Американські лобісти допомогли Тимошенко зустрітися із впливовими політиками США. Розрахувалися за послуги невідомі офшори

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Американські лобісти допомогли Тимошенко зустрітися із впливовими політиками США. Розрахувалися за послуги невідомі офшори

Офіційний сайт Юлії Тимошенко.

Американські лобісти Юлії Тимошенко прозвітували про свою роботу у другій половині 2018 року. Для неї вони організовували зустрічі як з відомими у США, так і не дуже, політиками та дипломатами. За свої послуги лобісти отримали майже 130 тисяч доларів. Проте заплатили їм не Тимошенко та її чоловік, який офіційно представляє інтереси дружини. Гроші переказали маловідомі іноземні компанії. А сама Тимошенко у США зустрічалася з лобістом, звʼязок з яким раніше заперечувала.

У березні 2019 року американська лобістська компанія Wiley Rein LLP оприлюднила звіти про свою роботу в другому півріччі 2018 року. Серед її замовників — чоловік Юлії Тимошенко Олександр і компанія Aveiro LP, зареєстрована в Північній Ірландії.

Працювати з Wiley Rein LLP Олександр почав 1 січня 2013 року. Тоді президентом був Віктор Янукович, а Юлію Тимошенко визнали винною у «газовій справі» і засудили до семи років позбавлення волі. Тему її звільнення за кордоном лобіював Джим Слеттері — партнер Wiley Rein LLP і колишній конгресмен. Після Євромайдану та повернення Тимошенко в політику співпраця продовжилась.

Лобіст Джим Слеттері

Tom Williams / Roll Call/Getty Images

У звітах, які лобісти подали до Міністерства юстиції США у березні цього року, вказано, що «Олександр Тимошенко — чоловік Юлії Тимошенко — колишнього президента України [це помилка: Тимошенко була премʼєр-міністром, а не президентом] та голови партії «Батьківщина». Олександр Тимошенко діє в інтересах Юлії Тимошенко».

Ще один замовник лобістських послуг для Тимошенко — компания Aveiro LP. Згідно з інформацією, розміщеною на сайті Міністерства юстиції США, це міжнародна торговельна та інвестиційна компанія, яка підтримує незалежну Україну. Її місія — просувати та захищати основні громадянські права. Aveiro LP зареєстрована в Белфасті, у Північній Ірландії, і співпрацює з Тимошенко з 2016 року. Власниця компанії — українка Юлія Білоусова. Раніше «Українська правда» у своєму розслідуванні писала, що компанія має «ознаки фіктивності».

У договорах з Aveiro LP Тимошенко знову називають «колишнім президентом». У звітності також офіційно вказані директор Aveiro LP — українка Юлія Білоусова, і Михайло Соколов. Останній займається операціями Aveiro LP у США, а в Україні очолює Миколаївський штаб партії «Батьківщина».

Протягом другої половини 2018 року лобісти активно домовлялися про зустрічі Юлії Тимошенко з американськими політиками та журналістами. Вона була у США в грудні 2018 року. Перед цим в інтересах Тимошенко лобісти контактували зі співробітником Держдепартаменту Крісом Андерсоном. Він спеціалізується на питаннях України та допомагав організувати зустріч Тимошенко зі спецпредставником США в Україні Куртом Волкером. Лобісти готували візити Тимошенко до Капітолія, зустрічі з сенаторами та конгресменами. У списку — лише маловідомі в Україні демократи: сенатори Дік Дурбін і Джо Манчін, конгресмени Рік Гаймс, Бред Шерман, Джим Купер і Рік Ларсен. Завдяки лобістам Тимошенко також зустрілась із конгресменом-демократом Адамом Шиффом — членом постійного комітету з розвідки в Палаті представників Конгресу США.

Четвертого грудня 2018 року Тимошенко в Атлантичній раді [неурядова організація у США, яка займається міжнародними відносинами «Атлантичної спільноти»] зустрічалася з екс-послом США Джоном Гербстом і Куртом Волкером. Того ж дня вона зустрілась із лобістом Бобом Лівінгстоном. Саме його компанію — The Livingstone Group — влітку 2018 року українець Сергій Красницький найняв для лобіювання інтересів Тимошенко за 50 тисяч доларів на місяць. А сам Лівінгстон у листі, який зʼявився на сайті Міністерства юстиції США, заявив, що Тимошенко готова зустрітися з Дональдом Трампом перед його зустріччю з президентом Росії Володимиром Путіним.

Тимошенко заявила, що нікого не наймала лобіювати свої інтереси, а лист назвала брехнею та пообіцяла вимагати спростування. Воно не зʼявилося, а екс-премʼєр продовжує зустрічатися з Лівінгстоном.

З Красницьким, знайомство з яким Тимошенко теж раніше спростовувала, дружбою у соцмережах повʼязаний один з членів її лобістської команди — Михайло Жовнiр. Він — американець українського походження і координатор Молитовних сніданків у США. Для Тимошенко Жовнір моніторив ситуацію в Україні, забезпечував переклад, консультував.

Михайло Жовнір і Сергій Красницький на сцені.

Facebook /Conrad Weaver

На сторінці Жовніра у Facebook на одному з фото він і Красницький стоять поруч на сцені. Ми неодноразово намагалися звʼязатися з Красницьким і зʼясувати, яким чином він повʼязаний з Тимошенко та її лобістами, але відповіді не отримали. З власних джерел нам лише відомо, що Красницький прилітав зі США в Україну восени минулого року.

Згідно зі звітом, за півроку роботи на Тимошенко лобісти отримали майже 130 тисяч доларів. Але платили їх не чоловік Тимошенко та Aveiro LP, а частинами шість різних компаній. Одна з них — Amarante Trading Limited — офшорна компанія, зареєстрована на Кіпрі, тому зʼясувати її остаточного власника неможливо. Ця компанія вносила кошти як за Aveiro LP, так і за Олександра Тимошенка, по 20 тисяч доларів за кожного.

Ще майже 20 тисяч доларів за Олександра Тимошенка сплатила зареєстрована у 2018 році в шотландському Единбурзі компанія Smart Light Advising. За адресою її реєстрації вказані ще з десяток фірм. Власник компанії — українець Вʼячеслав Козовенков 1970 року народження. Він проживає у Камʼянці-Подільському та, якщо вірити його сторінці у Facebook, працює старшим барменом у мережі готелів.

Десять тисяч доларів внесла компанія Spinker East. Проте знайти будь-які дані про неї в реєстрах нам не вдалося. Не виключено, що лобісти зробили помилку у назві. У звіті описки й одруківки трапляються нерідко.

Ще 40 тисяч доларів, по 20 тисяч кожна, згідно зі звітом сплатили компанії Drake Limited і Carvella Limited. Обидві закрились раніше від 2018 року, і незрозуміло, як провели угоду. Можливо, у звіті допустили чергові помилки.

Останні 20 тисяч доларів за Aveiro LP сплатила компанія Vital Investment Group. Пошук видає дві компанії з такою назвою: Vital Investment Group LLC та Vital Investment Group Inc. Обидві зареєстровані у США. Директор останньої — американець російського походження Євген Розніков. Іншої інформації знайти не вдалося.

У декларації Юлії Тимошенко, в яку вписаний також її чоловік Олександр, про жодну з компаній згадок немає. З питанням, чому іноземні компанії платять за лобіювання інтересів Тимошенко у США та яку мету ставлять перед лобістами, theБабель звернувся до прес-служби політика. Але на момент виходу публікації жодної відповіді ми не отримали.