У «ЛНР» вибухнула шахта: 4 гірники загинули, 13 залишаються під завалами. theБабель зʼясував, хто володіє шахтою і чому аварія не могла не статися

Автори:
Сергій Пивоваров, Євген Спірін
Дата:
У «ЛНР» вибухнула шахта: 4 гірники загинули, 13 залишаються під завалами. theБабель зʼясував, хто володіє шахтою і чому аварія не могла не статися

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Уранці 25 квітня на шахті «Східкарбон» у Лутугинському районі Луганської області сталася аварія. Пролунали декілька вибухів і почалася пожежа. У цей момент на зміні в забої перебували 20 людей. Троє піднялися одразу, тіла чотирьох загиблих підняли до полудня 26 квітня, ще 13 досі залишаються під завалами. Шахта розташована на окупованій території, потрібного обладнання для порятунку гірників у «ЛНР» немає. До українських рятувальників керівництво шахти не зверталося, але попросило допомоги в рятувальників Росії. Вони продовжують розбирати завали й тепер. theБабель поспілкувався з місцевими жителями, зʼясував, що сталося і кому належить шахта.

Де розташована

Шахта «Східкарбон» (колишня «Центральна Білянка») розташована біля селища Юрʼївка Лутугинського району Луганської області, за три кілометри від траси Луганськ — Алчевськ, 30 кілометрів від Луганська і 14 від Алчевська. З 2014 року цю територію контролюють бойовики «ЛНР».

Що вибухнуло й чому

Уранці 25 квітня на шахті стався вибух метану. Як повідомили theБабелю місцеві жителі, протягом дня на шахті пролунали кілька потужних вибухів. Їх було добре чути в навколишніх селищах Юрʼївка й Біле. Після цього спалахнула пожежа, з якою довго не могли впоратися.

На момент аварії в шахті перебували 20 людей, 17 гірників працювали під землею, троє піднімалися на поверхню. Більшість — із сусідніх міст Алчевська і Перевальська, декілька чоловіків із селища Біле. Троє гірників одразу вийшли на поверхню. До півдня 26 квітня рятувальники виявили тіла чотирьох загиблих шахтарів. Решта 13 залишаються під завалами. В одному з місцевих пабліків у соцмережах опублікували імена двох загиблих: Ткач Дмитро Васильович, 1975 року народження, і Кальчук Сергій Петрович, 1985 року народження.

За непідтвердженою інформацією від місцевих жителів, на момент виходу публікації з-під завалів вже дістали 17 загиблих шахтарів.

ВКонтакте / public82912891

Як рятують і хто

У МНС самопроголошеної «ЛНР» повідомляють, що ситуація на шахті критична. Крім обваленої породи, вибух пошкодив витяжку та вентиляційні канали. Зараз рятувальники укріплюють стінки штольні та розбирають завали, щоб дістатися до тих гірників, які залишилися під землею.

У МНС «ЛНР» визнали, що їм не вистачає рятувального обладнання, тому вони звернулися по допомогу до рятувальників Росії. Уранці 26 квітня на місце аварії приїхав загін МНС РФ з міста Шахти Ростовської області. Рятувальники привезли спеціальне обладнання для очищення аварійної ділянки від метану. «Часу минуло багато. Ударна хвиля, вибух був великої потужності», — сказав заступник командира загону ВГРЗ Ростовської області Павло Бек.

Alexander Reka \ TASS via Getty Images

Голова профспілки гірників України Михайло Волинець заявив, що до українських рятувальників на підконтрольній території керівництво шахти не зверталося.

«Вони звернулися до МНС РФ, в місто за 200 кілометрів від місця аварії, хоча поруч, у Лисичанську, є загін, який міг би надати допомогу».

Заступник глави Міністерства тимчасово окупованих територій Георгій Тука заявив, що відомство планує виплатити компенсації сімʼям загиблих гірників. «Ми поділяємо позицію про підтримку громадян України, які опинилися у складних умовах, тим більше на окупованих територіях», — заявив він і пообіцяв провести з цієї теми спільну з іншими відомствами нараду.

Що відомо про шахту

Хто володіє шахтою

  • Сергій Ліщина — син екс-депутата та гендиректора Сєвєродонецького «АЗОТУ» Богдана Ліщини. Вніс 70 відсотків статутного капіталу — 10,5 мільйона гривень. Живе в Києві.

  • Володимир Базилевський — керівник Луганського фармацевтичного заводу, який у 2015 році «націоналізували» бойовики. Вніс 3,7 мільйона гривень у статутний капітал. Живе в окупованому Луганську.

  • Олег Вольман — лікар-психіатр, з 2015 року головний лікар «Луганської республіканської клінічної лікарні» (Луганська обласна лікарня). Вніс у статутний капітал 750 тисяч гривень. Живе в окупованому Луганську.

Міні-шахта «Східкарбон» розташована на території шахтодільниці №7 «Білянка». Колись тут була велика шахта «Центральна Білянка», пізніше її закрили і в 2010 році виставили на торги за 200 тисяч гривень. Її купили три співзасновники: Сергій Ліщина, Володимир Базилевський і Володимир Вольман. Роботу старої шахти вони не відновили, а на її ділянці збудували фактично копанку — «Східкарбон». Місцеві жителі розповідають, що на шахті не було навіть датчиків метану, які могли б запобігти вибуху. Вугілля в ній добувають із стовбурів закритої у 2010 році шахти. У 2014 році в Лутугинському районі почалися бойові дії, і шахта зупинилася.

Alexander Reka \ TASS via Getty Images

Її законсервували і підтримували, викачуючи воду. У січні минулого року глава самопроголошеної «ЛНР» Леонід Пасічник наказав відкрити шахту і розпочати видобувати вугілля, щоб поповнювати бюджет окупованої території. Загалом на шахті працюють 115 осіб. У 2018 році вона принесла 8 мільйонів гривень прибутку, заплативши у «ЛНР» 2 мільйони рублів податків. На шахті видобули 30 тисяч тонн вугілля за рік, що дуже мало в порівнянні зі звичайними і великими шахтами. Наприклад, на шахті «Білоріченська» видобували 100 тисяч тонн на місяць. Вугілля з шахти використовують на Алчевському меткомбінаті, а також на заводах Макіївки та Єнакієвого (розташовані на непідконтрольній території «ДНР»).