Джордан Пітерсон проти Славоя Жижека. Сьогодні в Торонто відбуваються дебати здорової людини — про щастя, капіталізм і марксизм

Автор:
Гліб Гусєв
Дата:
Джордан Пітерсон проти Славоя Жижека. Сьогодні в Торонто відбуваються дебати здорової людини — про щастя, капіталізм і марксизм

Matt Carr / Chris Williamson / Getty Images / «Бабель»

Девʼятнадцятого квітня на концертному майданчику Sony Centre в Торонто пройдуть дебати клінічного психолога Джордана Пітерсона («12 правил життя») і філософа Славоя Жижека («13 дослідів про Леніна»). Два публічних інтелектуали з мільйонними аудиторіями, Пітерсон і Жижек представляють дві зустрічних інтелектуальних течії та дві протилежні системи цінностей — класичний лібералізм і класичний марксизм, і сперечатися вони збираються про те, яка з них приносить більше щастя. Квитки в зал на 3 200 місць давно розкуплені, зараз їх перепродають на eBay за 250 доларів. Охочим дивитися дебати в прямому ефірі доведеться заплатити 15 доларів.

Два академічних вчених у віці за пʼятдесят, що вживають в усній мові слова «трансгресія» і «постмодернізм», будуть дві години сперечатися про ідеї — і їх дебати (в запису, на YouTube) подивляться кілька мільйонів чоловік. Професору Люблянського університету Славою Жижеку місяць тому виповнилося сімдесят років, професору Університету Торонто Джордану Пітерсону — пʼятдесят шість. Жартівник, майстер інтелектуальної імпровізації, герой трьох документальних фільмів, Славой Жижек — марксист у традиційному сенсі цього слова. Ось уже кілька десятків років на різні лади він пояснює, що клас капіталістів експлуатує робочий клас, вилучаючи в нього додаткову вартість. Автор бестселера «12 правил життя», який виглядом і манерою мови нагадує проповідника, Джордан Пітерсон — класичний помірний ліберал; у своїх виступах він не раз говорив, що не приймає екстремальні прояви будь-якої ідеології, але йому явно ближче ідея про те, що індивідуальна свобода (на якій побудований капіталізм) важливіше за інтереси якого-небудь класу. Це робить Джордана Пітерсона і Славоя Жижека ідеологічними опонентами.

Ось із чого все почалося: у лютому 2018 року Славой Жижек написав для британської газети колонку «Чому люди вважають Джордана Пітерсона переконливим? Тому що ліві не навели порядок у себе вдома». У колонці він коротко описав те, що вважає бідою сучасних лівих: вони взяли лексикон політичної коректності і, по суті, відмовляються правдиво описувати сучасну реальність. Ліві відмовляються називати речі своїми іменами, каже Жижек, і праві будуть використовувати це для того, щоб атакувати лівих, маскуючи ту обставину, що їх власна ідеологія побудована на напівправді. У листопаді 2018 року Жижек виступив у Кембриджі і розкритикував Пітерсона як представника правих, повторивши свої аргументи. У відповідь Пітерсон ретвітнув лінк на його виступ, супроводивши його коментарем: “Any time, any place, Mr. Zizek", що у вільному перекладі українською означає «стадіон так стадіон».

Класичні ліберали і марксисти крешуть іскри лобами вже понад сто років. Але після того як змужніло покоління Z, суперечка про те, що важливіше — права людини чи інтереси групи, — знову стала злободенною. На цінності лібералізму (свободу слова, приватну власність, капіталізм), які раніше вважалися самоочевидними, нове покоління дивиться скептично або відхиляє їх зовсім: воно постраждало від кількох економічних криз і вважає себе жертвою зростаючої нерівності. Молоді політики, художники, письменники всерйоз читають Маркса, а реальним кандидатом на посаду президента США стає соціаліст Берні Сандерс.