У Twitter знову сперечаються про вічне: паска чи куліч, з родзинками чи без. Кращі шеф-кухарі діляться рецептами, які влаштують усіх

Перегляди:
4125
Автор:
Тома Балаєва
Дата:

Артем Марков / Дар'я Светлова / theБабель

Кілька років у Twitter сперечалися, як правильно називати великодній хліб — куліч чи паска. Коли з цим трохи розібралися: паска — великодній хліб в Україні, куліч — у Росії, зʼявилися нові питання. Найпопулярніші з них: що смачніше, який рецепт є канонічним, що робити, якщо ти невіруючий і на дієті, але любиш поїсти. theБабель зібрав цікаві великодні твіти та попросив двох відомих шеф-кухарів поділитися рецептами звичайної і сирної пасок.

Дехто так втомився від виборів, що хоче, нарешті, відповісти собі на головні питання:

Інші продовжують сперечатися, як правильно:

Проводять лікнеп:

Поціновувачі пасок без родзинок готові вдатися до хитрощів, щоб не готувати самим:

Частина людей шукає символи всередині паски:

Порушують дієту:

І роблять свято інфопривідом для дискусії про мовне питання:

У деяких випадках спори можуть призвести до втрати віри:

Ми вирішили не продовжувати суперечку, а запитали перевірені рецепти у професіоналів. Шеф-кухар ресторанів Odessa і Spicy NoSpicy Юрій Приємський розповів, як готувати традиційну паску. А бренд-шеф ресторанів Сави Лібкина Андрій Величко — як готувати сирну.

Традиційна паска

Для тіста знадобиться:

Молоко — 200 г

Борошно — 560 г

Дріжджі — 5 г

Яйця — 3 штуки

Сіль — 0,5 чайної ложки

Цукор — 150 г

Мед — 1 столова ложка

Масло вершкове — 180 г

Ванільний екстракт — 2 чайні ложки

Апельсин (цедра) — 1 штука

Ягоди, цукати

У тепле молоко потрібно додати чайну ложку цукру та дріжджі. Потім накрити плівкою і почекати, поки зʼявиться піна.

У чашці міксера збити яйця і цукор, що залишився. Додати сіль, ванільний екстракт, мед, цедру і перемішати так, щоб маса стала однорідною.

Зʼєднати вміст чашки міксера з молоком і дріжджами, додати борошно і замісити тісто. Місити 10 хвилин. Потім по шматочку додавати в тісто мʼяке вершкове масло і місити ще 20 хвилин. Додати ягоди і цукати. Залишити стояти 12 годин. Потім викласти тісто у форми і випікати 20—30 хвилин при температурі 180 градусів.

Для глазурі потрібно змішати:

Яєчний білок — 1 штука

Мигдальне борошно — 30 г

Крохмаль — 10 г

Цукор — 40 г

Мʼяке вершкове масло — 10 г

Сирна паска

Для сирної паски потрібно:

Жирний домашній сир — 1 кг

Жирні домашні вершки — 100 г

Яєчні жовтки — 10 штук

Цукор — 120—150 г

Ванільний цукор — 2 маленькі пакетики

Волоські горіхи, фундук, родзинки

Ром — 1 чарка

Коньяк

Щоб паска вийшла смачною, важливо вибрати найжирніші сир і вершки. Перед готуванням сир краще підвісити на ніч у марлі в холодильнику, щоб з нього стекла рідина. Там же можна залишити замочені в коньяку родзинки.

Сир протерти через дрібне сито, додати вершки, родзинки, цукор, ваніль і чарку рому. Змішати і за бажанням додати волоські горіхи та фундук. Знову все змішати. Далі є два варіанти. Можна відразу додати жовтки і запікати 40 хвилин у духовці при температурі 170—180 градусів. Але тоді паска за смаком буде схожа на сирну запіканку. Щоб цього не сталося, потрібно викласти масу у сотейник або казанок і томити на повільному вогні півтори години. Потім додати жовтки і поставити охолоджуватися в холодильник.