Імперія завдала удару в відповідь. Як Сатья Наделла за пʼять років зробив Microsoft найдорожчою компанією у світі — коротко переказуємо матеріал Bloomberg

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Імперія завдала удару в відповідь. Як Сатья Наделла за пʼять років зробив Microsoft найдорожчою компанією у світі — коротко переказуємо матеріал Bloomberg

Andrew Harrer / Bloomberg via Getty Images

Сатья Наделла став гендиректором Microsoft у лютому 2014 року. На той момент компанія безнадійно відставала від своїх конкурентів в ІТ-індустрії — Apple, Google та Amazon. За пʼять років під керівництвом Наделли вона зробила ривок і сьогодні є найдорожчою компанією у світі з капіталізацією понад трильйон доларів. Суть плану Наделли полягала в тому, щоб переорієнтувати Microsoft з лінійки операційних систем Windows на платформу хмарних сервісів Azure. Йому вдається поєднувати мʼякий стиль керівництва з досить агресивною кадровою політикою. Дотримуючись своєї стратегії, він розформував найбільший підрозділ, який відповідав за всю лінійку Windows. Конкуренти називають таке відродження компанії «чудовим і жахливим» та проводять паралелі з Імперією із «Зоряних воєн». theБабель коротко переказує великий матеріал Bloomberg про історію успіху Microsoft під керівництвом Сатьї Наделли.

Сатья Наделла народився і виріс в Індії, там же отримав першу вищу освіту — інженер електронних і телекомунікаційних систем. Після переїзду до США закінчив ще два університети за спеціальностями компʼютерні науки та ділове адміністрування. Згодом працював в американській ІТ-компанії Sun Microsystems. Звідти його в 1992 році переманили в Microsoft. Віце-президент Джефф Тепер, відповідальний за лінійку офісних додатків Microsoft Office, який найняв Наделлу, згадує, що шукав для своєї команди працівника, який «розгрібає лайно» і «не дратує інших людей».

У Microsoft Наделла «починав з продажу компʼютерів корпоративним покупцям», потім став керівником бізнес-підрозділу. А з 2011 року очолив процес переходу технологій компанії на хмарну інфраструктуру та сервіси — платформу Azure.

Під керівництвом одного зі своїх засновників і першого виконавчого директора Білла Гейтса Microsoft досягла великих успіхів та перетворилася на найбагатшу корпорацію ІТ-індустрії. Проте з його наступником Стівом Балмером компанія «проґавила майже всі основні компʼютерні тенденції 2000-х років»: мобільні телефони, пошукові системи, соціальні мережі. Microsoft опинилась «у пастці Windows» — сімейства операційних систем, основного джерела прибутків компанії. Усі нові пристрої та технології незмінно мали в назві слово Windows і намагалися конкурувати з аналогічними продуктами Apple: медіаплеєр Zune проти iPod, планшет Surface проти iPad, мобільна операційна система Windows Phone проти iOS. Навіть хмарний сервіс спочатку називався Windows Azure.

У серпні 2013 року Балмер оголосив, що залишає свою посаду, і йому терміново почали шукати заміну. На той момент Гейтс ще залишався головою ради директорів, і з понад сотні потенційних претендентів його увагу привернула кандидатура Наделли, якого підтримав і Балмер. Врешті-решт 4 лютого 2014 року Сатью Наделлу призначили гендиректором Microsoft.

План Наделли полягав у тому, щоб переорієнтувати Microsoft із Windows на хмарні сервіси. І таким чином «перетворити компанію з постачальника коробкового програмного забезпечення на глобальний обчислювальний движок, який буде здавати в оренду свої обчислювальні потужності та онлайн-сховища».

У його першому електронному листі до співробітників було близько тисячі слів і «жодної згадки про Windows, тільки хмара, хмара, хмара», говорить один із колишніх керівників Microsoft. Пізніше Наделла перейменував і власне хмару — Microsoft Azure.

На відміну від свого попередника Наделла сповідував більш мʼякий стиль керівництва. Колеги розповідають, що ніколи не бачили, щоб він засмучувався, підвищував голос чи надсилав гнівний електронний лист. Вони зауважують, що в нього «немає пихи». А один із керівників навіть заявляє, що ніколи не чув, щоб Наделла говорив «ні». Незважаючи на це, він провів досить агресивну кадрову політику — тільки у 2015 році звільнив майже вісім тисяч працівників, зокрема й керівників. А минулого року Наделла оголосив про наймасштабнішу реорганізацію в історії компанії. І зрештою ліквідував найбільший підрозділ, який відповідав за всю лінійку Windows, розбивши його на дві групи розробників — Azure та Office.

Наделла вдався до революційного кроку, від якого Microsoft відпручувалася довгі роки, і випустив версію Office, оптимізовану під мобільну операційну систему Apple iOS. У 2019 році кількість передплатників Microsoft Office склала 214 мільйонів осіб, що набагато більше, ніж у сервісів Netflix, Spotify та Amazon.

Але головне — за Наделли компанія створила величезний бізнес хмарних обчислень з прибутком близько 34 мільярдів доларів за останній рік. Таким чином, Microsoft випередила Google і досягла прогресу в ключових сферах, де її головним конкурентом була Amazon Web Services.

У листопаді минулого року Microsoft обігнала за капіталізацією Apple. А за підсумками першого кварталу 2019 року компанія вперше подолала межу в трильйон доларів ринкової вартості та продовжує залишатися найдорожчою у світі. За підрахунками Bloomberg, капіталізація Microsoft з моменту призначення Наделли на посаду гендиректора зросла на понад 230 відсотків.

Керівники інших компаній говорять, що таке відродження Microsoft під керівництвом Наделли одночасно «і захоплює, і жахає». «Я не знаю жодної іншої компанії-розробника програмного забезпечення в історії технологій, яка б так швидко відновилася після того, як пережила важкі часи», — говорить засновник і гендиректор Netflix Рід Гастінгс. А коли журналісти Bloomberg попросили гендиректора іншої компанії-конкурента більш відверто описати загрозу від оновленої Microsoft, він почав наспівувати «Імперський марш» із кіносаги «Зоряні війни». Іншими словами, «Імперія завдала удару в відповідь».