Команда преЗЕдента. Спікер команди Зеленського починав у «Партії регіонів» і вів у президенти Сергія Тігіпка. Яке місце йому пророкують у владі — у профайлі theБабеля

Автор:
Марія Ульяновська
Дата:
Команда преЗЕдента. Спікер команди Зеленського починав у «Партії регіонів» і вів у президенти Сергія Тігіпка. Яке місце йому пророкують у владі — у профайлі theБабеля

Дмитро Разумков

Гонтар Володимир / УНІАН

Дмитро Разумков — син впливового чиновника епохи Леоніда Кучми і головний спікер передвиборного штабу Володимира Зеленського. Туди його привів глава штабу Іван Баканов. Через два дні після зустрічі з кандидатом у президенти Разумков став до роботи. До Зеленського молодий технолог устиг попрацювати з «Партією регіонів», кандидатом у президенти Сергієм Тігіпком і створити власний бізнес у сфері політконсалтингу. Журналістка Марія Ульяновська поспілкувалася з колишніми керівниками, колегами та нинішніми партнерами Разумкова. Головне про нього та його місце в команді новообраного президента — у нашому великому профайлі.

Початок карʼєри в «Партії регіонів» і робота в уряді Віктора Януковича

Майбутнє Дмитра Разумкова багато в чому визначив батько — відомий чиновник і політичний експерт Олександр Разумков. У середині 90-х він був першим помічником президента України Леоніда Кучми, а пізніше — заступником секретаря РНБО. Там він розвивав українсько-російські взаємини та підтримував ідею зближення з РФ. Разумков-старший помер, коли Дмитрові було 16. Відразу після школи він пішов у той же виш, що й батько — Інститут міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка. Пізніше закінчив юридичний факультет Національного університету державної податкової служби України.

Політичну карʼєру Разумков почав у «Партії регіонів» (ПР). На місцевих і парламентських виборах 2006 року він працював агітатором. Взяти участь у кампанії запропонував ректор Національного університету державної податкової служби Петро Мельник. Вони, за словами Разумкова, познайомилися на публічному заході. Майбутній політтехнолог тоді критикував Помаранчеву революцію й політику Віктора Ющенка, а Мельник відверто підтримував Януковича й агітував студентів голосувати за «правильного кандидата». До 2006 року його двічі звільняли за фінансові зловживання, але за рішенням суду Мельнику вдавалося поновитися.

Під час парламентської виборчої кампанії 2006 року Разумков познайомився з Валерією Матюхою. Вона пройшла у Верховну Раду за списком ПР, де їй дісталося місце в кінці другої сотні. Матюсі тоді було 25 років, Разумкову, якого вона взяла до себе помічником на громадських засадах — 22. До Ради Матюха працювала в групі юристів Олени Лукаш, яка представляла інтереси Януковича у справі про фальсифікації виборів у 2004 році.

Після дострокового розпуску Ради в 2007 році Матюха не потрапила до нового скликання, а Разумков пішов на держслужбу. Як провідний фахівець, він приєднався до команди міністра регіонального розвитку Володимира Яцуби в уряді Януковича. Через кілька років, під час Євромайдану, Яцуба організовував і відправляв до Києва «тітушок», а, будучи головою Севастопольської міськдержадміністрації, добровільно пішов у відставку, передавши владу в місті «народному меру» Олексію Чалому.

Разумков стверджує, що про такі вчинки колишнього шефа вперше почув від журналіста theБабеля.

Передвиборча кампанія Сергія Тігіпка, робота в Кіровограді та знову Тігіпко

Наприкінці 2007 року уряд Януковича розпустили, а Разумков пішов з держсектора в бізнес. На роботу в свою компанію «ТАС» його запросив давній друг сімʼї Разумкових Сергій Тігіпко. У 1997 році саме Разумков-старший рекомендував молодого банкіра на посаду віце-премʼєр-міністра з економічних питань в уряд Павла Лазаренка.

Спочатку Дмитро був особистим помічником бізнесмена, але згодом почав працювати самостійно в різних структурах його фінансової групи. У 2010 Разумков офіційно вийшов з «Партії регіонів» і став членом передвиборчого штабу кандидата в президенти Тігіпка. У цей же час він очолив київську організацію партії Тігіпка «Сильна Україна». Там він співпрацював з французькими політтехнологами кандидата та адаптував їх рекомендації під українські реалії. На президентських виборах Тігіпко набрав 13,6% голосів у першому турі й посів третє місце, поступившись Януковичу та Юлії Тимошенко.

Під час цієї кампанії Разумков познайомився зі своїми майбутніми бізнес-партнерами — Неллі Яковлєвою та Василем Моканом. Вони теж працювали в штабі Тігіпка: Яковлєва — в Подільській організації партії, а Мокан — у прес-службі. Останній згадує, що, незважаючи на молодість, у штабі Разумкова цінували як талановитого менеджера, а сам він уже тоді замислювався про велику політику.

Після обʼєднання «Сильної України» з «Партією регіонів» у 2012 році, Мокан пішов працювати в політсилу Віталія Кличка «УДАР», а Разумков з Яковлєвою — у службу протоколу віце-премʼєра Тігіпка. Коли політик поїхав країною агітувати за ПР на парламентських виборах, Разумков зайнявся організацією його туру в регіонах.

У 2013 році новий голова Кіровоградської ОДА Андрій Ніколаєнко шукав кандидата на посаду голови однієї з районних адміністрацій. У той же час в ОДА працював Володимир Тоцький — близький друг Разумкова з університетських часів. Тоцький і порадив Ніколаєнку придивитися до Разумкова, який тоді вже закінчив роботу над парламентською кампанією. Після особистої бесіди очільник ОДА призначив Разумкова своїм радником. «Я побачив, що Дмитро буде більш ефективним на обласному рівні, де виникало багато завдань, які стосувалися формування інформаційної політики», — згадує Ніколаєнко. У його команді Разумков спілкувався зі ЗМІ, висвітлював діяльність ОДА і вів «іміджеві проекти» обласного рівня. Робота в Кіровограді закінчилася після перемоги Євромайдану та зміни місцевої влади.

Уже через два тижні після оголошення дострокових виборів президента Разумков повернувся в команду Тігіпка. Той знову вирішив балотуватися і зробив колишнього співробітника розпорядником виборчого фонду. Разом з Разумковим у тій кампанії працювала і Яковлєва. Вона згадує, що Дмитро дуже сумлінно ставився до грошей. «Я зводила бюджет і округлила якусь суму до однієї гривні. Після цього було багато [зауважень], що 23 копійки пішли кудись не туди. Він [Разумков] мене потім тиждень називав «Неля — 23 копійки».

Президентом Тігіпко так і не став, а на парламентські вибори пішов уже без Разумкова: у того народився син, і він більше часу став приділяти сімʼї. Крім того, Разумков переключився на власний бізнес-проект.

Свій бізнес

Після Євромайдану на ринку українських політтехнологій багато чого змінилося: з екранів телевізорів поступово зникала стара армія технологів, а нові політики та партії потребували нових експертів, підходів і радників.

Разумков, Яковлєва та Мокан скористалися моментом і створили свій бізнес — Ukrainian Politconsulting Group. Спершу це був просто бренд, який асоціювався з партнерами, а в 2015 році організацію зареєстрували офіційно. Обовʼязки розподілили, виходячи з попереднього досвіду: Яковлєва займалася аналітичною та організаційною роботою, Мокан працював на місцевих кампаніях і контактував зі ЗМІ, а Разумков узяв на себе керівництво компанією та переговори з клієнтами. «Іноді були клієнти з нездоровими амбіціями, Діма в таких ситуаціях виступав як антикризовий менеджер і виправляв ситуацію», розповідає Мокан.

Заради розвитку компанії Разумков з непублічного консультанта перетворюється у відомого завдяки телеефірам технолога. До роботи над власним брендом його підштовхнув Мокан.

ЗЕ команда

Навесні 2018 року партнери Разумкова вперше почули від нього про можливу співпрацю з одним із кандидатів на президентських виборах 2019-го. У кінці літа вони дізналися, про кого йдеться.

У команду Володимира Зеленського Разумкова запросив керівник штабу кандидата Іван Баканов. За словами технолога, їх познайомили спільні приятелі. Офіційна зустріч Разумкова з Зеленським відбулася девʼятого жовтня, а вже через два дні він став спікером штабу кандидата. Під час кампанії Разумков більше за інших членів команди зʼявлявся у ЗМІ. Коли журналісти писали «у Зеленського заявили...», найчастіше вони цитували Разумкова. Сам кандидат, представляючи свою команду в ефірі каналу «1+1», назвав Разумкова «відповідальним за питання внутрішньої політики».

Під час кампанії політтехнологу згадали матеріал, який вийшов на сайті Gazeta.ua у 2006 році. Це був монолог Віктора Януковича-молодшого, у якому йшлося й про Разумкова. Він нібито назвав себе «сином проросійського батька» і підтримував ідею зробити російську мову другою державною. У цьому ж матеріалі Разумкова називали членом молодіжного крила ПР.

Разумков запевнив журналістку theБабеля, що текст для Gazeta.ua писала прес-служба «регіонів», а інформація про «молодіжку» — неправда. Цитати, за його ж словами, теж перекрутили. Батькові Олександра тоді ідеологічно справді була ближча Росія, але Росія інша, зразка 90-х. Що 13 років тому Разумков говорив про статус російської мови, він не памʼятає, але зараз наполягає, що в країні може бути тільки одна державна мова — українська. Сам він розмовляє російською.

Яке місце у владі займе Разумков, поки невідомо. Як і всі без винятку члени команди новообраного президента, він каже, що буде працювати там, де його навички знадобляться більше. Швидше за все, він не залишиться спікером Зеленського, на місце якого зараз триває відкритий конкурс. Але його колеги не виключають, що Разумков отримає місце в апараті партії «Слуга народу» — її потрібно будувати практично з нуля, розвивати, готувати до парламентських виборів і правильно позиціонувати. Усе це вміє робити Разумков.