«Чому на сайті ЦВК Україна — зеленого кольору?» Порошенко передає країну Зеленському. Ненудний репортаж з обох штабів

Автори:
Марія Жартовська, Оксана Коваленко, Євген Спірін
Дата:
«Чому на сайті ЦВК Україна — зеленого кольору?» Порошенко передає країну Зеленському. Ненудний репортаж з обох штабів

Facebook / Команда Зеленського

Три кореспонденти theБабеля провели день виборів у штабах головних кандидатів у президенти. Женя Спірін і Маша Жартовська подивилися, як святкує Зеленський, а Оксана Коваленко — як прощається Порошенко. Було весело, сумно, тісно та співали гімн.

10:00, Зеленський

Штаб Володимира Зеленського там само, де і в день голосування в першому турі — на третьому поверсі виставкового центру «Парковий». О десятій ранку тут нікого немає. Холом блукають сонні охоронці. Локації для журналістів ті ж самі: зала-бар, кімнати для ігор, зала для прес-конференцій з великим екраном. На ньому — розклад дня. Що змінилося після першого туру: о 10:30 у штабі вже повно журналістів, у барі помітно більше алкоголю, а музику змінили із зубодробильного техно на заспокійливий ембієнт [стиль електронної музики]. Усіма локаціями двоє працівників поліції водять службового пса, він обнюхує кожен кут. Бейджики для преси видає Ірина Побєдоносцева, вона у штабі відповідає за роботу з медіа та вже знайома майже з усіма журналістами найбільших ЗМІ країни. Інтервʼю із Зеленським за кілька останніх місяців у неї не попросили тільки ті, хто не вміє говорити.

Усі чекають на Зеленського, який уранці 31 березня навідався до штабу. Чи приїде він сьогодні до обіду — ніхто сказати не може.

Facebook / Команда Зеленського

11:30, Зеленський

11:30 — перший брифінг. Координатор штабу Олександр Корнієнко перед десятком журналістів розповідає про перші порушення та 18 тисяч ЗеСпостерігачів. У цей час до зали з баром стікаються представники іноземних ЗМІ.

Атмосфера у штабі не схожа на ту, що була 31 березня. Усі дуже спокійні, розслаблені — немає ні колишнього ажіотажу, ні драйву. Здається, що це не день виборів, а зустріч великої компанії давніх друзів.

У штаб приїжджає Іван Баканов — голова партії «Слуга народу» та відповідальний за звʼязки з парламентом член команди Зеленського. Запитуємо, коли назвуть кандидатів на головні «президентські» посади — глав Міністерства оборони, Міністерства закордонних справ і секретаря Ради національної безпеки і оборони.

— Ми підбираємо цих людей, — коротко відповідає він.

— А які посади обіймуть люди, яких Володимир нещодавно представив у програмі «Право на владу»?

— Це люди, які в майбутньому можуть працювати в Адміністрації президента.

Ще одне питання Баканову — про нардепа від партії «Відродження» Валерія Писаренка. За інформацією LB.ua, на закритій нараді депутатів у спікера Ради Андрія Парубія Писаренко заявив, що після виборів у парламенті зʼявиться представник нового президента і натякнув, що йдеться про нього самого. Писаренка повʼязують з Андрієм Портновим — колишнім першим заступником голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича. Баканов спростував цю інформацію і сказав, що з Писаренком не знайомий.

12:00, Порошенко

Штаб Петра Порошенка відкрився опівдні і теж на колишньому місці — у «Мистецькому Арсеналі». Штаб займає два зали. На вході — великий банер «Петро Порошенко. Прес-центр». Усередині порожньо, працівниці «Арсеналу» дбайливо витирають пил, увімкнений телеканал «Прямий», який повʼязують із Порошенком. Коли на екрані показують перші дані про активність виборців, один зі працівників штабу обурюється: «Чому на сайті ЦВК Україна — зеленого кольору?»

У штабі не більш ніж 20 журналістів — це поки єдині глядачі марафону «Цінності, які ми захищаємо». Він розпочався о 12:30 і триватиме до самого вечора. Одна з тем марафону — заява «одного молодого кандидата» про медичну реформу, «що обурила всі соціальні мережі».

Адміністрація Президента України

У штабі тихо і нудно. О 12:40 привезли алкоголь — віскі Jameson. До 13:30 виступили політолог Віктор Таран і колишній депутат і голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев.

13:30, Зеленський

Зеленський приїхав у закриту зону штабу, але до журналістів так і не вийшов. Спікерів у штабі мало, гості та журналісти розважаються як можуть: їдять млинці та сирники, грають у пінг-понг і футбол. У залі для брифінгів розливають вино і шампанське.

О другій годині на брифінг знову виходить Корнієнко. За даними штабу, якщо порівнювати з першим туром, явка вища на півдні та сході, у Києві — така сама, найнижча — на Західній Україні.

— На деяких дільницях весело. Наприклад, пʼяна жінка намагалася зʼїсти бюлетень. А на іншій дільниці чоловік крикнув: «Бомба!», — звітує Корнієнко.

14:00, Порошенко

Один із членів команди Порошенка, який готував його до дебатів із Зеленським, за умови анонімності розповідає, що ідея зі стадіоном розпалила в президента інтерес.

— Ми розуміли, що готуємося до політичної битви, а вони [команда Зеленського] грають у шоу. Як би ми не грали в шахи, з нами будуть грати в Чапаєва, — говорить співрозмовник.

За його словами, у штабі президента розуміли, що суперник буде грати на емоціях, тому Порошенка, насамперед, готували не реагувати на гострі випади і тримати себе в руках.

— Звичайно, класичних дебатів у стилі «питання-відповідь» не вийшло, але нам вдалося заявити всі тези. У цьому шоу треба було залишатися політиком, відповідальним за країну.

14:12, Зеленський

У штаб приїжджають двоє працівників поліції та йдуть туди, де сидить Зеленський з командою. Журналістів до них не пускають. Згодом зʼясовується, що поліція приїхала виписати протокол про порушення Зеленському особисто. Вранці після голосування він показав бюлетень журналістам, а це порушення закону. Поки кандидат підписував протокол, на брифінг вийшов спікер штабу Дмитро Разумков.

— Це вже зміни в нашій країні, коли кандидату в президенти виписали штраф за порушення закону. Суму сказати не можу, її визначить суд — від 500 до 850 гривень. Питання?

Після цього Разумков ще сперечається з журналісткою каналу «Прямий» про те, звали чи не звали команду Зеленського в ефір каналу, і йде.

Поки журналісти стежили за правоохоронцями та Зеленським, до штабу швидким кроком увійшов Олександр Ткаченко — генеральний директор телеканалу «1+1». Одягнений у стильний худі від Лілії Пустовіт, він вішає собі на шию бейдж із написом «Зе!Команда» — це перепустка в закриту зону штабу. Вже на виході він пояснив, що до команди не входить і приїхав провідати кандидата. На питання, чи відвідав він іншого кандидата, Ткаченко відповів: «Не хочеться». І пішов, щоб повернутися ще раз увечері.

Правоохоронці, склавши протокол, теж поїхали без коментарів.

15:00, Порошенко

У штаб приїхав лідер фракції БПП Артур Герасимов. У день голосування в першому турі він більше за інших спілкувався зі ЗМІ і цього разу першим з народних депутатів прибув до знуджених журналістів. Головна теза його виступу на сцені прес-центру: «Вибори визнаємо, але куди інша влада поведе країну — незрозуміло, це стрибок у невідомість».

Оксана Коваленко / «Бабель»

15:00, Зеленський

Біля барної стійки вдається зловити одного з членів команди Зеленського. За умови анонімності він розповідає про плани перенести Адміністрацію президента в інше місце — хотілося б зробити open space у стилі лофт. На припущення, що новим місцем може стати Арт-завод «Платформа», співрозмовник каже, що там хотіли розмістити штаб, але побоялися, що цієї пори на вулиці ще буде холодно.

На запитання про перші кроки команди співрозмовник каже, що Зеленський поїде регіонами, буде підбирати голів облдержадміністрацій і вносити законопроекти, що готують люди ідеолога команди Руслана Стефанчука. Головна складність у підборі людей на ключові посади — перевірка їхніх біографій. Для цього не вистачає ресурсів.

Він не виключає, що зберегти свою посаду може призначений Порошенком заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос. Що стосується потенційного глави АП, на посаду якого різні джерела пророкують Баканова чи бізнес-партнера Зеленського Сергія Шефіра, співрозмовник думає, що обидві кандидатури — мимо.

На питання про роль Андрія Богдана, юриста штабу Зеленського й адвоката Ігоря Коломойського, соратник кандидата відповідає коротко: «У Богдана великий досвід роботи в держструктурах [він був заступником міністра юстиції з питань боротьби з корупцією, потім заступником міністра Кабінету міністрів України та урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики часів Віктора Януковича], і цей досвід потрібний для того, щоб міняти систему».

16:00, Порошенко

У штабі зʼявилися перші дані екзит-полів. Стало зрозуміло, що дива не станеться — Порошенко не переможе. Глава штабу Віталій Ковальчук, за інформацією theБабеля, у поганому настрої. Ані його, ані спікера прес-центру Олега Медведєва в «Арсеналі» немає. Але штаб потроху оживає. Найбільше для цього робить очільник прес-служби АП Андрій Жигулін. Він веде марафон і спілкується з журналістами. Збираються депутати. Прийшли Олександр Черненко та Олексій Гончаренко. Останній у гарному настрої.

— Порушень немає, тільки один з кандидатів трохи начудив [ідеться про фото Зеленського з бюлетенем], — говорить Гончаренко. Він — колишній член «Партії регіонів». Після Євромайдану перейшов у БПП, але якщо президент програє, обіцяє з партії не виходити та працювати в опозиції.

Оксана Коваленко / «Бабель»

Черненко розмірковує про майбутнє Порошенка та парламентської коаліції. Петро Олексійович залишиться в політиці, а коаліцію навряд чи вдасться переформатувати. Її кістяком так само будуть БПП і «Народний фронт».

До журналістів повертається Герасимов. Він по черзі відповідає на запитання. Головні тези знайомі: пʼять років пройшли не дарма, головне — зберегти курс на Європу, підстав для розпуску парламенту немає, а 22 квітня знову зійде сонце і відбудеться погоджувальна рада в Раді.

17:00, Зеленський

У штаб прийшов співавтор і актор «Кварталу» Олександр Пікалов. Його відразу ж оточили журналісти та завалили питаннями.

— Хто вам сказав, що ми замінимо Зеленського на когось у «Кварталі»? Просто ми трішечки переформатуємо концепцію і не будемо працювати на одного фронтмена.

Пікалов розповів і про Дениса Манжосова — колишнього друга Зеленського, який намагався організувати прес-конференцію, але у підсумку сам на неї не прийшов. А потім в ефірі «Прямого» розповів, що нічого поганого про Зеленського говорити не збирався.

— Ми взагалі не знали, що буде. Він сам як жахнув! Ми шукали його всім «Кварталом», а він замкнувся і сидів.

На питання, чи може Манжосов повернутися в «Квартал», Пікалов відповів: «Боже збав!»

17:20, Зеленський

У штаб продовжують зʼїжджатися журналісти. Біля курилки — черга, усередині телегрупа з Грузії голосно обговорює перші злиті результати екзит-полів, за якими в Зеленського 70% голосів. У цей час до залу входить Руслан Стефанчук — ідеолог партії. Він у вишиванці, в руках тримає Конституцію України.

— Знаєте, ми багато років тому грали в цікаву гру [КВК], а потім наші шляхи розійшлися. І ось ми зустрілися, я йому [Зеленському] розповів, як бачу державу, і він визначив для мене напрямок. Мені здається, нам вдалося.

Стефанчук каже, що запропонував лібертаріанську модель. Головна ідея — зменшення функцій держави.

— Держава повинна стати сервісом. А це проявиться в усьому — в економіці тощо.

17:00, Порошенко

У штабі знову нудно, крім марафону і чергової зміни страв — на столах зʼявилися гамбургери, картопля та курячі шашлики. В «Арсенал» починають підтягуватися блогери-порохоботи — волонтер Мирослав Гай і Мирослав Олешко.

Адміністрація Президента України

18:18, Зеленський

У «Парковому» зʼявляється бізнес-партнер Зеленського Сергій Шефір. Він поспішає, але встигає відповісти на питання про плани в разі перемоги друга.

— Може, будемо знімати фільм — «Слуга народу-4», є ідеї.

До сьомої години вечора в барі закінчується пиво та червоне вино, залишається тільки біле. Запитую в бармена, скільки пляшок пішло за день.

— Комерційна таємниця.

— Але в першому турі ви говорили!

— А в першому турі ми і документи не підписували!

19:00, Порошенко

Ближче до оголошення результатів екзит-полів у штабі стає людно. Підтримати Порошенка прийшов заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз і заступник голови штабу Сергій Березенко, якого вмить оточили журналісти, але нічого нового не почули. Аналізувати кампанію і говорити про результати виборів він відмовився. Але повторив уже знайому тезу: «За Зеленського є загроза втратити країну, тому що ми не знаємо, чого від нього чекати».

О 20:00 усі дивляться на великий екран. Там убивчі для Порошенка, але прогнозовані цифри Національного екзит-полу: 73,2% за Зеленського проти 25,3% за Порошенка.

За пʼятнадцять хвилин у залу через живий коридор з молодих волонтерів штабу входить президент.

— Кричимо: «Ви наш лідер, молодь з вами», — командує групі одна з волонтерок. Порошенко йде зі своєю дружиною, слідом за ними сини. Послухати все ще чинного президента приїхала і посол Великої Британії Джудіт Гоф. На шляху до сцени Порошенко обіймає Чийгоза та Березенка.

Оксана Коваленко / «Бабель»

Президент почав зі слів Черчілля про те, що ніколи не можна здаватися. Після цього сказав, що готовий зателефонувати привітати опонента та почати захищати те, чого досяг за пʼять років. Із політики після поразки Порошенко йти не планує.

— Я буду боротися за Україну, тому що наша команда повинна захистити те, що ми завоювали: курс на ЄС і НАТО, а також безвіз, українську армію, електронне декларування, українську мову, Православну церкву.

Порошенко також пообіцяв відстоювати законність націоналізації ПриватБанку та допомагати новому президенту у справах, які відповідатимуть національним інтересам.

— У нового президента буде дуже сильна опозиція. І Україна від цього виграє... Я готовий без обмежень витрачати час, щоб допомогти новому президенту увійти в курс справ у найменших деталях. І готовий передати йому всю мережу закордонної підтримки України.

Виступаючи, Порошенко кілька разів зривав оплески, а у фіналі покликав на сцену свою команду і гостей штабу — режисера Ахтема Сеїтаблаєва, актрис Аду Роговцеву та Ірму Вітовську. Виконавши разом з ними гімн, під оплески та крики «Дякуємо» він покинув прес-центр.

19:34, Зеленський

Ведучі оголошують, що скоро на брифінг вийде Зеленський. Понад шістсот журналістів із різних країн заповнюють залу. Їх просять зійти зі сцени та зробити хоча б невеликий коридор, щоб Зеленський зміг пройти. Стає нестерпно душно.

Нардеп від БПП Сергій Лещенко, який написав заяву про вихід із фракції, намагається стати якомога ближче до сцени, щоб зняти Зеленського на телефон. Для цього йому доводиться міцно триматися за колону.

О 19:59 у залі звучить саундтрек із серіалу «Слуга народу» від Pianoboy. Зеленський зʼявляється у супроводі Шефіра, Баканова, Богдана, Разумкова, Данилюка, дружини Олени та ще кількох соратників. Насилу пробираючись крізь натовп, він виходить на сцену. Коли на табло зʼявляються дані екзит-полу ТСН — 72,2% проти 27,3% — Зеленський стрибає, плескає у долоні, кидається цілувати дружину та обіймати членів команди.

Facebook / Команда Зеленського

— Ми зробили це разом, — каже він під схвальний гул. Попередивши всіх, що ніякого пафосу не буде, Зеленський дякує дружині, батькам, дітям, соратникам і навіть прибиральницям Оксані та Любі, які наводили чистоту за тими, кого він перерахував раніше.

— Поки я ще офіційно не президент, можу сказати як громадянин України всім країнам пострадянського простору: подивіться на нас — усе можливо!

Під кінець Зеленський демонструє стоп-кадр з відомого ролика, у якому він покликав Порошенка на дебати на стадіоні. На ньому видно, що кандидат стоїть на тлі 73 сектора. Стільки ж відсотків голосів виборців Зеленський отримав згідно з даними Національного екзит-полу.

Наступні кілька хвилин усі пʼють, їдять і шумлять. Серед журналістів зʼявляються власник клініки Eurolab Андрій Пальчевський та актор «Студії «Квартал-95» Євген Кошовий. Нещодавно багато обговорювали толстовку з написом Pohuy, у якій він стояв за спиною Зеленського під час дебатів. На питання, чи багато у нього в гардеробі таких речей, Кошовий говорить, що носить те, у чому йому комфортно, і ні в кого дозволу не питає.

21:50, Порошенко

До десятої години всі політики покинули штаб. Журналісти, як і вранці, залишилися самі — дописувати тексти та робити включення.

Порошенко буде президентом до дня офіційної інавгурації Зеленського. Саму інавгурацію детально відрепетирують — від входу в парламент до присяги на Біблії. У Порошенка є два варіанти: залишити Зеленському прощальну записку або зустріти його в кабінеті президента. Віктор Ющенко свого часу вибрав другий варіант. Що вирішить Порошенко — поки невідомо.

22:15, Зеленський

У залі всі штовхаються, журналісти намагаються включатися в ефір, офіціанти прибирають розбите скло з підлоги. Жінка з бейджиком «гість» опускає порожню склянку.

— Чули, як страшно по всьому Києву дзвонять дзвони? Щось моторошне буде.

— Так це Вербна неділя, вони завжди так дзвонять, — відповідає їй жінка поруч.

До зали вбігає хтось із журналістів.

— Зараз буде Зеленський! Буквально за хвилину.

Усі біжать до сцени, тиснява. Ведучий просить операторів з великими камерами піднятися нагору.

Коли на сцену виходить Зеленський, журналісти по черзі ставлять питання про нову команду та Донбас. Він по черзі відповідає. На питання про те, чи залишиться на своїй посаді генпрокурор Юрій Луценко, Зеленський говорить, що Луценко — стара команда, а вони будуть призначати нових людей. Можливо, майбутній президент не знає, що звільнити генпрокурора можна лише за згоди Ради, а там у Зеленського голосів для цього, швидше за все, немає.

Із залу з журналістами він іде в закриту зону, де святкує його команда. Вхід туди виключно за списками. З вечірки виходить Олександр Пікалов і каже, що вкрав шматок мʼяса і зʼїв. Розповідає, що тільки на секунду зміг обійняти Зеленського — той зайнятий, спілкується у спеціально відведеній зоні з дипломатами і послами. Наступної секунди Пікалову приходить СМС від актора «Кварталу» Юрія Корявченкова.

— О, Юзик надіслав повідомлення: «Дружбан став президентом», — читає він і сміється.

Facebook / Команда Зеленського