19 днів до другого туру виборів президента. Ось хто переміг у першому турі, по округах. Бонус: голосування було чесним, тому що наука!

Автори:
Сергій Пивоваров, Гліб Гусєв
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:

До полудня 2 квітня Центральна виборча комісія (ЦВК) опрацювала 99 відсотків протоколів. Актор і продюсер Володимир Зеленський перемагає в першому турі президентських виборів з великим відривом: за нього проголосували 30 відсотків виборців, за чинного президента Петра Порошенка — лише 16. Вибори проходили у 199 округах (і одному закордонному). Ми взяли переможців у кожному з округів — і ось як це виглядає на мапі України. Бонус: голосування проходило чесно, і це можна підтвердити математично.

Ось як розподілилися голоси українців по виборчих округах. Петро Порошенко переміг у Львівській і Тернопільській областях та Вінниці. Юлія Тимошенко — в Івано-Франківській та частині Волинської, Вінницької та Чернігівської областей. Юрій Бойко — у частині Харківської, Донецької та Луганської областей.

«Бабель»

Чи проходило голосування в першому турі чесно і чи чесно працювали окружні та територіальні комісії — це можна оцінити за допомогою статистики. База даних з результатами голосування є у відкритому доступі на сайті ЦВК. Для кожної дільниці відомі явка виборців і кількість голосів, відданих за кожного кандидата. Саме дані з явки варто розглянути, щоб зрозуміти, чи були вибори чесними.

Середня явка у країні склала 63 відсотки. Приблизно така сама явка буде на більшості дільниць — десь трохи більша, десь трохи менша. Вочевидь, на деяких явка буде дуже маленькою або дуже високою (наприклад, у військових частинах) — але таких виявиться небагато. Наочніше за все показати це на графіку: на горизонтальній осі відкласти явку, на вертикальній — результат кожного кандидата на дільницях з такою явкою. За законами статистики графік повинен утворити «дзвін»; пік цього дзвону має припасти на середню явку у 63 відсотки (математики називають це «нормальним розподілом»).

«Бабель»

Саме так і виглядає графік для першого туру президентських виборів в Україні, який побудував Сергій Шпилькін. Якби хтось із кандидатів вирішив сфальсифікувати свій результат (вкидав бюлетені або підробляв дані у протоколах), то у правій частині графіка зʼявилися б аномальні піки. Аномальних піків немає — це свідчить про те, що вибори пройшли без фальсифікацій.