Премʼєр-міністр Гройсман іде на парламентські вибори та збирає команду для нової партії. Арсен Аваков і Юрій Луценко міркують

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
Премʼєр-міністр Гройсман іде на парламентські вибори та збирає команду для нової партії. Арсен Аваков і Юрій Луценко міркують

Maxym Marusenko / NurPhoto via Getty Images

Премʼєр-міністр України Володимир Гройсман готується до парламентських виборів. Для цього на базі своєї громадської організації він планує створити партію з робочою назвою «Українська стратегія успіху» і веде переговори з потенційними союзниками: лідерами «Народного фронту» Арсенієм Яценюком і Арсеном Аваковим, а також із генпрокурором Юрієм Луценком.

Двадцять третього квітня, через два дні після другого туру президентських виборів, Володимир Гройсман заявив, що піде на парламентські вибори. У команду премʼєра, за його словами, увійдуть «люди з досвідом і хорошою репутацією».

Гройсман підтримав ідею президента Порошенка балотуватися на другий термін і формально під час передвиборчої кампанії був у його команді. Але публічних обіцянок іти на парламентські вибори разом з Порошенком премʼєр не давав. Після другого туру виборів президента Гройсман прийшов на закриту зустріч президента з фракцією «Блок Петра Порошенка» (БПП), де той анонсував переформатування однойменної партії та внутрішні праймеріз напередодні парламентських виборів. За інформацією theБабеля, на зустрічі Гройсман сказав, що «про парламентські вибори говоритимемо в травні».

Перші практичні кроки до створення своєї партії Гройсман зробив у серпні 2018 року. Тоді його команда зареєструвала в Міністерстві юстиції громадську організацію «Українська стратегія успіху». Серед її засновників — міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко та нардеп БПП Вадим Денисенко. Перший працював радником Гройсмана, коли той був віце-премʼєром, а після очолював секретаріат Гройсмана-спікера парламенту. Колишній журналіст Денисенко консультує премʼєра щодо роботи з медіа. Керівник організації — політтехнолог Євген Золотарьов.

Тридцятого квітня у громадської організації зʼявився сайт — там загальні фрази й абстрактні цілі. На стартовій сторінці — слоган: «Лідерство — це відповідальність». «Українська стратегія успіху» — це «громадське обʼєднання на підтримку змін, лідером та ініціатором яких є премʼєр-міністр Володимир Гройсман». Мета організації — сильна й успішна Україна. На всіх фото на головній сторінці, крім тих, що в розділі «Засновники», — Гройсман. На сайті можна обрати профільну для себе тему — освіта, культура, екологія чи безпека — і приєднатися до команди премʼєра.

Співрозмовник theБабеля з близького оточення Гройсмана розповідає, що далі на базі громадської організації повинна виникнути партія. Якою буде її ідеологія та хто ввійде до команди — поки невідомо, усі «оглядаються на новому політичному ландшафті». Остаточної назви теж поки немає.

Зараз Гройсман шукає союзників. «Він уже говорив з багатьма: [лідером партії «Народний фронт» Арсенієм] Яценюком, [главою МВС Арсеном] Аваковим, [генпрокурором Юрієм] Луценком, [лідером «Громадянської позиції» Анатолієм] Гриценком», — за умови анонімності розповідає один із соратників премʼєра.

Гриценко переговори з Гройсманом нам не підтвердив. Аваков у коментарі theБабелю заявив, що можливість створення потужного обʼєднання центристів обговорюється, зокрема з Гройсманом. Не заперечує можливе обʼєднання і Луценко: «Я не виключаю, що піду в якусь політичну силу. Не секрет, що я говорив про це з [мером Києва Віталієм] Кличком, Яценюком, Гройсманом, низкою ключових мерів країни та багатьма іншими. Я окреслив би свої принципи як республіканські».

Як швидко закінчаться переговори та коли зʼявиться партія — залежить від дати парламентських виборів. Якщо вони відбудуться достроково, кампанію у Гройсмана хочуть починати відразу після оголошення їхньої дати, якщо в жовтні 2019-го — за три-чотири місяці до голосування.

Скільки мандатів на виборах може отримати поки неіснуюча партія Гройсмана — незрозуміло, таких опитувань соціологи не робили. Втім, згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, майже 43 відсотки українців не вирішили, за кого голосуватимуть на парламентських виборах. На частину цих голосів розраховує чинний премʼєр.