10 найцікавіших проєктів реконструкції Нотр-Дама. Там є вогняний купол, кришталевий шпиль, пентхаус та оранжерея з пасікою

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
10 найцікавіших проєктів реконструкції Нотр-Дама. Там є вогняний купол, кришталевий шпиль, пентхаус та оранжерея з пасікою

WHO CARES?! DESIGN

Пʼятнадцятого квітня в соборі Паризької Богоматері (Нотр-Дам де Парі) сталася масштабна пожежа, внаслідок якої обвалилися дах і шпиль будівлі. Після цього влада Франції оголосила конкурс на проєкт реконструкції собору. Свої пропозиції надіслали дизайнери з усього світу. Одні вважають, що потрібно відтворити оригінальну форму зруйнованих конструкцій, інші пропонують абсолютно нові архітектурні рішення для даху і шпиля, треті хочуть побудувати пентхаус з басейном і вертолітним майданчиком або ж гігантську оранжерею під скляним куполом. Ми зібрали найцікавіші дизайнерські пропозиції щодо реконструкції Нотр-Дама.

Кришталь з підсвічуванням

Італійські архітектори Массіміліано і Доріана Фуксас запропонували проєкт нового даху зі шпилем з кришталю Baccarat. За задумом архітекторів кришталь буде підсвічуватися вночі. «Кришталь символізує крихкість історії і духовність, а світло — нематеріальність», — кажуть автори проєкту.

Золотий вогонь

Французький дизайнер Матьє Леаньє «у провокаційному ключі, дотримуючись побажань консерваторів», пропонує відтворити шпиль собору, яким він був під час пожежі.

«Мені подобається ця ідея про заморожений момент в історії, який залишиться на століття. Проєкт являє собою монументальні язики полумʼя, вкриті золотом. Для мене це спосіб зберегти катастрофу і створити щось прекрасне, перетворивши швидкоплинний момент на вічність».

Світло в небо

Словацька студія Vizumatelier пропонує замінити шпиль вежею з прожектором, який направлятиме потужний потік світла в небо. «За часів готики будівельники намагалися досягти небес. Тепер зʼявилася можливість зʼєднати небо із землею».

Еклектика

Кіпрська архітектурна студія Kiss The Architect запропонувала замінити шпиль еклектичною вежею з арок і куль, що піднімаються навколо центральних гвинтових сходів. Для цього студія переробила іншу свою концепцію під назвою «Дурна дурниця».

Вітражі

Бразильська архітектурна студія AJ6 Studio пропонує зробити дах і шпиль суцільним кольоровим вітражем з природним освітленням вдень і внутрішньою підсвіткою вночі. Таким чином архітектори спробували обіграти звʼязок неба і землі в готичному стилі.

Скляний дах

Російський архітектор Олександр Нерівня запропонував замінити деревʼяний дах собору скляним, а конструкцію шпиля витримати у традиційній стилістиці. «Коли люди прийдуть подивитися на собор, вони відчують звʼязок з історією завдяки поєднанню сучасних і старовинних елементів архітектури».

Золота середина

Французький архітектор і художник Давид Деру запропонував «ідеалістичний проєкт перебудови Нотр-Дама». У його версії модернізовані дах і шпиль мають зберегти свою оригінальну форму. «Ми маємо досягти золотої середини між збереженням минулого і привнесенням інновацій».

Оранжерея і пасіка

Французькі архітектори зі Studio NAB підготували екопроєкт реконструкції собору під назвою «Зелений для всіх». За задумом архітекторів на даху собору під скляним куполом буде гігантська оранжерея, а всередині шпиля — пасіка з кількома десятками вуликів. Оранжерея і пасіка повинні стати освітнім центром, де люди зможуть дізнатися про садівництво та міське зелене господарство.

Studio NAB

Пентхаус Квазімодо

Австрійська компанія Who cares?! представила проєкт «Пентхаус Квазімодо», названий на честь героя роману Віктора Гюго — горбаня із Нотр-Дама. Архітектори відійшли від готичного стилю і пропонують побудувати на даху пентхаус зі спа та басейном площею близько 700 квадратних метрів. Зі сходу і заходу його оточуватимуть сади, також на даху запланований вертолітний майданчик.

3D-друк з попелу

Нідерландська дизайнерська фірма Conc3rde пропонує відтворити знищені фрагменти собору за допомогою 3D-друку. А для «чорнил» використовувати попіл від згорілих конструкцій. Подібну техніку вони вже випробували, «надрукувавши» одну з химер з даху Нотр-Дама.