Два роки тому кардіолог Соколов змусив нібито хворого Насірова брати участь у засіданнях. Головний фіскал судився з ним та програв — сьогодні

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
Два роки тому кардіолог Соколов змусив нібито хворого Насірова брати участь у засіданнях. Головний фіскал судився з ним та програв — сьогодні

Sergii Kharchenko / NurPhoto via Getty Images

Одинадцятого квітня екс-глава Державної фіскальної служби Роман Насіров остаточно програв апеляцію лікарю Інституту кардіології імені академіка М. Д. Стражеска Максиму Соколову. Колишній фіскал, якого НАБУ звинувачує в корупційних схемах, хотів відсудити у кардіолога та лікарні по мільйону гривень за моральну шкоду. Ще під час судового засідання в 2017 році, на якому Насірову обирали запобіжний захід, Соколов сказав, що здоров’я підозрюваного дозволяє йому брати в ньому участь. На думку Насірова, зробивши таку заяву, Соколов порушив лікарську таємницю. Апеляція Насірова не зупинила, і він планує оскаржувати рішення далі — у Касаційному суді. theБабель нагадує, за що судяться Соколов із Насіровим, а також розповідає, як пройшло засідання в Київському апеляційному суді.

Як усе починалось

Роман Насіров очолив Державну фіскальну службу в травні 2015 року — на цю посаду він перейшов з Верховної Ради, де був депутатом від «Блоку Петра Порошенка». За два роки Насірова звинуватили в розтраті двох мільярдів гривень державних коштів. Другого березня 2017 року детективи НАБУ зібралися вручити фіскалу підозру — слідство вважає, що за вказівкою Насірова підприємства, які, на думку САП, контролює колишній депутат Олександр Онищенко, отримали необґрунтовану розстрочку податкового боргу.

Того ж дня Насірову стало погано, він ліг у клінічну лікарню «Феофанія», де в нього діагностували інфаркт. Детективи все ж таки знайшли голову ДФС і вручили йому підозру в лікарняній палаті.

Роману Насірову обирають запобіжний захід.

Соколовська Інна / УНІАН

Четвертого березня детективи НАБУ переправили Насірова з «Феофанії» в Інститут кардіології імені М. Д. Стражеска для додаткових обстежень. В Інституті у Насірова не виявили інфаркту. Увечері того ж дня «Українська правда» опублікувала висновок лікарської комісії з підписом голови комісії, старшого наукового співробітника Інституту Максима Соколова. Виявилось, що у Насірова гіпертонічна хвороба другої стадії, втім «даних про гостру невідкладну кардіографічну патологію немає». Насірова на ношах і під картатим пледом (який став мемом) доставили до суду. Він лежав з напівзплющеними очима і ледве ворушив губами; його адвокати наполягали, що Насірову потрібно повернутись у лікарню.

Шостого березня 2017 року прокурори викликали до суду Максима Соколова — як свідка обвинувачення. Під присягою він заявив, що здоров’я Насірова дозволяє йому брати участь у судовому засіданні. «Я не судовий експерт, але як лікар я можу відповісти так: гіпертонічними захворюваннями в Україні хворіють 12 мільйонів людей. Я не вважаю, що таке захворювання може становити перешкоду для проведення процесуальних слідчих дій», — сказав тоді Соколов.

Лікар Інституту кардіології імені академіка М. Д. Стражеска Максим Соколов (у центрі) дає показання під час обрання запобіжного заходу Роману Насірову.

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Судові засідання тривали аж до ранку 7 березня 2017 року. Під судом постійно чатували депутати й активісти. Кричали: «Насіров — підарешт!» та клеїли відповідні стікери. Зрештою, Насірова взяли під варту. Проте вже за 9 днів його дружина Катерина Глімбовська та зять Олександр Глімбовський внесли за нього заставу у 100 мільйонів, і Насіров вийшов на волю, але з електронним браслетом на нозі.

Насіров та його адвокати подали до суду на Інститут кардіології імені М. Д. Стражеска та безпосередньо на лікаря Максима Соколова. Вони вважають, що лікар не мав права розголошувати діагноз Насірова без його згоди та навіть оглядати його. Вимагають два мільйони гривень за моральну шкоду. Соколов звинувачення відкинув. Він стверджував, що як лікар не міг не надати першу медичну допомогу, а діагноз Насірова був опублікований раніше — ще до його заяви в суді. Девʼятнадцятого грудня 2018 року Насіров програв суд Соколову та подав апеляцію на рішення.

Як пройшла апеляція

Розгляд апеляції почався у четвер о 09:30, в Київському апеляційному суді. На суд прийшов Роман Насіров з двома адвокатами та Максим Соколов з трьома захисниками. Людей у залі було небагато — до 10 журналістів і ще стільки ж слухачів. Насіров виглядав уже цілком здоровим — він був у костюмі та білій сорочці. Розповідав, що електронний браслет з нього зняли ще минулого року. Слухання його справи продовжуються, проте це не завадило колишньому чиновнику балотуватись на цьогорічних президентських виборах.

Насіров попросив скасувати рішення Шевченківського суду й ухвалити нове: визнати незаконним його обстеження в Інституті кардіології імені академіка М. Д. Стражеска, а також визнати незаконними свідчення Соколова. «За час першої і другої інстанцій ми дозібрали необхідні нам докази для того, щоб тепер довести, що все, що відбувалось, було запланованим порушенням закону групою осіб. [У якому] приймали участь і детективи, і лікарі, і керівник лікарні, і ще потрібно буде зʼясувати, хто їм давав вказівки», — сказав Насіров.

Максим Соколов не погодився з претензіями Насірова. Він розповів, що особисто навіть не обстежував колишнього главу ДФС, а лише аналізував результати його обстеження. Наполягав, що лікарі не могли не надати Насірову першу медичну допомогу. Через 45 хвилин колегія суддів вирішила: апеляцію Насірова відхилити та залишити рішення Шевченківського районного суду чинним. До того ж Насірову доведеться заплатити Соколову 13 тисяч гривень компенсації.

«Усі скарги Романа Михайловича ґрунтуються на брехні. Я дуже радий, що у цьому розібрались у суді першої та другої інстанцій. На сьогодні медицина — найнезахищеніша частина державної служби. Лікарі працюють зранку до вечора, і вони завжди у всьому винні. Винні, що чиновник попався на фінансових махінаціях. Я радий, що у цьому випадку розібрались до кінця, і дуже сподіваюсь, що наступного разу ховатись у лікарнях ніхто не буде», — сказав theБабелю Максим Соколов.

Насіров заявив, що подасть скаргу до Касаційного суду. Соколов переконаний, що таким чином той лише затягує розгляд своєї основної справи: «Тут справа вже не в юридичній правоті, а у процесі. Це все може тривати роками. Його постанову читають уже другий рік. Для чого це роблять? Щоб тягнути час», — додав він.