«Нам показували людину, яка їде знімати відео з двійником Вови». Друга частина великого інтервʼю з Сергієм Шефіром — бізнес-партнером і кращим другом Володимира Зеленського

Автори:
Катерина Коберник, Марія Жартовська
Дата:
«Нам показували людину, яка їде знімати відео з двійником Вови». Друга частина великого інтервʼю з Сергієм Шефіром — бізнес-партнером і кращим другом Володимира Зеленського

«Бабель»

Сергію Шефіру 54. Він — земляк, бізнес-партнер і кращий друг Володимира Зеленського. Восени 1995 року Сергій і його старший брат Борис уже були успішними авторами і робили в Кривому Розі фестиваль КВК. Там вони помітили молодого Зеленського та покликали його в команду «Запоріжжя — Кривий Ріг — Транзит». З того часу Шефіри та Зеленський не розлучалися: жили і працювали в одній квартирі в Москві, разом ішли до перемоги «Транзиту» у вищій Лізі КВК, разом придумали і заснували «Студію «Квартал 95», разом повернулися до Києва та як партнери побудували багатомільйонний бізнес. У Києві брати Шефір і Зеленський аж до нашого інтервʼю теж працювали разом — за сусідніми столами. У їхньому спільному кабінеті на верхньому поверсі житлової багатоповерхівки ухвалювалися найважливіші рішення передвиборчої кампанії, а Сергія Шефіра позаочі називали майбутнім головою Адміністрації президента (АП). Про передвиборчу кампанію він знає майже все. Більше — тільки сам Зеленський. У першій частині інтервʼю Шефір-молодший розповів про претендентів на посаду голови Адміністрації президента, стосунки Зеленського з олігархами й «1+1». Сьогодні ми публікуємо другу частину. Вона про дебати, дві зустрічі Зеленського з Порошенком, бізнес «Кварталу», коаліцію в Раді та патріотку Юлію Тимошенко.

Про зустрічі з Порошенком і дебати

На дебатах Володимир розповідав про зустрічі з Порошенком в АП наприкінці 2018 року. Навіщо ви туди поїхали і про що говорили з президентом?

На зустріч ми поїхали вдвох, а причина: нам стали в прямому сенсі погрожувати, що для нас закритий палац «Україна» — ми не можемо там знімати. До зйомок концерту «Кварталу» тоді залишалося два-три дні. Усі розводили руками, і ми сказали, що давайте тоді зустріч із тим, хто може вирішити питання. І нас привели в АП.

Хто привів?

Навіть не можу згадати. Просто сказали, що Петро Олексійович готовий з вами зустрітися в такий-то час, приїжджайте. Ми приїхали, пройшли тими жахливими коридорами, залишили телефони, годинники.

І замість того щоб обговорювати виступ в «Україні», президент намагався відрадити вас від кампанії?

Ні. Ми просто поговорили на різні теми: як справи, як живете, що у вас за проблема? Сказали, що ось така проблема. Він відповів, що це не проблема, це дісконект якийсь. А далі були питання: «Які плани на життя? Я чув, ти думаєш іти? Мені здається, що тобі це не потрібно. Маленькі зарплати, часу немає, сімʼї не бачиш, ти ж популярний, тебе перестануть любити, усі будуть ненавидіти, ти втратиш рейтинги, навіщо воно тобі треба?» Володимир сказав: «Я думаю, але не знаю поки». Порошенко сказав: «Ти мене почув, отже подумай». По-моєму, він говорив, що те ж саме Славі [Вакарчуку] сказав.

Зеленський під час дебатів коротко переказав цю частину та дуже емоційно відповів: «Чому ви всі туди лізете?»? Ви тоді Порошенку так само відповіли?

Ні, звичайно. По-перше, не дозволяє виховання, по-друге, субординація.

А на сцені виховання дозволило?

Це було під час дебатів. Ви помітили, що до кінця першого туру ми нікого не чіпали? Ми не хотіли цього, ми й дебатів не хотіли. Але коли Вові кажуть, що він боягуз, він каже: «Ну тоді давайте один на один». Усередині він — боєць.

Коли ви вирішили, що відповідатиме жорстко?

Ми стільки пережили за цю кампанію: стеження, прослуховування, багато бруду. Я говорив: «Вово, не читай». А він: «Та я не можу, у мене діти завтра до школи підуть, а там про мене такий бруд, і все — неправда». І вони всі думали, що знайшли якийсь факт, і він підірве громадськість. Але був би бруд насправді, вони б дотиснули.

Приблизно за тиждень до закінчення кампанії були чутки, що ось-ось викинуть відео, де «Квартал» і Зеленський нібито виступають перед [нинішнім премʼєр-міністром РФ Дмитром] Медведєвим і Януковичем у лазні.

Ми дуже боялися цього. Нам навіть показували людину, яка вже їде знімати відео з двійником Вови. Говорили, що він [двійник] буде в лазні перед кимось на колінах. Якби цей ролик викинули в мережу, то не страшно — люди б роздивилися та переконалися, що це не Володимир. А якщо б його показали під час дебатів — на великому екрані в поганій якості, то у людей просто був би шок. Ось цього особисто я боявся.

Переглянувши дебати, що ви вважаєте головною помилкою Зеленського? У Facebook, наприклад, багато говорили, що з колінами був перебір.

Я вважаю, що це було геніально. Це емоційна штука, тим більше хтось позаду кричав: «Вставай, вставай!» Скільки разів Вові протягом кампанії казали, що він готовий стати на коліна перед Путіним, хоча все було не так.

Був інший важливий момент. Напередодні дебатів інсайдери попереджали, що Порошенко піде на нашу сцену. Коли він вийшов, потиснув руку, Вова почав сумніватися, чи варто казати ті жорсткі речі, що готували до дебатів. Ми стояли за ним і бачили, як він хвилюється і переживає. Але коли його перший раз образили, він сказав: «Ну тепер можу».

Як вийшло, що до вас на стадіон прийшло так мало людей?

Нам сказали, що на полі помістяться лише двадцять тисяч осіб, на нашій половині — десять. Ми випустили десять тисяч квитків, і вже до вечора першого дня нам сказали, що пішло дванадцять тисяч. Ми сказали, що все, закриваємо реєстрацію. Ми боялися тисняви. Але як показує досвід у шоу-бізнесі, коли люди отримують запрошення безкоштовно, вони їх беруть, а потім думають — йти чи ні. У нашому випадку половина людей не прийшла.

Друге питання: команда Порошенка зробила все, щоб наші люди не зайшли. Вони собі забрали широкий коридор, а нам, грубо кажучи, залишили два струмочки на вході. Рамки пропускали по 300 людей на годину, і о 19:00 сказали, що закриють вхід, хоча ми просили продовжити цей час.

У 2014 році Порошенко хотів співпрацювати з Зеленським і запрошував його у список БПП. Навіщо?

Так, я підвозив його [Зеленського] на цю зустріч. Покликали, бо він був популярний. Йому тоді сказали, що хочеш знімати кіно — ми тобі дамо і фінансову можливість, і можливість керувати цим напрямком. Він їм відповів: «Хочете надати можливість і вважаєте, що я впораюся, — давайте. У список для цього не потрібно».

І дали?

Ні. Якщо ви помітили, нам держава виділила гроші на «Я, ти, він, вона», і ми, як і обіцяли, їм всі гроші повернули, хоча самі залишилися в нулях.

Ви хочете сказати, що найкасовіший в історії українського прокату фільм не приніс вам грошей?

Я вам зараз за хвилину розпишу, як розподіляються гроші, і ви зрозумієте, що ми вийшли в нуль.

Про коаліцію в Раді, Тимошенко та майбутні призначення

Раніше ваша команда заявляла, що в парламенті не буде обʼєднуватися з колишніми регіоналами, проросійськими силами та Порошенком. Якщо не з ними, то з ким — з Тимошенко, Гриценком, якщо він пройде?

Я вже говорив, що жодна коаліція в Раді довго не трималася, бо гачки, за які вони тримають один одного, — це портфелі. Мені б хотілося придумати якийсь хід, щоб коаліція створювалася не на основі портфелів. І я вважаю, що Юлія Володимирівна — патріотично налаштована людина.

Тобто, якщо не дати Юлії Володимирівні портфель, з нею можна домовлятися?

Домовлятися треба на нормальних мотивах і помислах, портфелі другорядні.

Є інформація, що у парламенті ходить нардеп Валерій Писаренко, в минулому людина з команди Портнова, і говорить, що в Раді буде якесь обʼєднання за Зеленського. Ви чули про це?

Я чув про нього, але не знайомий. Зараз багато хто ходить і каже, що він від Зеленського, — це маячня. Якщо хтось такий приходить, можна повідомляти нам. Щойно ми зробимо якісь призначення, можна буде не сюди телефонувати, а вже цим людям.

Я правильно розумію, що про цих людей і кандидатів на посади глав ГПУ, СБУ, МЗС, Міноборони ви зараз говорити не готові?

Ми їх розглядаємо. Що ми можемо зробити зараз? Поміняти губернаторів, призначити заступників, МЗС, Генштаб — і все. Ось зараз ці кандидатури розглядаються, проходять інформаційну безпеку.

Хто займається відбором?

Наша команда. Нам приносять резюме, дивимося, що стоїть за людиною. Стадії співбесід ще не було.

Ви анонсували, що розкажете про систему відбору кандидатів, яку запропонував [колишній міністр фінансів] Олександр Данилюк. Що це за система?

Вона ще не затверджена, але можу розповісти про проєкт. Це своєрідна приймальна комісія. У неї можна включити пару людей із «ЗеКоманди», двох шанованих у країні технократів і один голос від народу. Народний вибір можна робити шляхом голосування в соцмережах. Ось ця комісія може розглядати кандидатури, коли коло звузять до пʼяти осіб. Але остаточні рішення приймає Володимир Олександрович.

Кого з команди Порошенка ви вважаєте найефективнішим і готові з ним працювати?

Нам сподобалося те, що відбувалося з поліцією. Коли ми зустрілися з [головою МВС] Арсеном Борисовичем [Аваковим], він нам прямо сказав: «Я взагалі не за вас, але робитиму все, щоб вибори пройшли чесно та відкрито».

Він за Тимошенко.

Так. Він сказав жорстко, проте відверто. З того часу він завжди говорив, що його завдання — зберегти законність.

Ви ж знаєте, що Аваков не з команди Порошенка? Він ніколи не симпатизував йому і має добрі стосунки з Коломойським.

Серйозно? Я не знав. Мені здається, він про нього [Коломойського] іронічно висловлюється. У великій політиці дружба ситуативна.

Ви бачили розслідування, де в офіс до Коломойського в Ізраїлі приїжджають [мер Харкова Геннадій] Кернес, [депутат фракції «Відродження» Віталій] Хомутинник, [колишній міністр енергетики в уряді Азарова Едуард] Ставицький. Очевидно, що всіх менше хвилює, з ким зустрічається Коломойський. Багато хто побоюється, що ці люди після Ізраїлю зʼявляться у вашому штабі. Вони намагалися з вами домовлятися?

Ні.

Але ви розумієте, що таким чином вони намагаються отримати вашу підтримку?

Я навіть розумію, що ті люди, яких ви не назвали, теж намагаються заручитися нашою підтримкою. Я розумію, що всі хочуть. Але це ж питання стрижня.

Про майбутнє «Кварталу» і виступ у Суркіса

До останнього дня Порошенкові дорікали, що він не вийшов із бізнесу та не продав Roshen. Зеленський вийшов із бізнесу?

Він вийшов. Може там один-два підписи залишилися. Віддав комусь свою частку. Може мені, може Борису, я не памʼятаю. Це настільки неважливо, тому що ні я, ні Борис його точно не підставимо і не підведемо.

Що технічно означає вихід? Які доходи він отримуватиме?

Віддав якесь право голосу, вплив. Він буде отримувати дивіденди від роялті, якісь бренди залишилися на ньому. У нас є домовленість, що ми повернемо його частку по завершенню пʼяти років.

Що у структурі доходів «Кварталу» приносить найбільше грошей — продаж квитків, корпоративи, виробництво фільмів і програм?

До 2014 року — бізнес, повʼязаний з Росією. Сьогодні — це телебачення: «Плюси», «Україна», «Новий канал».

Хто від кого більше залежить — ви від «Плюсів» чи «Плюси» від «Кварталу»?

Піде «Квартал» — «Плюси» залишаться. Зі свого боку ми розуміємо, що якщо не «Плюси», то у певному вигляді нас готові прийняти інші канали. Це взаємовигідна співпраця.

Які канали могли б вас прийняти?

Багаті. Це канал «Україна», швидше за все, ICTV чи «Новий». «Інтер» міг би, але ми досить конфліктно звідти йшли, на моральному рівні, були незадоволені.

У листопаді, коли Володимир уже знав, що йде в президенти, він з «Кварталом» виступав на дні народження Ігоря Суркіса. Там був Порошенко, плескав у долоні, сміявся. Навіщо ви це робили просто напередодні кампанії?

Тому що треба було заробляти гроші. Тому що це нормальне ставлення і його робота. І неправда, що він [Зеленський] отримав сто тисяч доларів. Ми провели велику роботу: сценарій, організація, запрошення інших зірок, але це не означає, що Вова отримав усе. Ця сума — на всіх.

Є щось, що ви хотіли розповісти, а ми не запитали? У вас вільний мікрофон на одну відповідь.

Обираючи Зеленського, багато хто говорить, а раптом він виявиться порядним. Можу сказати, що не «раптом».