14 квітня стартує восьмий сезон «Гри престолів». Як змінилися головні претенденти на Залізний трон — ті, хто дожили до фіналу

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:

У неділю, 14 квітня, виходить перша серія останнього, восьмого сезону серіалу «Гра престолів». Усього в сезоні шість серій, фінальна запланована на 19 травня. Щоб подивитися всі епізоди, глядачам знадобиться 7 годин 12 хвилин. В останньому сезоні на них очікує масштабна битва з Королем Ночі та його армією мерців, у якої тепер є свій дракон. Крім того, головним героям доведеться зʼясовувати стосунки між собою, щоб відповісти на головне запитання — хто ж посяде Залізний трон Семи королівств? До фіналу доживуть не всі. theБабель згадує етапи великого шляху головних претендентів на престол, які залишилися живими до восьмого сезону.

Джон Сноу

HBO

Починав як бастард правителя Півночі Еддарда Старка і виховувався в його родині. У першій серії він вирушає на північ, щоб приєднатися до Нічної варти та до кінця життя охороняти крижану Стіну. З тих пір він встиг повоювати і з людьми, і з армією мерців, померти та воскреснути. Під кінець сьомого сезону в нього завʼязуються стосунки з Дейнеріс Таргарієн. А ще глядачам відкривають таємницю його походження. Виявляється, Джон Сноу — син Рейгара Таргарієна та Ліанни Старк, а отже — законний спадкоємець Залізного трону.

Дейнеріс Таргарієн

HBO

Представниця роду Таргарієнів та дочка скинутого короля Семи королівств Ейріса Божевільного. У перших серіях Дейнеріс була пішаком в інтригах свого брата, який продає її вождю кочовиків-дотракійців і планує з їхньою допомогою відвоювати трон. Але вже до кінця першого сезону вона в прямому сенсі пройшла крізь вогонь і стала Матірʼю трьох єдиних у світі драконів. Потім вона довго подорожувала землями Сходу, збираючи союзників і власну армію Бездоганних. А в кінці шостого сезону вирушила завойовувати Сім королівств Вестероса.

Серсея Ланністер

HBO

На початку серіалу Серсея за спиною свого чоловіка, короля Семи королівств Роберта Баратеона, плете інтриги, зраджує його зі своїм братом Джеймі, а потім підлаштовує його смерть. Серсея робить і кілька значних прорахунків — наприклад, сама ж потерпає від відроджених нею релігійних орденів. У сьомому сезоні вона де-факто править Вестеросом, але влада її хитка. У неї майже не залишилося союзників, і тому вона погоджується обʼєднатися з Дейнеріс і Джоном Сноу для боротьби з армією Короля Ночі, але, судячи з усього, замислює зраду.

Джеймі Ланністер

HBO

Брат і коханець Серсеї Ланністер, а також справжній батько трьох її дітей. Він бере участь в інтригах своєї сестри і допомагає їй зберігати контроль над троном, вбиваючи її ворогів. Проте й сам потрапляє в полон, а під час спроби втечі йому відрубують руку. Станом на фінал сьомого сезону Серсея знову вагітна від нього. Але в їхніх стосунках розлад, і Джеймі у самоті залишає Королівську гавань та вирушає на північ.

Тіріон Ланністер

HBO

Молодший брат Серсеї і Джеймі. На початку серіалу Тіріон постає як пещений дворянин, який надає перевагу книгам, вину та жінкам замість полювань і битв. Але пізніше йому й самому доводиться взяти участь у боях. Він побував у полоні, обіймав високу посаду при дворі, а потім потрапив до вʼязниці і подався у вигнання на схід. У кінці сьомого сезону Тіріон приєднується до Дейнеріс.

Санса Старк

HBO

Вона пройшла шлях від наївної та покірної принцеси до владної і розважливої господині Вінтерфелла. У першому сезоні Санса потрапила у вир інтриг при дворі Королівської гавані, пережила смерть батька, матері та брата. Вона витерпіла принизливі одруження, навчившись таким чином адаптуватися, і перетворилася на непоганого стратега. На початку восьмого сезону вона готується захищати свій замок від армії Короля Ночі, яка прорвала крижану Стіну.

Арʼя Старк

HBO

Молодша дочка Еддарда Старка, сестра Санси. У першому сезоні вона неслухняна, скандальна дитина. Але за сім сезонів підросла і сама актриса, якій було 13 років під час премʼєри кіносаги в 2011-му, і її персонаж. Після страти батька Арʼя тікає з Королівської гавані й довго поневіряється світом. Вона проходить жорстке навчання в школі вбивць і стає вправним воїном. У сьомому сезоні Арʼя повертається додому, щоб разом із сестрою захищати Вінтерфелл.

Бран Старк

HBO

Молодший син Еддарда Старка, брат Санси та Арʼї. У першій серії його скидає з вежі Джеймі Ланністер. Бран ледь не загинув і назавжди втратив можливість ходити. Але пізніше йому довелося вирушити в подорож і побувати за Стіною. У Брана зʼявилися магічні здібності, він може переселятися у свідомість тварин та людей і керувати ними, а також мандрувати в часі. Таким чином він дізнався таємницю походження Джона Сноу. У сьомому сезоні Бран воззʼєднується з ним і своїми сестрами у Вінтерфеллі.

Король Ночі

HBO

Мабуть єдиний персонаж, який не змінився з моменту своєї появи в серіалі. Його головною метою було і залишається знищення людей. І у нього є для цього непогані шанси, адже його армія мерців прорвала крижану Стіну. А тепер до неї приєднався один із драконів Дейнеріс, якого Король Ночі вбив у фіналі сьомого сезону і перетворив на зомбі.