Чи стали багаті країни багатшими, а бідні — біднішими через глобальне потепління? Імовірно, так, але є нюанси

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Чи стали багаті країни багатшими, а бідні — біднішими через глобальне потепління? Імовірно, так, але є нюанси

UNAMID / Flickr

Дослідники Стенфордського університету Ноа Дифенбау і Маршал Берк опублікували в офіційному журналі Національної академії наук США статтю про те, як глобальне потепління впливає на економічну нерівність. Головний висновок статті: глобальне потепління уповільнило скорочення нерівності між багатими та бідними країнами. Публікацію переказали західні медіа: на ВВС вийшла стаття під заголовком «Як глобальне потепління зробило багатих багатшими», а на USA Today — «Глобальне потепління зробило багатих багатшими, а бідних ще біднішими, кажуть вчені». У публікаціях ідеться, що підвищення температури зробило багатшими Швецію, Канаду і Норвегію, а й без того спекотні країни, наприклад, Нігерія, Судан та Індія стали біднішими; це повʼязано з тим, що висока температура знижує продуктивність і погано впливає на сільське господарство. Коротко переказуємо оригінальне дослідження.

Науковці використовували понад два десятки кліматичних моделей, щоб визначити звʼязок температури і ВВП. Робили вони це так: температурний графік, наприклад, Норвегії порівнювали з економічними показниками та зростанням ВВП. Те саме робили і з іншими країнами, наприклад, з Суданом. Потім, за допомогою тих самих моделей, дослідники рахували ВВП за температурними показниками, від яких був «віднятий» ефект глобального потепління. Дослідники зазначають, що з 1960 до 2010-х років розрив між найбіднішими і найбагатшими країнами скоротився; проте з 90-відсотковою ймовірністю можна сказати, що якщо б не глобальне потепління, цей розрив скоротився б швидше.

Дослідники стверджують, що глобальна зміна клімату дужче позначається на жителях бідних країн: по-перше, у них немає ресурсів для того, щоб захищати навколишнє середовище; по-друге, бідні країни, зазвичай, розташовані в спекотних регіонах планети, і подальше збільшення середньої температури шкодить як продуктивності праці їх жителів, так і їх здоровʼю. Для багатих країн, розташованих у регіонах з помірним кліматом, глобальне потепління зрушує температуру до «точки оптимуму». При цьому саме багаті країни відповідальні за більшість викидів парникових газів.

Дослідники підрахували і кількісний ефект, який, у теорії, справило глобальне потепління на багаті та бідні країни. Для цього вони порівнювали два клімати: реальний і той, від якого «відняли» глобальне потепління. За їх підрахунками, країни, які в 1961—2010-х викидали менше за все СО2, виявилися біднішими на 27 відсотків, ніж могли б; країни, які викидали найбільше СО2, виявилися багатшими на 13 відсотків.