Західні ЗМІ побоюються Коломойського, російські — вичікують: що пишуть про перемогу Володимира Зеленського

Автори:
Тереза Лащук, Юліана Скібіцька
Дата:
Західні ЗМІ побоюються Коломойського, російські — вичікують: що пишуть про перемогу Володимира Зеленського

Андрій Горб / «Бабель»

Згідно з результатами екзит-полів, Володимир Зеленський набрав майже втричі більше голосів, ніж Петро Порошенко. Перемога була очікуваною, але така велика різниця вразила не лише українців, але й увесь світ. Майбутнє президентство Зеленського викликає багато питань — на них шукають відповіді журналісти з усього світу. theБабель прочитав західні та російські ЗМІ, і ось що вони пишуть.

Захід: «Зеленський використав риторику «хорошого популізму»

Європейські видання про перемогу Володимира Зеленського пишуть нейтрально. Пояснюють її тим, що українці стомились від старої політичної системи, корупції та війни. А Зеленський у своїй кампанії говорив об’єднавчою, у дечому популістичною мовою. Водночас його успіх пов’язують із продуманою медіа-кампанією і тим, що кандидат уникав розмов із журналістами. Західні ЗМІ наголошують на зв’язку Зеленського з олігархом Ігорем Коломойським. Головне питання, яке вони порушують: чи зможе новий президент бути справді незалежним і чи зможе він перемогти систему.

«Українці обрали стрибнути в порожнечу, а не продовжувати шлях з наявним політичним класом, який себе дискредитував», — пише французьке видання Le Monde. Зеленський використав риторику «хорошого популізму» — проєвропейську, яка не розколює країну, а збирає її докупи. Він говорив про те, що потрібно зупинити мовну та культурну «українізацію». Ця риторика є зрозумілою для східної частини України. Видання пише, що тепер Зеленському треба впоратись із «великим завданням» — розірвати систему під тиском агресивної Росії. Зробити це буде набагато складніше, ніж завоювати довіру виборців. Також йому доведеться зіткнутися зі спротивом системи, олігархів та опонентів. Є питання й до оточення Зеленського. З одного боку — біля нього реформатори, як-от Олександр Данилюк, з іншого — олігарх Коломойський.

The Guardian пише, що кампанія Зеленського знищила межі між ним реальним і його персонажем Василем Голобородьком із серіалу «Слуга народу». «Як і вигаданий президент у телесеріалі, Зеленський пообіцяв очистити політику та покласти край олігархії. Однак [в Україні] є занепокоєння щодо його тісних звʼязків із суперечливим олігархом Ігорем Коломойським», — пише видання.

Німецьке видання DW так пояснює виграш Зеленського: він обіцяв людям Україну без корупції, з високими зарплатами та пенсіями, швидким інтернетом і хорошими дорогами. Казав, що має закінчитись війна, але не деталізував, як саме її завершити. Його стратегія полягала в тому, щоб задовольнити якомога більше виборців. Газета розмірковує, що невідомо, наскільки незалежним буде президент Зеленський від впливу його радників та олігархів. Тільки перемога на президентських виборах не дозволить йому керувати країною. Восени українці мають обрати новий склад парламенту, і в Києві вже говорять, що Зеленський може провести вибори раніше, щоб завести у Верховну Раду свою партію «Слуга народу».

Американська газета The Washington Post у статті роздумує над тим, чи зможе Володимир Зеленський об’єднати Україну та спинити російську агресію. На думку журналістів, його перемога може відгукнутись у Росії та інших країнах пострадянського простору, де панують значно менш розвинуті демократії, і новачок не може змістити чинного президента. «І це викликає питання про стратегію України в її конфлікті з російським президентом Володимиром Путіним, з яким Зеленський пообіцяв вести переговори, не уточнюючи, як», — пише видання.

«Після пʼяти років виснажливої війни з російськими довіреними особами на сході України виборці, схоже, дали сигнал, що їх більше турбує внутрішня загроза корупції та бідності, ігноруючи попередження пана Порошенка, що голосування за коміка «не смішне» і може призвести до «болючих» наслідків», — пише інше американське видання The New York Times. Водночас журналісти наголошують, що перемога Зеленського показує, наскільки далеко Україна відійшла від Росії, де на виборах немає реальної конкуренції. «Тріумф пана Зеленського завдає удару рокам російської пропаганди, яка представляла Україну неспроможною державою, де домінують фашисти», — пише The New York Times.

Росія: «Кінець епохи Порошенка»

Щоб зрозуміти полярність точок поглядів у російських медіа, ми проаналізували головні прокремлівські ЗМІ — телеканали «Росія 1» і «Росія 24», а також кілька «ліберальних» видань — сайти «Медуза» і Republic. Їх обʼєднує головне питання — як Зеленський будуватиме взаємини з Росією? На відміну від західних медіа, про зв’язок Зеленського з Коломойським російські ЗМІ згадують побіжно.

На «Росії 1» виходить авторська програма Дмитра Кисельова «Вести недели». До моменту її підготовки результати виборів ще не були відомі, але ведучий представив Зеленського майбутнім президентом України. «Термін Порошенка безславно закінчився», — почав Кисельов. Цими словами він коротко описав головну лінію програми: Порошенко — поганий президент. Про Зеленського ведучий говорив значно менше, зазначивши лише, що на дебатах той виглядав переконливішим.

На противагу Кисельову, ведучий програми «Воскресный вечер с Владимиром Соловьевым» був більш критичним до переможця. Постійний гість програми Володимир Жириновський закликав не визнавати результати виборів в Україні і назвав перемогу Зеленського «продовженням трагедії всього словʼянського світу, всіх росіян і православних». Загальний посил програми: Зеленський майже дослівно повторює гасла Порошенка, тож очікувати від нього зміни ситуації в Україні не варто. Так само, як і поліпшення відносин з Росією.

Новинні сюжети на каналі «Росія 24» більш нейтральні. Їхні експерти — проросійські українські політики Володимир Олійник і голова партії «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко — перемогою Зеленського, скоріше, задоволені. Від нового президента вони очікують перезавантаження відносин з Росією, хоч і не відразу. «Нормандський формат» буде продовжений, а головний підсумок виборів уже знайомий — «закінчення епохи Порошенка».

«Медуза» — російськомовне онлайн-видання, що базується в Латвії, — для висвітлення виборів в Україні відправило свого кореспондента. На сайті вийшов репортаж про те, що відбувалося в Україні між першим і другим турами. Також «Медуза» аналізує перші кроки майбутнього президента, зокрема можливий розпуск Верховної Ради, який юридично складно зробити. «Медуза» допускає, що навіть після обрання нового парламенту Зеленському доведеться співпрацювати з Порошенком, Тимошенко або з проросійськими силами — у них гарні шанси отримати більшість у новому складі Ради.

Сайт Republic прогнозує, що серйозних змін у взаєминах з Росією не буде, зокрема через неможливість швидкого вирішення питання стосовно Донбасу. Аналізує видання й підсумки президентства Порошенка: «Підсумки пʼятирічного реформування української економіки непереконливі та нудні. І все ж нудьга краще за катастрофу».