Заяви про відставку, госпіталізація, домашній арешт. Що відбувається з підозрюваними в убивстві Катерини Гандзюк — ключові подробиці

Автори:
Тетяна Безрук, Євген Спірін
Дата:
Заяви про відставку, госпіталізація, домашній арешт. Що відбувається з підозрюваними в убивстві Катерини Гандзюк — ключові подробиці

Sergii Kharchenko / NurPhoto via Getty Images

Голову Херсонської облради Владислава Мангера, головного фігуранта у справі Катерини Гандзюк, госпіталізували. Зараз він перебуває у стаціонарі кардіологічного відділення. Ще 6 квітня закінчився термін, на який Мангера відсторонили від посади, а нове судове засідання так і не відбулося. Учора заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Євген Рищук, якого теж повʼязують з убивством активістки, написав заяву про звільнення. А перед цим у відставку пішов і сам глава ОДА Андрій Гордєєв. Це сталося після того, як Петро Порошенко зустрівся з представниками ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» і сказав, що підтримує їхню боротьбу. theБабель розповідає, що все це означає.

Як проходили суди

Владислава Мангера підозрюють у тому, що він найняв двох людей, які через посередників організували вбивство радниці мера Херсона, активістки Катерини Гандзюк. За злочин заплатили не менше ніж 5,6 тисячі доларів. Загалом у справі фігурують вісім осіб.

Другого квітня у Шевченківському районному суді Києва обирали запобіжний захід Владиславу Мангеру. До зали суду прийшли активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» і прихильники самого Мангера. На початку засідання адвокат Євгенія Закревська заявила, що за нею стежать невідомі на машині з херсонськими номерами. Вона вважає, що до цього причетний Мангер. Тоді захист Мангера попросив визнати Євгенію Закревську потерпілою у цій справі та вивести її з процесу. Суддя Лідія Щебуняєва задовольнила прохання.

Адвокат Мангера Олександр Шадрін теж заявив про стеження. Він припустив, що за ним може стежити СБУ або навіть сама Закревська — на аудіозаписі, який він включив у суді, був жіночий голос.

Підозрювані у справі Гандзюк

  1. Владислав Мангер — голова Херсонської обласної ради. Мангера підозрюють у тому, що він замовив напад на херсонську активістку Катерину Гандзюк. У лютому йому призначили заставу, на початку березня суд відсторонив його від обійманої посади.

  2. Олексій Левін, за версією слідства, був ключовою фігурою в організації нападу на Гандзюк. За словами Луценка, Левін виїхав з України того ж дня, коли поліція затримала перших підозрюваних у справі.

  3. Ігор Павловський — помічник депутата від «Блоку Петра Порошенка» Миколи Паламарчука. Павловського називають посередником у вбивстві Гандзюк.

  4. Сергій Торбін, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Вʼячеслав Вишневський і Микита Грабчук — виконавці нападу на Катерину Гандзюк. Вони вже отримали вироки та відбувають покарання у в'язниці.

Що було у відео проекту «Слідство.Інфо»

Чому Шадрін вирішив, що за ним стежить СБУ? За словами адвокатів Мангера, Катерина Гандзюк була працівницею СБУ. Владислав Мангер і його захист кілька разів згадували в суді про фільм проекту «Слідство.Інфо» «Гандзюк: системне вбивство» та роль Служби безпеки у ньому. У фільмі Євген Рищук розповів про зустрічі Андрія Гордєєва та голови СБУ Василя Грицака, де Гордєєв намагався тиснути на спецслужбу, коли справу передали з поліції до СБУ.

Через два дні після виходу цього фільму в мережі зʼявилося нове відео. На ньому підозрюваний в організації нападу на Катерину Гандзюк Олексій Левін розповідає, що Євген Рищук просив його «якось покарати Гандзюк».

«Ми чекали, що вони почнуть звинувачувати один одного, щойно у ЗМІ зʼявиться більше інформації про справу. А відео з Олексієм Левіним, швидше за все, зняли адвокати Мангера, щоб злити Рищука та Гордєєва, тому що Левін — практично права рука Мангера», — каже активіст ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» Роман Синіцин.

Херсонський журналіст Сергій Нікітенко теж стверджує, що ролик із Левіним записали самі адвокати Владислава Мангера. «Дмитро Ільченко та Андрій Мурашкін, які представляють інтереси голови Херсонської облради в суді, літали у Стамбул. Швидше за все, на автобусі переїхали до Європи та записали Левіна [Левін перебуває у розшуку, відео записано не в Україні]. Адвокатам потрібен скандал у суді, щоб максимально затягувати час», — розповідає Нікітенко.

Що думають прокуратура й адвокати

Генеральна прокуратура України вважає, що відео — це спроба захистити підозрюваних у вбивстві Гандзюк Олексія Левіна та Владислава Мангера. У прокуратурі також заявили, що слідство отримало додаткові докази, і тепер коло підозрюваних може розширитися.

Київський адвокат і друг Гандзюк Масі Найєм вважає, що прокуратура так відреагувала, тому що у відомстві не хочуть висувати звинувачення членам «Блоку Петра Порошенка». «У ГПУ не хочуть бачити причетність Гордєєва та Рищука до цього вбивства. І якщо слідчі дізналися щось про справу зі ЗМІ, вони зобовʼязані допитати Євгена Рищука — адже зʼявилися нові обставини».

Що думають друзі вбитої

Друзі Катерини Гандзюк критикують роботу прокуратури та результати суду у справі Владислава Мангера. Після 11 годин засідання суддя Щебуняєва відмовила прокуратурі в арешті голови Херсонської облради та зобовʼязала його надіти електронний браслет і здати паспорт до першого червня 2019 року.

«Прокуратура робить недостатньо, щоб Мангер опинився в СІЗО. Його адвокати помітно затягують процес, а прокурори жодним чином не реагують. І генпрокурор Юрій Луценко, і його прес-секретар Лариса Сарган неодноразово писали пости про те, скільки активістів і журналістів прийшли на засідання суду до Мангера. Складається враження, що робота прокуратури безпосередньо залежить від нашої присутності в суді», — розповідає подруга вбитої херсонської активістки Марина Хромих.

Що відбувається зараз

Пʼятого квітня голова Херсонської ОДА та член БПП Андрій Гордєєв подав у відставку. Свою заяву він пояснив тим, що «не хоче, щоб сфабрикований проти нього негатив позначився на другому турі президентських виборів в Україні». Через два дні після заяви Петро Порошенко зустрівся з активістами ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» і пообіцяв, що підпише звільнення Гордєєва.

Услід за Андрієм Гордєєвим звільнився його заступник — Євген Рищук. Його вже тимчасово відсторонили в лютому цього року — на час проведення слідства у справі Гандзюк. І його заяву президент Порошенко, швидше за все, теж підпише. Але навіть після звільнення з посад у Херсонській ОДА й Андрій Гордєєв, і Євген Рищук залишаються чинними членами БПП. У своїх вимогах до Порошенка активісти наполягають на їхньому виключенні з партії. Сам Мангер ліг у лікарню, а єдиного затриманого підозрюваного — Ігоря Павловського — можуть відпустити: адвокати проситимуть змінити йому утримання під вартою на домашній арешт через нібито погіршення стану здоровʼя.