«За хорошими людьми треба бігати, зваблювати їх, щоб вони йшли в політику». Нардеп Єгор Соболєв — про вихід із «Самопомічі», нову партію і заяву Садового

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
«За хорошими людьми треба бігати, зваблювати їх, щоб вони йшли в політику». Нардеп Єгор Соболєв — про вихід із «Самопомічі», нову партію і заяву Садового

Об'єднання «Самопоміч»

Девʼятого квітня голова партії «Самопоміч» Андрій Садовий написав у Facebook, що «дехто з народних депутатів покине фракцію». Деким виявився народний депутат Єгор Соболєв. Він заявив, що має розбіжності з керівництвом партії, та написав заяву про вихід. Пізніше прес-служба «Самопомічі» повідомила, що з політсили вирішив вийти і колега Соболєва — нардеп Семен Семенченко. Він заявив, що разом із Соболєвим створить нову політичну силу. В інтерв’ю theБабелю Соболєв розповів, якою буде ця партія, звідки братимуть кошти, де шукатимуть людей і чим його неприємно здивував Садовий.

Чому ти вирішив вийти з партії?

Перша проблема — очищення партії. Почалося все з історії з Юрієм Милобогом [колишній кандидат у мери Кривого Рогу від «Самопомічі», якого звинуватили в переговорах з «Опозиційним блоком»], який продався команді [Олександра] Вілкула. Я виступав за те, що якщо хтось не витримує тиску — його негайно треба виганяти.

Друга проблема — ми по-різному ставимося до того, як представляти виборців. Ми завжди дискутували: достатньо просто позиції чи треба виходити на вулицю і бути з людьми. Протести [за велику політичну реформу] на [вулиці] Грушевського призвели до створення руху «Визволення», і ми діяли від його імені. Велика частина партійців не погоджувалася з тим, що ми так відстоюємо закон про антикорупційний суд, новий виборчий кодекс, скасування депутатської недоторканності. Після розгону табору на Грушевського я зрозумів, що далі неправильно йти разом… На період виборів усі внутрішні протиріччя потрібно було забути, і я чекав, коли кампанія завершиться. Я заздалегідь повідомив партію, що якщо підходи не зміняться, то йду після 31 березня. Незалежно від результату президентських виборів.

Яким чином повідомив партію, була особиста розмова з Андрієм Садовим?

Я вже вийшов із партії та був великим критиком і раціоналізатором наших дій, коли був усередині. Я би зараз не хотів говорити погано про людей, з якими ми зробили багато добрих справ.

Ти балотувався за списками партії і зараз написав заяву про вихід із партії чи з фракції також?

Я написав заяви про складання повноважень члена політради, члена проводу і члена партії, а у фракції залишився. Вчора була велика розмова з нашими депутатами. Я запропонував написати заяву про вихід із фракції. Усі, хто брав участь у засіданні, відповіли, що я обирався не як член «Самопомочі», а представляв ініціативу «Воля». Мене запитали, чи є запитання до фракції. Я сказав, що ні. Вони сказали, що потребували та потребують моєї позиції всередині фракції, і вона неодноразово була визначальною у важкі моменти. Запропонували лишатися як безпартійний член фракції. Аргументи — після 21 квітня парламент може мати ще більшу відповідальність у відстоюванні суверенітету та боротьбі за чесного прокурора й урядовців. Я з ними погодився. Якщо почнуться голосування, що суперечитимуть моїм принципам, то я складу повноваження члена фракції та нардепа.

Як у партії та фракції сприйняли ваше з Семеном Семенченком рішення про вихід?

Колеги висловлювали жаль, що я йду. Водночас декілька колег сказали, що, на їхню думку, мені треба робити нову політичну силу. У мене є достатньо досвіду й енергії.

Ти пригадав рух «Визволення». Нова політична сила може бути створена на його базі?

Громадська організація залишиться громадською організацією. Ніяких запасних аеродромів я не готував і не вів перемовин про нову політичну силу.

Коли може бути створена нова партія?

Я — за відкритий процес. Після пленарного тижня я піду по однодумцях, сформуємо ініціативну групу та будемо пропонувати людям принципи обʼєднання. Перший — сильна внутрішня демократія та здорова конкуренція з щогодинним очищенням. Другий — максимальна мобілізація людей, молоді. За хорошими талановитими людьми треба бігати, зваблювати їх, як заміж, щоб вони йшли в політику.

Людей треба підбирати, щоб вони відповідали двом критеріям: принциповість і дієвість одночасно. Є в політиці люди, які принціпові, не скурвилися, але вважають, що достатньо тримати позицію у Facebook. За наших умов — недостатньо. Україна потребує політики — і парламентської, і вуличної одночасно. Інакше ти не виграєш.

Навіщо створювати нову партію, адже є «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, рух «Дій з нами», «Сила людей», «Люди важливі»?

Серед діючих партій проблема принциповості та дієвості неприпустимо велика. Я реально вважаю, що «Самопоміч» найкраща з діючих партій, але і тут ця проблема не вирішується так, як я це бачив. Що стосується інших ініціатив і обʼєднань, будемо говорити, це якраз наш обовʼязок — максимально обʼєднатися.

Проблема України в тому, що Рінат Ахметов, Ігор Коломойський, Петро Порошенко дуже проактивні та наполегливі. Вони дуже ефективні, в тому числі й в бажанні, щоб люди підтримали їхні фейки й обман. А порядні та принципові люди говорять: «Єгоре, що ти від мене хочеш. Я і так усі сили на голосування витратив, відпусти мене додому до дружини чи на конференцію Брюссель».

Вчора були чутки, але ти їх спростував, що ти йдеш у команду Зеленського. Ти з ним зустрічався або тобі пропонували приєднатися до команди?

Я не говорив ані з Зеленським, ані з його штабом, як і зі штабом чинного президента. З самим Порошенком останнього разу я спілкувався під час протестів на Грушевського.

Є розуміння, де брати фінансування на нову партію і хто може бути спонсором?

Це інший великий виклик — знайти ефективних, принципових людей і знайти для цього гроші. Україна готова вже фінансувати політичні проєкти й ініціативи сама, але вона має бачити, що це принципові та дієві люди. Тут потрібна велика робота в соцмережах, кабінетах і на вулицях.

Чи буде Семен Семенченко, чия репутація неоднозначна, у новій політичній силі?

На Семена вилили багато бруду, і інколи реакції на цей бруд не були достатньо виваженими. Я з ним часто говорив і говорю, але я знаю, як він живе. У нього, на відміну від багатьох людей, які прийшли з фронту, немає не те, що мільйонів, а навіть квартири та машини. У важливих голосуваннях він ніколи не хибив і не вагався. Я не відмовляюся від партнерства з людьми тільки тому, що на них вилили багато бруду.

У ЗМІ зʼявилася інформація, що з фракції можуть вийти Олександр Опанасенко, Іван Мірошніченко, Олексій Скрипник, Олександр Данченко, це так?

Я, чесно кажучи, не від однієї людини чув: «Буду виходити, тому що великий тиск і тому що політика в Україні — важка та невдячна робота». Але думаю, що кожен має відповідати сам за себе. Не розумію, з якого переляку Садовий оголосив у Facebook, що з фракції виходить група.

Спитав, з якого переляку?

Я прибічник того, що проблеми потрібно вирішувати всередині, а якщо ні — виходити та пояснювати. Я вважаю, що по-чесному почав обговорення з партією, і тут лідер бере та пише у Facebook. Мені це неприємно було читати, але це невеликий гріх в українській політиці.

Що далі буде з «Самопоміччю»?

Ми зробили багато класних речей, і в тому, що країна просунулася вперед, є і наша заслуга. Моя думка — треба затверджуватися в консервативній партії та підбирати відповідних людей, орієнтуватися на відповідних виборців… Вчора хтось на фракції сказав: «Зустрінемося в новому парламенті та формуватимемо коаліцію там». Я сказав: «Чудовий план».