«Як легко в Парижі народжується красиве. Як легко його можна втратити». Соцмережі обговорюють пожежу в соборі Паризької Богоматері

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
«Як легко в Парижі народжується красиве. Як легко його можна втратити». Соцмережі обговорюють пожежу в соборі Паризької Богоматері

Philippe Wang / Getty Images

Пʼятнадцятого квітня близько восьмої вечора за київським часом у Парижі загорівся собор Нотр-Дам. За перші півтори години обрушився шпиль собору, а згодом і покрівля. Пожежу загасили тільки вранці 16 квітня, але каркас будівлі вдалося врятувати. Вдалося зберегти також деякі реліквії собору — наприклад, терновий вінець Христа. Точна причина пожежі невідома, швидше за все, загоряння почалося під час реставраційних робіт. Уночі біля палаючого собору та на берегах Сени зібралися люди — вони молилися за спасіння Нотр-Дама та співали. Увесь світ стежив за пожежею онлайн, а коли стало зрозуміло, що вогонь може зруйнувати будівлю, люди почали писати у Facebook, Instagram і Twitter пости про свої історії та переживання, повʼязані із собором Паризької Богоматері. theБабель зібрав ці історії.

Про пожежу в Нотр-Дамі писали люди з усього світу. У соцмережах ці пости можна знайти за хештегам #notredamedeparis, #NotreDameCathedralFire, #NotreDame. Свої співчуття та підтримку французам висловили світові політики, актори та звичайні користувачі.

«Нотр-Дам — один з найбільших скарбів світу, і ми думаємо про людей Франції, коли вони сумують. Нам властиво сумувати, коли ми бачимо втрачену історію, але також нам властиво відновлюватися, наскільки це можливо», — написав у Twitter 44-й президент США Барак Обама.

Американська актриса Енн Хетеуей виклала фото вітража собору з підписом: «Я знаю, що це зображення по-справжньому божественно. Я знаю, що це благословенне місце — людське тлумачення чогось таємничого, непізнаваного та невизначеного. І хоча полумʼя викликає сльози на моїх очах, я знаю, що навіть полумʼя не може зменшити святості цього місця. Але тільки не воно. Будь ласка. Тільки не воно».

Філіппінська актриса Камілла Пратс згадала про свою зустріч із собором: «Так боляче бачити, що собор Нотр-Дам охоплений вогнем. Це була честь — бачити його чудову красу. Пригадую момент, коли ми йшли до собору — все сталося всього за декілька кварталів від того місця, де ми зупинилися. Спи спокійно, Леді Парижа».

Американський актор Форест Уітакер теж розповів про свої почуття до Нотр-Даму: «Палаючий #NotreDame у Парижі — це жахливе видовище. Частина спадщини людства, священне місце єдності та любові майже зникло — моє серце зараз разом із французьким народом».

Українці теж відгукнулися на пожежу в соборі Паризької Богоматері. Письменниця Ольга Котрус, яка декілька років прожила в Парижі, написала пост про свої спогади:

Свою поїздку в Париж згадала і співачка Джамала: «У Париж я вирушила з важливою місією — представляти французькій публіці фільм «Поводир» у межах «Днів українського кіно». Про Париж можна говорити годинами. Я багато ходила пішки, жадібно вдивлялася в місто, боялася щось пропустити, не помітити. Я лінивий турист, задовольняюся тим, що бачу, не вчитуючись у путівники. У цьому є свій кайф: ти сприймаєш красу в чистому вигляді, не відволікаючись на додаткову інформацію. Вражає, як легко в Парижі народжується красиве. А зараз можна сказати: “Як легко його можна втратити”».

Журналістка Ірина Славінська в день пожежі була в Парижі:

Деякі користувачі писали про те, що собор пережив усі події в історії Франції з ХІІ століття, але не вистояв у ХХІ. Про це пост головного редактора газети «Сьогодні» Ольги Гук-Дреміної:

Деякі викладали свої фото на тлі собору Паризької Богоматері та написали про те, за яких обставин вони були зроблені.

Франція збирає гроші на відновлення собору

Точних цифр, скільки необхідно грошей і часу на відновлення, немає — глава Конференції католицьких єпископів Франції Ерік де Мулен-Бофор заявив, що на це піде багато років. Президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв зробити все, щоб відновити собор. Реставрацію, яку проводили в соборі, оцінювали в шість мільйонів євро, тепер знадобиться набагато більше грошей. Їх вже почали збирати через краундфандинг — у перші години надійшло близько 12 тисяч доларів. На офіційному сайті Державного фонду збереження культурної спадщини Франції зʼявився розділ «Врятуємо Нотр-Дам». Можна зробити внесок від 50 до 500 євро, вказати будь-яку іншу суму або налаштувати щомісячне списання коштів.

Допомогти у відновленні пообіцяли фонд ЮНЕСКО та династія французьких мільярдерів Піно, яка оголосила, що пожертвує 100 мільйонів євро. Пообіцяв допомогти французький бізнесмен, президент групи компаній LVMH Бернар Арно, його сімʼя пожертвує €200 млн. Збирати гроші почали і в Європарламенті — президент ЄП Антоніо Таяні закликав депутатів пожертвувати свою денну зарплату.