Порошенко призначив заступником голови СБУ Владислава Косинського. До його офіційної біографії не потрапили підозри НАБУ та робота з керівником розгону Євромайдану

Автор:
Катерина Коберник
Дата:
Порошенко призначив заступником голови СБУ Владислава Косинського. До його офіційної біографії не потрапили підозри НАБУ та робота з керівником розгону Євромайдану

Wikimedia Commons

Президент Петро Порошенко 4 квітня призначив Владислава Косинського новим заступником очільника Служби безпеки. Якщо судити за офіційною біографією на сайті СБУ, він — зразковий силовик, пройшов шлях від слідчого до генерал-майора, захищав країну в АТО та шукав зрадників і корупціонерів серед колег. Але багато чого з життя Косинського на сайт СБУ не потрапило. Переважно — робота під час Євромайдану, звинувачення в корупції та участь у великому особистому конфлікті.

Владиславу Косинському 44 роки. Народився в Бородянці Київської області. У його офіційній біографії на сайті СБУ зазначено, що він юрист за освітою. Закінчив Харківський університет внутрішніх справ і працював слідчим в органах МВС. З вересня 2001 року почав працювати у СБУ оперуповноваженим міськрайвідділу в Київській області. У 2014-му, якщо вірити сайту СБУ, Косинський захищав «територіальну цілісність» країни в АТО й отримав за це орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Чим Косинський займався під час Євромайдану, в його офіційній біографії вирішили не вказувати. А в той час він був помічником керівника департаменту «Т» генерал-майора Сергія Ганжі. Цей підрозділ за президента Віктора Януковича займався «захистом національної державності». Самого Ганжу називають одним з керівників операції з розгону Євромайдану і куратором переслідувань його активістів. У 2015 році СБУ оголосила Ганжу в міжнародний розшук за підозрою в державній зраді.

На початку 2014 року в гучний скандал потрапив і сам Косинський. Його як голову слідчої групи СБУ звинуватили у спробі підкинути наркотики під час обшуку бізнесменові Сергію Рибалці. За словами адвокатів останнього, під час обшуку Косинський весь час просидів на дивані, під яким потім і знайшли пакет із білим порошком. Сам Рибалка стверджував, що Косинський працював в інтересах його колишнього тестя — співвласника мережі супермаркетів «АТБ» Геннадія Буткевича. Конфлікт між колишніми родичами почався після розлучення Рибалки з дочкою Буткевича в 2013 році.

Ця історія і робота з Ганжою не завадили Косинському швидко будувати карʼєру після Майдану. За даними «Радикальної партії Олега Ляшка», на початку 2015 року Косинський працював заступником начальника департаменту з боротьби з корупцією Дніпропетровського обласного управління СБУ. Вимагаючи звільнити Косинського, радикали навіть блокували трибуну Ради. Вони стверджували, що він та інші силовики займалися вимаганням у місцевих бізнесменів. Сергій Рибалка, тоді вже нардеп-радикал, теж заявив, що Косинський мав стосунок до розгону протестів євромайданівців.

Публічні акції радикалів закінчилися нічим. У 2015—2016 роках Косинський очолював Управління внутрішньої безпеки СБУ та боровся з тим, у чому його звинувачували депутати, — з корупцією всередині СБУ.

У березні 2016-го Косинський повернувся до Департаменту захисту нацдержавності як заступник начальника. А в лютому 2017 року президент призначив його главою СБУ в Сумській області. Через кілька місяців народний депутат від «Батьківщини» Сергій Євтушок зажадав від генпрокурора Юрія Луценка розібратися, навіщо Косинський збирає дані про депутатів місцевих рад від «Батьківщини» і про мера Сум Олександра Лисенка.

У жовтні 2017-го компанія S. Group Сергія Рибалки звинуватила Косинського в тому, що він сфабрикував справу проти одного з працівників компанії, звинувативши того в незаконній торгівлі з окупованими територіями.

У лютому 2018 року проти Косинського виступили вже депутати Сумської облради. З вимогою звільнити його вони звернулися до президента. Силовика звинуватили в «політичних інтригах та кришуванні кримінальних схем». Президент Косинського не звільнив, а в серпні 2018-го присвоїв йому звання генерал-майора.

На початку 2018-го позафракційний депутат Віталій Купрій звинуватив Косинського в тісних звʼязках із бізнесменом Буткевичем. Останній нібито використовував силовика, щоб зводити рахунки з колишнім зятем. За ці послуги Косинський, крім іншого, користувався особистим гелікоптером Буткевича та в грудні 2017 року літав на ньому з Дніпра в Суми. Цей переліт, за підрахунками Купрія, коштував щонайменше пʼять тисяч доларів. За цим фактом НАБУ розпочало відразу два провадження. Косинського підозрюють у зловживанні владою та отриманні неправомірної вигоди.

Крім іншого, Купрій заявив, що Косинський — доларовий мільйонер, і попросив Нацагентство з питань запобігання корупції перевірити джерела його доходів. Там депутату відповіли, що законного механізму для перевірки доходів працівника СБУ в них немає, і перенаправили депутатський запит на перевірку до самої Служби безпеки.

Остання доступна декларація про доходи Косинського — за 2015 рік. Загалом він заробив трохи більше 340 тисяч гривень. З них 138 тисяч — зарплата, 23 тисячі — аліменти, 20 тисяч — матеріальна допомога. У Києві чотири роки тому в Косинського була майже 100-метрова квартира, дві ділянки в Київській області та жодної машини.