Ми сходили на конкурс «Міс ФМФ КПІ», учасниць якого шеймили за відверті фото. Ось як це відбувалось

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
Ми сходили на конкурс «Міс ФМФ КПІ», учасниць якого шеймили за відверті фото. Ось як це відбувалось

Євген Малолєтка / «Бабель»

Учора, 3 квітня, в одному зі столичних клубів відбувся конкурс «Міс фізико-математичний факультет КПІ». Напередодні Instagram-сторінка студентської ради ФМФ опублікувала десяток фотографій дівчат у білизні. У соцмережах це назвали «обʼєктивацією», «проституцією» і «педофілією»; до скандалу долучилась депутатка ВР Ірина Суслова. Фотографії та відео з соцмереж видалили, але захід не скасували. Кореспондентка theБабеля Тереза Лащук відновила хронологію подій, поспілкувалася з усіма сторонами конфлікту та відвідала конкурс.

Дівчата одягнені в бежеві боді зі шкіряними ременями та тримають батоги з секс-шопу. Вони цілуються, вигинаються та випинають сідниці. Так виглядає промо-ролик до конкурсу «Міс ФМФ КПІ», у якому знялися студентки першого та другого курсу. Першого квітня його виклали на YouTube, але після тисяч переглядів, репостів і гнівних коментарів видалили. Так само зі сторінки студентської ради ФМФ в Instagram видалили з десяток відвертих фотографій учасниць. Усе через шеймінг у соцмережах.

Instagram / fmfstudrada

Однією з перших помітила знімки викладачка кафедри соціології УКУ Альона Няшева, яка є також редакторкою лівого видання «Спільне». «Конкурс краси в КПІ побив усі рекорди нівеляції жінки як субʼєкта. Голі дівчата виставлені на показ, ніби шматки мʼяса. [...] Не дивуйтесь потім скандалам про домагання у вишах, — написала вона. — На першому курсі вчаться формально діти, а педофілія — кримінальна стаття».

Фотографії дівчат швидко репостили. «Щиро соромно», «коханого чоловіка порадуйте, але не на просторах інтернету», «це точно КПІ, а не ескорт-агенція?» — писали в коментарях. Третього квітня до дискусії долучилась депутатка Ірина Суслова. Вона назвала КПІ «університетом з елементами порнографії» й пообіцяла надіслати запити в Міністерство освіти та до керівництва вишу. «Останні чотири роки ми намагалися зруйнувати стереотип, що жінки [на щось] спроможні тільки тоді, коли мають впливого коханця, тата або чоловіка, — розповіла вона theБабелю. — Коли в передових вишах відбуваються такі конкурси, то ми закріплюємо стереотип, що Україна — країна-бордель».

Євген Малолєтка / «Бабель»

Конкурс організовувала студентка фізико-математичного факультету Ліза Татаріна. Їй 19 років. На її приватній сторінці в Instagram багато професійних фотографій, у тому числі еротичних. Ліза з 14 років займається моделінгом. Вона вже ставала героїнею журналістських сюжетів. У 2017 році ТСН розповідала, як Ліза — наймолодша учасниця «Міс Україна» — за місяць схудла на 17 кілограмів, аби потрапити на конкурс.

Незважаючи на скандал, Ліза не скасовує «Міс ФМФ». Третього квітня студенти збираються під входом у клуб MonteRay біля Хрещатика, де захід має відбутись. О шостій десять, за годину до початку, тут уже стовбичить немаленький гурт хлопців. Біля входу в клуб нас зустрічає Ліза Татаріна. Вона щойно приїхала з деканату, куди її та учасниць конкурсу викликали після численних дзвінків журналістів. Довелося скасувати генеральну репетицію конкурсу. «В деканаті вважають, що я придумала цей хайп, щоб увійти в шоу-бізнес», — розповідає вона.

Ліза справді хотіла, аби про конкурс говорили, але результат перевершив усі сподівання: на фотографії та відео учасниць у білизні в соціальних мережах відреагували критично.

Лізі почали дзвонити з різних номерів та казати, що на неї написали заяву в поліцію, за те що вона «займається педофілією та розповсюджує порнографію». Згідно статті 156 ККУ сімнадцятирічна дівчина вважається статевозрілою, тому публикація її еротичних знімків не може бути кримінальним злочином (наприклад, «розбещенням»). Однак, 17-річна дівчина ще неповнолітня. За Законом «Про захист суспільної моралі» неповнолітніх заборонено втягувати у «виробництво продукції сексуального чи еротичного характеру» — суд може визнати це правопорушенням. Після того, як батькам почали дзвонити з адміністрації КПІ, двоє дівчат відмовилися від участі.

Образи для відео придумували всі учасниці разом, а Ліза займалася «фінансовими моментами та роботою з партнерами». Адміністрація університету не має жодного стосунку до організації конкурсу: все робили студенти, на студентські гроші й поза стінами вишу, зазначає Ліза. В деканаті дівчатам провели виховну лекцію, але запевнили, що нікого не відрахують.

Ліза проводить нас до зали, де відбуватиметься конкурс. Приглушене світло. Над сценою — червона куліса. Праворуч і ліворуч від сцени — кілька екранів, на них транслюють промо-ролик конкурсу.

У залі вже близько 20 людей. На сцені хлопець налаштовує гітару. Це соліст гурту «Аварійний вихід», який сьогодні виступатиме. Андрій прийшов сюди разом із дівчиною Сашею. Вони обоє навчаються в КНУ імені Т. Шевченка. Виявляється, в Андрія є план на сьогоднішній вечір: «Для мене це свято сексизму. Ми прийшли, щоб рвати систему зсередини. Хочемо [на сцені] сказати: «Вітаємо зі всесвітнім святом об’єктивації та сексизму, товариші». Саша з ним погоджується.

Інші студенти, які сидять у залі, не дуже говіркі. Тільки першокурсник КПІ Влад погоджується на діалог: «Нормальне свято. Може з фотографіями організатори перейшли межу, але ця межа відходить далі — в бік відвертого». Він каже, що рік-два тому схожі конкурси проходили й серед хлопців. Справді, ще третього квітня на сторінці студради ФМФ в Instagram можна було побачити фотографії учасників конкурсу «Містер ФМФ-2017». Сьогодні фото видалили.

Євген Малолєтка / «Бабель»

Конкурс починається із запізненням на дві години — о дев’ятій. У залі кілька сотень студентів. Ведучі представляють журі, яке обиратиме переможницю. Це четверо зрілих чоловіків (засновник INSTA.tools Олександр Канцлер, співзасновник Благодійного фонду «Меценати добра» Євгеній Бульда, коміки Олександр Степаненко та Дмитро Зелінський), двоє хлопців ( «Містер КПІ-2017» та «Віце-містер КПІ-2018»), директор модельного агентства PM models Ірина Бонь та Ліза Татаріна. Вони сидять на круглих мʼяких стільцях під сценою і п’ють коктейлі. На журнальних столиках біля їх ніг розкладені роздруковані фотографії дівчат.

— Хто прийшов подивитися на конкурс? — питає ведучий. Зал у відповідь гуде.
— А хто прийшов подивитися на попи? — Зал гуде вдвічі дужче.

Євген Малолєтка / «Бабель»

Євген Малолєтка / «Бабель»

Євген Малолєтка / «Бабель»

Дівчата дефілюють у костюмах дияволиць, звабливо вигинаючись на краю сцени. Потім на сцену виходить група «Аварійний вихід». Вокаліст Андрій, схоже, передумав «ламати систему зсередини»: він співає три пісні й нічого не каже. Дівчата знову з’являються на сцені, але вже в інших костюмах. Тепер вони школярки в коротких спідницях. Розкидають книги по сцені, розставляють ноги та вигинаються на підлозі.

Ведучі пропонують дівчатам перейти до інтелектуального конкурсу. Вони мають відповісти про «різницю між диференціалом у математиці та фізиці» та розв’язати кілька рівнянь. Поки студентки старанно вимальовують цифри на дошках, зал починає нудьгувати.

— Завдання напевно придумали в останній момент. Щоб показати: «Ми не тупі, просто вирішили врізноманітнити життя», — каже хлопець позаду мене.
— Це вже занадто, починає набридати, — коментує інший.

Білявий студент попереду мене тим часом викладає сторіс в Instagram. На щойно зробленій фотографії пише: «Коли прийшла світити жопою, а тут матан шкільний».

— Кому стало нудно? — питає ведучий. Усі починають аплодувати. Ведучі передчасно закінчують конкурс, не давши дівчатам розв’язати рівняння. Далі все йде по колу: нове дефіле, виступ гурту, танець. Конкурс триває до опівночі.

Близько дванадцятої в залі ще гучно. Стоїть запах поту та алкоголю. Студенти на барі замовляють коктейлі. Усі танцюють і розмовляють, перекрикуючи музику. «Дівчата дуже перехвилювались. Самі розумієте, сидиш вирішуєш інтегральчики, а тут раптом ти у всіх новинах. Підтримайте їх», — намагається зосередити увагу гостей на фіналі конкурсу його співорганізаторка Наталія Вахнова.

Зала аплодує. На сцену виходять члени журі. Вони тримають у руках стрічки з написами: «Міс грація», «Міс еластичність», «Міс гріх», «Міс секс». Вручають їх дівчатам. Зрештою, оголошують: «Міс ФМФ-2019" стала другокурсниця Настя Щербак».

Ліза підходить до дівчини. Обіймає її, одягає на неї стрічку та дарує корону. Щербак починає плакати. Одразу після нагородження ми підходимо до дівчини. Хочемо поговорити, але вона каже тільки одну фразу: «Я ні разу про це не пожалкувала. Ні разу. Чесно».

Євген Малолєтка / «Бабель»