Сергій Шефір разом із Зеленським побудував «Квартал 95» і виграв вибори. Він розповів нам про кандидатів на главу АП, роль олігархів у кампанії та допомогу «1+1» — перша частина великого інтервʼю

Автори:
Катерина Коберник, Марія Жартовська
Дата:
Сергій Шефір разом із Зеленським побудував «Квартал 95» і виграв вибори. Він розповів нам про кандидатів на главу АП, роль олігархів у кампанії та допомогу «1+1» — перша частина великого інтервʼю

Андрій Горб

Сергію Шефіру 54. Він — земляк, бізнес-партнер і кращий друг Володимира Зеленського. Восени 1995 року Сергій і його старший брат Борис уже були успішними авторами і робили в Кривому Розі фестиваль КВК. Там вони помітили молодого Зеленського та покликали його в команду «Запоріжжя — Кривий Ріг — Транзит». З того часу Шефіри та Зеленський не розлучалися: жили і працювали в одній квартирі в Москві, разом ішли до перемоги «Транзиту» у вищій Лізі КВК, разом придумали і заснували «Студію «Квартал 95», разом повернулися до Києва та як партнери побудували багатомільйонний бізнес. У Києві брати Шефір і Зеленський аж до нашого інтервʼю теж працювали разом — за сусідніми столами. У їхньому спільному кабінеті на верхньому поверсі житлової багатоповерхівки ухвалювалися найважливіші рішення передвиборчої кампанії, а Сергія Шефіра позаочі називали майбутнім головою Адміністрації президента [АП]. Про передвиборчу кампанію він знає майже все. Більше — тільки сам Зеленський. Шеф-редактор theБабеля Катерина Коберник і журналіст Марія Жартовська зустрілися з Сергієм Шефіром у вихідний день, напередодні Великодня, і розпитали про спілкування Зеленського з олігархами, зустрічі з Порошенком, майбутнього главу АП і компромат, який так і не оприлюднили. Ми публікуємо першу частину великого інтервʼю.

Про кандидатів на посаду глави АП

У якому статусі ми з вами зараз говоримо: ви — людина, якій довіряє Володимир, бізнес-партнер, майбутній глава Адміністрації президента?

Я байдужий до посад і портфелів, але я не байдужий до Зеленського. Як я бачу своє завдання? Хочу, щоб він залишився людиною, ставши політиком. Мені здається, це найголовніше. Я буду там, де потрібен, і знаю, що він мене не підведе.

Вашу відповідь про «байдужий до портфелів» ми би прийняли кілька місяців тому. Але зараз Зеленський — обраний президент, а ви один з кандидатів на посаду глави АП. Це посада, де потрібно домовлятися, лавірувати, спілкуватися з олігархами, ви готові до цього?

Лавірувати та домовлятися я готовий до певного рівня. Зайти в Адміністрацію — можливо, але мені здається, глава Адміністрації має бути професіоналом і добре підкованим юридично. Юридично я не підкований — лише на рівні бізнесу. На людському рівні домовитися конструктивно зможу.

Юридично підкований професіонал — це ви про Андрія Богдана [юриста «Кварталу» та Ігоря Коломойського] говорите?

Він дуже нам допоміг. Моя думка: якщо його призначать главою АП, то всі одразу невиправдано накинуться. Хоча він працював з дуже різними людьми: з [колишнім міністром оборони Анатолієм] Гриценком, [екс-премʼєр-міністром Миколою] Азаровим, [олігархом Ігорем] Коломойським, з нами. У своїй сфері у нас він був рушієм, який дуже допомагав.

Якими були його функції в кампанії?

(Замислюється). У мене всі визначення з точки зору гумору, а вони можуть бути образливими. Точно не суфлер, тому що Вова сам говорить. Може, підказувач. Він пояснював, що ось це про нас не просто так сказали — швидше за все, переслідували таку мету. Це людина, яка знає, які документи куди потрібно подати і чого не варто робити, щоб не підставитися. Радник? Інтерпретатор? Не знаю, я не знаюся на визначеннях. Словом, ми увійшли [в кампанію] звʼязкою, і він був у цій звʼязці.

Як він у ній опинився?

Хочете ви цього чи ні, але ми партнери з Коломойським у телевізійному бізнесі вже сьомий рік. Ми спілкувалися з ним, зокрема, і як з юристом Коломойського.

Тобто побачили Богдана в Коломойського і вирішили, що хочете користуватися його послугами?

Так. Коли ми більш ніж рік тому почали замислюватися про якусь політичну карʼєру, до нас багато людей приходили, які після першого або другого сезону «Слуги народу» говорили, що Вова повинен піти [у політику]. І він [Богдан] теж прийшов. Але не просто так, а відразу з соціологією і сказав: «Ось дивись, ти вже на шостому місці». З того часу багато разів приходив: «Дивись, ти вже на пʼятому з половиною». Він — креатив з юридичною платформою і чудовим почуттям гумору. Він сильний, вміє продавлювати якісь питання, наполягати. Нам це було дуже корисно. Я вважаю, що він зробив тут велику роботу.

Люди, які вміють обходити систему, — теж частина старої системи. У публічній площині — це мінус команді та президенту, які говорять, що оновлять владу.

Тому я і сказав, що це призначення буде великим ударом. Володимир ще не зміцнів, а тут почнуть говорити... Тим більше що тема вже мусувалася.

У вас є ще один юрист, якому довіряє Володимир, — Іван Баканов [інтервʼю з ним можна почитати тут]. Він може очолити АП?

І він може очолити АП (сміється).

Виходить, усі можуть очолити АП. Ви лукавите, і про свою роль у майбутньому — теж.

Я не лукавлю, я не хочу лізти в розподіл портфелів і коментувати. Мені не дозволяє виховання. Я себе ніколи не буду просувати.

Про Портнова, Хорошковського, Пінчука й Ахметова

Ви разом із братом Борисом дали на передвиборчу кампанію три мільйони гривень. У списку донорів є люди, яких різною мірою повʼязують із [колишнім заступником глави АП Віктора Януковича] Андрієм Портновим.

Я особисто з ним не знайомий, але знаю, хто це, і це несусвітня дурниця. Так, ми сказали: хлопці, хто хоче допомагати — ось фонд, вносьте гроші за законом. Просто так не приносьте, хоча були люди, які говорили, що готові допомогти фінансово. До фонду міг перерахувати гроші будь-хто, але я не знаю, хто туди перераховував, у мене немає списку.

У нас є інформація, що Портнов спілкувався з вашим передвиборчим штабом через Богдана.

Він жодного разу не був у штабі. Якщо Богдан з ним спілкується десь, припускаю, він може спілкуватися. Але Портнов — точно не наша команда і бути в ній не може.

Чому не може?

Тому що ми хочемо привести нових людей. Так, там будуть особи, які мигтіли і з кимось працювали. Нікуди ми від цього не дінемося. Я теж працював на телеканалі «Інтер», де були [співвласники каналу Дмитро] Фірташ і [Валерій] Хорошковський.

Якщо ви згадали про Хорошковського, він давав гроші на політичну кампанію Володимира? Така інформація на рівні приватних розмов кілька разів зʼявлялася під час виборів.

Маячня! Вибачте, брєд сивої кобили. Ми з Хорошковським не розмовляли з тих пір.

З яких пір?

З 2012 року, коли пішли з «Інтеру». Жодного разу його не бачив.

Але теоретично він міг би стати вашим спонсором і посісти якесь місце у вашій команді?

Ми не любимо спонсорів. Ми любимо інвесторів, які вкладають гроші, а потім отримують дивіденди.

Отримати дивіденди в політиці за гроші — це вже політична корупція.

Тому я і кажу, що ми таке не любимо.

Хорошковський був акціонером «Кварталу 95»?

Коли ми були на «Інтері»? Там була створена якась структура. Будь-який акціонер каналу, коли до нього приходиш і пропонуєш такий бізнес, пропонує створити щось спільне. Так, права були спільними, і в нас були конфлікти, через які ми пішли.

Вам не дозволяли про це жартувати на каналі?

Ні! Ніхто ніколи — ані Коломойський, ані [колишній гендиректор «1+1» Олександр] Роднянський, ані Хорошковський — не забороняв. Усі намагалися, але ні в кого не вийшло.

Як намагалися?

Ну, приберіть цей жартик, він такий...

Ваш відомий номер, де Порошенко звільняв Коломойського з посади голови Дніпропетровської ОДА, не сподобався ані президенту, ані Коломойському. Першому не сподобалася сама подача, другому — як його показали. Вас просили не випускати цей жарт в ефір?

Ми навіть знаємо, який жарт йому [Порошенкові] не сподобався — про те, що Київський торт не виходить, бо яєць немає. Але Ігор Валерійович не бачив цей ролик до ефіру. А те, що йому не сподобалася пародія, — це нормально. Я теж завжди кажу, що мене погано пародіюють. Інших добре, а мене погано.

Давайте закінчимо з Хорошковським. Ви не будете співпрацювати з ним?

Думаю, ні.

Володимир зустрічався з правлінням Ялтинської європейської стратегії Віктора Пінчука. За нашою інформацією, Пінчук рекомендує вам людей у команду. Це так?

Рекомендує на рівні порад? Усі рекомендують. Припускаю, що це могло бути.

Рінат Ахметов з вами намагався зустрітися?

Думаю, що з Зеленським не зустрічався. Можу дати 99,9 відсотка.

Але його телеканал «Україна» не заважав вам під час кампанії?

Не заважав, демонстрував лояльність. У якихось випадках навіть хлопці дзвонили і питали: «Як справи, чому не заходите до нас, давайте». Ми ж в останній момент до них зайшли [з політичною рекламою], тому що у них дорожче було. Ви ж знаєте, бюджет кампанії був рекордно маленьким. Ми не підраховували, але в підсумку увійшли приблизно в пʼять мільйонів доларів.

А вас не здивувало, що найбільш близький до Порошенка олігарх не заважав його головному конкуренту. З вами таким чином намагалися домовитися?

Якщо б ви про це не запитали, я би не задумався (сміється). Насправді, до нас усі основні канали — ICTV, «Україна», СТБ — були лояльними. «Плюси» просто підтримували.

Про «1+1» і реаліті-шоу з АП

Ви просили «Плюси» про таку підтримку?

Що означає просили, на якому рівні?

Прийшли до [генпродюсера каналу Олександра] Ткаченка і сказали: хлопці, ми входимо в кампанію, розраховуємо, що ви допоможете її провести. Ту ж новорічну заяву Зеленського [опівночі 31 грудня на «1+1» замість звернення Порошенка показали виступ Зеленського. У ньому він заявив, що йде в президенти] — не Ткаченко ж вам запропонував зробити?

Ми домовлялися з «Плюсами», але жодного фінансового складника в цьому не було. Це була звичайна домовленість партнерів. Хлопці, ми у вас виходимо на каналі. Ми хочемо продовжувати це робити, ви нас підтримаєте? Вони сказали: «Так, звичайно, ми вас підтримаємо, нам з вами по дорозі».

Підтримка стосувалася новинного блоку?

В якому вигляді? Спотворення новин? Мені здається, там такі волелюбні ведучі та колектив, що там не пройде просто сказати їм: «Ти можеш сказати не так, а так?» Вони не будуть нічого спотворювати.

Який борг «Плюсів» перед «Кварталом»?

Борг є, але він поступово гаситься. Усе прописано в контракті. Якщо хтось відмовиться, підемо в суди. Не можна сказати, що з «Плюсами» просто, але те, що зі сцени говорить «Квартал», не багато каналів згодні терпіти.

На початку кампанії з Коломойським була розмова про співпрацю з «Плюсами»?

Що «Плюси» будуть лояльними та не будуть нас мочити? Якщо не буде за що мочити, то вони сказали: «Так, все буде нормально». А що вони нам давали? Так, вони анонсували «Слугу народу».

Після новин показували «ЗеПрезидент» — влог, у якому розповідали про кампанію Зеленського.

Це був бізнес. Володимир узагалі говорив, що такий формат — передвиборча кампанія зсередини — можна потім успішно продавати.

Реаліті-шоу з Адміністрації президента робитимете, трансляцію 24/7?

Це мрія. Вова — це ж взагалі така ракета, яку потрібно тримати, інакше полетить у космос. Він зараз каже: «Я хочу, щоб скрізь камери були, щоб у будь-який момент усі зайшли та подивилися. Я не хочу сидіти на [вулиці] Банковій, я хочу сидіти в нормальному європейському прозорому офісі».

Знайшли такий офіс?

Зараз усі шукають. Нам, правда, сказали, що і [третій президент Віктор] Ющенко хотів переїхати, і Порошенко.

Якщо вам скажуть, що переїзд коштуватиме пʼять мільйонів доларів із держбюджету, переїжджатимете?

За гроші держави — точно ні. Ми ж винахідливі, але нас усі зупиняють. Ми говоримо, що знайдемо інвестора, який зробить. Нам кажуть, що це корупція. Усе сприймається погано, нас приземлюють. Але, звичайно, якийсь нормальний офіс дуже хотілося б. Тому що я був в АП на тій грудневій зустрічі Володимира з Порошенком, і там дуже некомфортно.