Вуді Аллен став ізгоєм: видавництва відмовляються публікувати його мемуари, Amazon Studios розірвала з ним контракт. Усе — через звинувачення в сексуальному насильстві

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
Вуді Аллен став ізгоєм: видавництва відмовляються публікувати його мемуари, Amazon Studios розірвала з ним контракт. Усе — через звинувачення в сексуальному насильстві

Mike Marsland / WireImage

Чотири видавництва відмовилися публікувати мемуари режисера Вуді Аллена. Річ у тім, що прийомна дочка режисера Ділан Ферроу звинувачує його в сексуальному насильстві. Вона розповідала про це в пресі кілька разів. Востаннє — трохи більше ніж рік тому. Після цього компанія Amazon Studios розірвала контракт із режисером на чотири фільми (один із них уже знято). Аллен подав на неї до суду і вимагає 68 мільйонів доларів.

Режисер Вуді Аллен з минулого року намагається опублікувати свої мемуари. Він звʼязувався з чотирма видавництвами, але ті відмовилися навіть читати рукопис. Вони не хочуть співпрацювати з Алленом через скандал, повʼязаний з рухом #MeToo.

Аллена флешмоб «наздогнав» у кінці 2017 року, коли його прийомна дочка Ділан Ферроу вчергове звинуватила режисера в сексуальному насильстві над нею в дитинстві. Уперше вона заявила про це в пресі трьома роками раніше. Тоді Ферроу написала відкритий лист у The New York Times. За словами Ділан, 4 серпня 1992 року Аллен повів її на горище будинку, попросив лягти на живіт і грати з дитячою залізницею брата. Там він і «скоїв насильство» — засунув палець в піхву. «Він говорив мені, що я хороша дівчинка, що це наш спільний секрет, ми поїдемо в Париж, і він зніме мене в кіно», — писала Ферроу. Дівчинці тоді було сім років, у той же день вона розповіла про цей випадок прийомній матері — колишній цивільній дружині Аллена Мії Ферроу. Поліція почала розслідування, але справа не дійшла до суду. За словами окружного прокурора Френка Мако, він міг висунути звинувачення Аллену — доказів вистачало, але Ферроу і прокурор вважали, що судовий процес буде дуже травматичним для Ділан.

У кінці 2017 року Ділан Ферроу опублікувала ще один відкритий лист у The Los Angeles Times. У ньому вона нагадала про сексуальне насильство Аллена і поставила запитання Голлівуду: чому ці звинувачення не вплинули на репутацію режисера, а актриси, які підтримують рух #MeToo, продовжують зніматися в його фільмах. Останнє інтервʼю на цю тему Ділан дала CBS у січні 2018 року. Аллен усі ці роки заперечував звинувачення.

У 2015 році Вуді Аллен підписав контракт на чотири фільми з компанією Amazon Studios. У 2017-му він зняв перший — «Дощовий день у Нью-Йорку». Наприкінці того ж року, після заяв Ферроу, розгорівся скандал, й Amazon розірвала контракт. Картина так і не вийшла на екрани.

У лютому 2019 року Аллен подав до суду на Amazon Studios із вимогою виплатити йому 68 мільйонів доларів. «Amazon намагалася виправдати свої дії, посилаючись на необґрунтоване звинувачення проти Аллена 25-річної давнини, але компанія знала про ці звинувачення задовго до того, як уклала чотири окремі угоди з режисером. Немає жодних законних підстав для розірвання договору», — йдеться в позові. На одному із засідань у квітні 2019 року адвокат Аллена Джулія Бескін заявила, що юристи режисера «спробують організувати досудове інтервʼю за присутності адвокатів із [главою Amazon Джеффом] Безосом», якщо суперечка за контрактом режисера не буде врегульована. Бескін повторила, що в Amazon Studios перед укладанням угоди знали про давні звинувачення з боку Ферроу. Юрист Amazon відповів, що компанії не сподобалася реакція режисера на хвилю заяв у межах #MeToo. Зокрема про скандал із Харві Вайнштейном Аллен сказав: «Ці події дуже сумні для всіх учасників, не хотілося б, щоб це призвело до атмосфери «полювання на відьом».