«Чинному президенту не завадило б вибачитися». Речник штабу Зеленського Дмитро Разумков відповідає на питання, які не виходить поставити Зеленському

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
«Чинному президенту не завадило б вибачитися». Речник штабу Зеленського Дмитро Разумков відповідає на питання, які не виходить поставити Зеленському

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Дмитро Разумков — технолог і спікер передвиборчого штабу Володимира Зеленського. Разумков, на відміну від більшості членів команди, має право озвучувати позицію кандидата з різних питань — від стратегії перемоги на виборах до міжнародних відносин. В інтервʼю theБабелю він багато розповів про те, як Зеленський планує повертати Донбас, які країни вважає союзниками і чи піде на дебати з президентом Порошенком.

Зеленський не відмовився від дебатів, але сказав про певні умови — які? Він піде на дебати на «Суспільному»?

Зеленський сказав, що готовий до дебатів. Він це говорив, коли навіть не знав, хто буде в другому турі — Тимошенко чи Порошенко. Форму, місце їхнього проведення та всі інші організаційні деталі кандидат оголосить трохи пізніше.

Лунали заяви, що Зеленський погоджуватиме участь у дебатах зі своїм гастрольним графіком. Я спробувала знайти його гастрольний графік...

[Перебиває] Це трохи викривлена інформація. Він мав на увазі, що через те, що його графік як кандидата в президенти був завантажений до 31 березня, він не зміг потрапити на дебати в пʼятницю, 29 березня. Насправді є якийсь графік, але він повʼязаний з його професійною діяльністю.

Який саме? Він поїде з концертами по Україні?

Думаю, що ні. Але я не співробітник «Кварталу». Потрібно уточнити там.

У день виборів багато говорили про ваше з Тимошенко можливе обʼєднання. Але на своїй підсумковій прес-конференції вона сказала, що не підтримуватиме Зеленського.

Усю кампанію ми чули, що Зеленський знімається то на користь Юлії Тимошенко, то на користь Петра Порошенка. Один з останніх фейків — наше обʼєднання з Тимошенко. Фейкометам треба думати, про що вони говорять. Їхня логіка була такою: президент — Зеленський, премʼєр — Тимошенко. Але Кабінет міністрів формує коаліція. А партія «Слуга народу» поки ще не в парламенті. До осені. Фракція Юлії Тимошенко залишає бажати кращого — вона не може бути в новій коаліції. Тому навіть власне технічно премʼєрство Тимошенко є неможливим.

Свою позицію з цього питання наш кандидат оголосив на брифінгу після закриття дільниць: ми ні з ким обʼєднуватися не будемо, тим більше — кулуарно. Щойно такі процеси почнуть відбуватися, ми станемо в одну шеренгу з Тимошенко, Порошенком та іншими. Йти цим шляхом ми не будемо.

Але в будь-якому разі в другому турі знадобиться підтримка кандидатів, які не перемогли. Ви будете закликати їх підтримати Зеленського?

Ми раді будь-якій підтримці, але нічого обіцяти та роздавати за цю підтримку не будемо.

Міхеїл Саакашвілі розповів, що для перемоги в другому турі Порошенко залучив відомого ізраїльського політтехнолога. Яка у вас стратегія на цей 21 день?

Така сама, як і була. Ми не будемо перебудовуватися та змінювати образ нашого кандидата. Це людина, яка йде до свого виборця з чіткою і зрозумілою позицією. Брати на озброєння методи опонентів і поливати всіх брудом ми не станемо.

Після перемоги Зеленського в першому турі в соцмережах було дуже багато негативних відгуків про тих, хто за нього голосував. Чим ви це пояснюєте?

Це істерія наших опонентів і це страшна річ. Чинному президенту не завадило б вибачитися. Він називає третину виборців країни маріонетками одного з олігархів — це не лягає в канву європейського політичного діяча. Якщо гарант Конституції перед виборами говорить: «Або я, або Путін», а за нього голосують 15 відсотків виборців, не можуть же усі решта бути за Путіна.

Одна з головних претензій до вашого кандидата — багато хто не розуміє і не чув його позицію з ключових для країни питань. Що ви плануєте робити з Донбасом?

Тут коротко не вийде. На Донбасі є чотири складових: дипломатична, економічна, інформаційна та військова. Будь-яку війну можна закінчити військовим шляхом або дипломатичним. Що пропонуємо ми? Боротися з РФ військовим шляхом дуже важко — це призведе до великої кількості смертей наших хлопців на фронті. Тому оптимальним буде тиснути на Росію санкціями. Базовим тут є «нормандський формат», продовженням якого стали Мінські домовленості. Відхилятися від них не можна, на жаль чи на щастя. Вони не такі погані, як їх намагаються представити. Увесь санкційний тиск на Росію повʼязаний саме з Мінськими домовленостями.

Ще один вектор тиску на Росію — це США. Їхні санкції та тиск найбільш потужні. Ще одна важлива для нас країна — Велика Британія. Після ситуації в Солсбері вона зайняла радикальну позицію щодо Росії та стала серйозним адвокатом України.

Що пропонує Зеленський? Розгорнути Мінський формат за рахунок підписантів Будапештського меморандуму — США та Великої Британії. Це дасть можливість консолідувати ці вектори, які я перерахував вище, в єдиний лазерний промінь і направити його на Російську Федерацію. Це може змусити Росію відмовитися від своїх агресивних планів.

Другий базис у великій проблемі повернення Донбасу — економічний. Дуже важливо, щоб у країні була висока якість життя і хороші економічні показники. Це покаже окупованим територіям, що Україна швидко розвивається, і дозволить модернізувати українську армію. Останнє, у свою чергу, наблизить нас до вступу в ЄС і НАТО.

Ще один пункт — взаємодія з нашими громадянами, які змушені проживати на тимчасово окупованих територіях. Вони не розуміють, що у нас відбувається. Ми не розповідаємо, що ми їх чекаємо, що хочемо повернути ці території, що толерантно ставимося до тих, хто не замішаний у війні, на чиїх руках немає крові та військових злочинів.

Останній і найважливіший пункт — це українська армія. Ми повинні її модернізувати та розвивати.

Ви говорите загальними словами, але що конкретно плануєте робити? Підвищувати зарплату військовим, наприклад?

Модернізація армії. Сьогодні кажуть, що пʼять відсотків ВВП повинно виділятися на оборонку. Але в реальності на армію йде 2,5 відсотка ВВП. Решта грошей йдуть на МВС, СБУ і навіть Генпрокуратуру. А 2,5 відсотка ВВП — це мало для країни, яка веде війну. Другий момент — підвищення соціальних стандартів для військовослужбовців. Це і соцпакет, і забезпечення.

Багато хто не розуміє вашу позицію з питання мови. Ви будете продовжувати курс Порошенка на українізацію?

Позиція Зеленського зрозуміла: єдина державна мова в Україні — українська. До всіх інших мов потрібно ставитися толерантно і надавати можливість для їхнього використання.

Якщо говоримо про популяризацію української мови, то Зеленський пропонує йти не методом батога — обмежень чи штрафів, а методом пряника. Можна створювати економічні умови, які стимулюватимуть виробників контенту створювати продукцію українською мовою. Так ми зробимо українську ще більш популярною.