«Через рік — то через рік». Прихильники Порошенка годину дякували президентові під Адміністрацією, а він обіцяв повернутись. Короткий репортаж

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
«Через рік — то через рік». Прихильники Порошенка годину дякували президентові під Адміністрацією, а він обіцяв повернутись. Короткий репортаж

Марків Михайло / УНІАН

Двадцять першого квітня, після оголошення результатів екзит-полів, стало зрозуміло, що наступним президентом буде Володимир Зеленський. Петро Порошенко був готовий до цієї новини, тож сприйняв її нормально. Привітав телефоном суперника, але пообіцяв, що залишиться в політиці. Того ж дня у Facebook організували акцію «Дякую, Петре!» — закликали людей вийти 22 квітня до Адміністрації президента, щоб подякувати Порошенкові за його роботу. У понеділок туди зійшлись понад тисячу прихильників президента. Порошенко вийшов до людей і пообіцяв, що повернеться на Банкову вже через рік. Акція почалась емоційно, проте тривала недовго. Вже за годину всі почали розходитись. Розповідаємо, як усе було та за що люди дякували президентові.

Акцію «Дякую, Петре!» анонсували в Facebook, початок о 19:00 під Адміністрацією президента. Приходжу на 15 хвилин раніше. Тут уже кілька сотень людей. Усі збираються біля брами, що веде на подвір’я адміністрації, туди, де стоїть Будинок з химерами. Деякі люди повʼязали собі на куртки український прапор, інші прийшли у футболках з написом «25%». Саме стільки українців у другому турі віддали свій голос за Петра Порошенка.

Серед натовпу є відомі прихильники чинного президента: звільнений з полону бойовиків три роки тому мешканець Луганщини Володимир Жемчугов та блогер-порохобот Мирослав Олешко. Він просто товчеться біля брами, поряд із організатором акції та координатором проекту «Інформаційні війська» Святославом Батовим, який вигукує в мегафон:

— Почекайте 15 хвилин, і всіх пропустять усередину!

Батов переконує, що акція назріла раптово, і люди збираються, щоб показати Зеленському, куди йти — в НАТО та ЄС.

— Вирішили зібратися вчора після того, як почули результати екзит-полів. Думаю, що ті, хто зібрався, вважають, що така електоральна оцінка є незаслуженою для президента, бо за пʼять років було зроблено дуже багато.

Люди продовжують чекати, поки відчинять браму: плескають у долоні, скандують: «Порошенко», співають гімн України.

Блогер Олешко радіє гімну.

— У 2014 році, щоб пройти через ці ворота, треба було штурмувати «Беркут», а при Порошенкові людей пропустять. Ось це і є зміни за пʼять років.

Батов обурюється:

— Ні, ну не тільки це було зроблено за пʼять років!

О сьомій браму нарешті відчиняють. Натовп людей впихається на подвірʼя. Дехто кричить: «Слава Україні! Героям слава!»

Михайло Палінчак / Прес-служба Президента України

Серед людей ширяться чутки, що вийде сам президент. Прихильники Порошенка охоче діляться своїми враженнями про те, за що вони дякують президенту. Одна з них — киянка Марина, вдягнена у вишиванку.

— Безвіз, Томос, згуртував міжнародне суспільство, щоб впровадили санкції проти Росії, підняв армію. Петро Порошенко — це децентралізація та підняття української мови на високий щабель. Зараз бути українцем — це модно! Щоб там не казали про Зеленського, вибачте, але якось не викликає ця людина поваги.

На акції багато людей з маленькими плакатами «Дякую». О 19:20 до людей виходить Петро Порошенко разом із дружиною Мариною. Люди у захваті скандують хором: «Дякуємо, Петре!»

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Порошенкові подобається акція. Він звертається до людей у мікрофон, а Марина посміхається.

— Я щасливий і гордий нашій зустрічі. Хто ви є? Ви — найкраща частина нашої команди переможців, і наші перемоги ще попереду. Нехай усі це почують! За пʼять років ми зробили більше, ніж будь-хто за двадцять пʼять років до нас... Ми не дамо їм зруйнувати нашу армію, знищити нашу мову та нашу церкву, зупинити нашу децентралізацію!

Натовп скандує:

— Мо-ло-дець, мо-ло-дець, мо-ло-дець!

Порошенко продовжує, його голос надривається.

— Спільно ми йдемо перемагати на парламентські вибори. Спільно ми повернемося на вулицю Банкову після наступних президентських виборів.

— Через рік! Через рік!

— Добре, друзі, через рік — то через рік.

Михайло Палінчак / Прес-служба Президента України

Після короткої паузи Порошенко сміється, пропонує зробити кілька «гарних фото» і пірнає в натовп. Навздогін стрімко схоплюються охоронці. Він махає рукою.

— Не потрібна мені охорона!

Президент фотографується з жінками, дає п’ять чоловікам, повертається до дверей Адміністрації та заходить всередину. Через пʼять хвилин під овації Порошенко з дружиною зʼявляються на балконі. Вони наче актори, які вийшли на біс. Порошенко махає людям, а Марина посилає повітряні поцілунки. Раптово президент зникає та за мить знову з’являється з камерою у руках, знімає нею своїх прихильників, а потім прощається і йде.

Прихильники президента розходяться. По дорозі до виходу вони гуртуються навколо оператора та репортера телеканалу «1+1», які намагаються зняти сюжет. Натовп їх обступає. Люди волають: «Г + Г», «Ганьба плюсам», «Чемодан — вокзал — Росія!», «Ідіть, і Зеленського з собою заберіть!»

— Як на мене, в усьому винні медіа. Телебачення дуже викривлює факти. Я особисто не дивилась «1+1» останні кілька років, тому що усе там занадто негативно. Люди дивились на образ Голобородька і повірили в нього, — вважає Тетяна, одна з прихильниць Порошенка, яка прийшла на акцію. Саме через ЗМІ, на її думку, Порошенко програв.

О 20:30 біля АП вже майже нікого нема. За кілька годин відбудеться ще одна подія на честь Порошенка — «Вечірка незламних 25%».

Тільки тепер у барі.

Михайло Палінчак / Прес-служба Президента України