США, справу закрили, розповідає Луценко. Він вважає, що якби справа лишилася в прокуратурі, то ГПУ успішно завершила б розслідування. На пряме запитання, чи намагалася тодішня американська влада якось вплинути на справу щодо Burisma, Луценко відповів, що не українська прокуратура має давати відповідь, натякаючи на американське правосуддя. А щодо посольства та його впливу на закриття справи у НАБУ він лише сказав, що агенція дуже тісно співпрацює з посольством. (Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький в інтервʼю «Радіо Свобода» розповідав протилежне: саме САП закрила кримінальну справу, де фігурували компанії, повʼязані з Миколою Злочевським.)

Луценко каже, що в Лондоні була ще одна справа щодо Burisma, яку ГПУ програла, оскільки тодішній заступник генерального прокурора не надіслав у Велику Британію документи. Луценко не назвав прізвище того заступника, але натякнув, що він брав участь у конкурсі на посаду керівника САП (очевидно, йдеться про Віталія Каська).