Дехто так втомився від виборів, що хоче, нарешті, відповісти собі на головні питання:
С Зеленским и Порошенко разобрались, теперь перейдём к более насущному вопросу: кулич с изюмом или без?
— не наркодилер (@xmissme) April 21, 2019
Інші продовжують сперечатися, як правильно:
Чули , куме, як вони нашу ПАСКУ називають ! КУЛІЧ! Вбив би !
— Тая (@taiska99) April 23, 2019
Те, що ви називаєте паскою - не паска, а куліч.
— Fedir (@ukrlover) April 14, 2012
Проводять лікнеп:
A propos, в Росії "пасхой" називається саме сирний гробік, а те що хлібне - "куліч".
— kasha saltsova (@kashasaltsova) April 19, 2014
Поціновувачі пасок без родзинок готові вдатися до хитрощів, щоб не готувати самим:
1. Пакупаешь сраный итальянский кулич БЕЗ ИЗЮМА для белых людей.
— обнемити сабаку в суперпозиции (@fraudopamine) April 21, 2019
2. Покупаешь глазурь и посыпку
3. Устанавливаешь на кулич с их помощью ПРАВОСЛАВНЫЙ СКИН
4. Готово! Вы и ваша паска без изюма восхитительны! pic.twitter.com/xVQKxx84Xo
Частина людей шукає символи всередині паски:
– пейте вино то кровь моя ешьте кулич то плоть моя
— зигуля твøей мамуле 🍀 (@Edinorog_Frenk) April 17, 2019
– а изюм в куличах то шо?
– )))0))0
Порушують дієту:
- Пасха будет на пятой неделе диеты, но кулич я обязана взять. Кулич - это святое
— лежиза (@le_shiza) April 22, 2019
- ты же атеистка
- СВЯТОЕ.
І роблять свято інфопривідом для дискусії про мовне питання:
Кулі́ч (грец. κόλλιξ) — назва великоднього хліба в Росії та місцях проживання росіян. Українським аналогом куліча є паска (Вікі).
— Junta CJ (@Hunta_CJ) April 3, 2018
Я такого слова років до 12 не знав, хоча киянин з діда-прадіда.
Ніколи у лексиконі слова "куліч" не було.
#нахуй_кулич
Щороку на Великдень згадую,що я москаль - те, на що я думаю "кулич" у всіх - паска. А те,що я вважаю "пасхою" (сирною),взагалі не роблять
— kasha saltsova (@kashasaltsova) April 11, 2015
пора ввести уголовное наказание для тех, кто называет пасху "паска"
— Комиссар Рекс #ENDGAME (@i_want_donuts_) April 23, 2019
мне когда-то на своей игре не засчитали ответ паска, потому что у ведущего было прописан только кулич, а он был дебил. и в зале такие же клоуны сидели. спорить оказалось бессмысленно. как можно не стать русофобом в таких обстоятельствах.
— andriy (@an_gry) April 8, 2018
У деяких випадках спори можуть призвести до втрати віри:
учительница: где моя паска?
— 𝔏𝔦𝔞 ⋆ (@wqetts) April 14, 2015
дноклашка: нет
учмтельница: ну все, Христос не воскрес
Ми вирішили не продовжувати суперечку, а запитали перевірені рецепти у професіоналів. Шеф-кухар ресторанів Odessa і Spicy NoSpicy Юрій Приємський розповів, як готувати традиційну паску. А бренд-шеф ресторанів Сави Лібкина Андрій Величко — як готувати сирну.
Традиційна паска
Для тіста знадобиться:
Молоко — 200 г
Борошно — 560 г
Дріжджі — 5 г
Яйця — 3 штуки
Сіль — 0,5 чайної ложки
Цукор — 150 г
Мед — 1 столова ложка
Масло вершкове — 180 г
Ванільний екстракт — 2 чайні ложки
Апельсин (цедра) — 1 штука
Ягоди, цукати
У тепле молоко потрібно додати чайну ложку цукру та дріжджі. Потім накрити плівкою і почекати, поки зʼявиться піна.
У чашці міксера збити яйця і цукор, що залишився. Додати сіль, ванільний екстракт, мед, цедру і перемішати так, щоб маса стала однорідною.
Зʼєднати вміст чашки міксера з молоком і дріжджами, додати борошно і замісити тісто. Місити 10 хвилин. Потім по шматочку додавати в тісто мʼяке вершкове масло і місити ще 20 хвилин. Додати ягоди і цукати. Залишити стояти 12 годин. Потім викласти тісто у форми і випікати 20—30 хвилин при температурі 180 градусів.
Для глазурі потрібно змішати:
Яєчний білок — 1 штука
Мигдальне борошно — 30 г
Крохмаль — 10 г
Цукор — 40 г
Мʼяке вершкове масло — 10 г
Сирна паска
Для сирної паски потрібно:
Жирний домашній сир — 1 кг
Жирні домашні вершки — 100 г
Яєчні жовтки — 10 штук
Цукор — 120—150 г
Ванільний цукор — 2 маленькі пакетики
Волоські горіхи, фундук, родзинки
Ром — 1 чарка
Коньяк
Щоб паска вийшла смачною, важливо вибрати найжирніші сир і вершки. Перед готуванням сир краще підвісити на ніч у марлі в холодильнику, щоб з нього стекла рідина. Там же можна залишити замочені в коньяку родзинки.
Сир протерти через дрібне сито, додати вершки, родзинки, цукор, ваніль і чарку рому. Змішати і за бажанням додати волоські горіхи та фундук. Знову все змішати. Далі є два варіанти. Можна відразу додати жовтки і запікати 40 хвилин у духовці при температурі 170—180 градусів. Але тоді паска за смаком буде схожа на сирну запіканку. Щоб цього не сталося, потрібно викласти масу у сотейник або казанок і томити на повільному вогні півтори години. Потім додати жовтки і поставити охолоджуватися в холодильник.