Вартість біткоїна різко зросла і перевищила 8 тисяч доларів, а на ринок криптовалют приходять великі компанії — ось чому

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Вартість біткоїна різко зросла і перевищила 8 тисяч доларів, а на ринок криптовалют приходять великі компанії — ось чому

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

У квітні 2019 року курс криптовалюти біткоїн почав зростати вперше за довгий час. А вже у травні різко стрибнув — буквально за кілька днів курс біткоїна зріс на третину і перетнув позначку в 8 тисяч доларів. Аналітики та експерти називають це відлигою після майже річної «криптозими». На піку, у грудні 2017-го, біткоїн коштував близько 20 тисяч, а до кінця 2018-го подешевшав до 3,5 тисяч доларів. Цьогоріч на крипторинок почали виходити великі компанії — Facebook і Microsoft. У липні повинна запрацювати криптоплатформа з торгівлі біткоїнами. Невдовзі біткоїнами можна буде розраховуватися в Whole Foods, Starbucks, і можливо навіть на eBay. Криптовалютою знову зацікавилися у Китаї, де вже давно розташовані головні біткоїн-ферми і живуть власники найбільших часток від усього обсягу біткоїнів. А в США відновили промисловий майнінг біткоїнів. Курс біткоїна історично нестабільний і може як подорожчати так і обвалитися в будь-який момент. Але тепер у нього вкладають мільйони доларів, а значить і він сам може зрости в ціні.

Свого максимуму біткоїн досяг у кінці 2017 року, коли його вартість сягнула майже 20 тисяч доларів. Але протягом усього минулого року ця криптовалюта стрімко дешевшала, і до початку 2019 року опустилася приблизно до 3,5 тисяч доларів. Для визначення такого стрімкого падіння навіть зʼявилася фраза «криптозима». Але за останні кілька місяців ціна біткоїна зросла більш ніж у два рази. Найсильніший стрибок припав на початок травня, і вчора, 14 -го числа, його курс перетнув позначку в 8 тисяч доларів.

Тільки з початку цього тижня ціна біткоїна зросла майже на 2 тисячі доларів. Такий стрибок експерти повʼязують насамперед з тим, що в понеділок, 13 травня, у Нью-Йорку розпочався форум з криптовалют і технології блокчейн Consensus-2019. Його старт традиційно призводив до зростання цін на криптовалюти, за винятком минулого року.

Але інтерес до біткоїна активізувався ще наприкінці зими 2019-го. Наприклад, віце-президент IBM з блокчейну і цифрових валют Джессі Ланд заявив у лютому, що коли-небудь біткоїн може коштувати мільйон доларів.

Аналітики ринку криптовалют звертають увагу й на низку «гарних новин», що зʼявилися протягом останніх кількох тижнів і вплинули на зростання курсу біткоїна:

  • чутки про запуск Facebook власної криптовалюти. Компанія заявила, що послаблює обмеження на криптовалюту та рекламу, повʼязану з блокчейном, на своїй платформі;
  • Microsoft використовуватиме для проекту з ідентифікації особистості технологію блокчейну, що лежить в основі біткоїна;
  • компанія Bakkt оголосила, що в липні запускає криптовалютну платформу з торгівлі біткоїнами;
  • через платіжну систему Flexa біткоїнами можна буде розраховуватися в мережі Whole Foods, що належить Amazon, а також у Starbucks, Baskin Robbins, Nordstrom;
  • eBay під час форуму Consensus може оголосити про прийом платежів у криптовалюті.

Це означає, що на ринку криптовалют зʼявляється все більше серйозних гравців, готових вкладати в цю сферу мільйони доларів. Британська біржа біткоїнів CoinCorner повідомила The Independent, що протягом останніх кількох місяців спостерігається зростання інтересу до біткоїна з боку трейдерів та інвесторів. І зараз попит уже перевищує пропозицію.

На підвищення інтересу до біткоїна могло вплинути і нове загострення торгової війни між США і Китаєм. Про це The Wall Street Journal розповів Даррен Лі, китайський інвестор у криптовалюту. За його словами, вже зараз на чорному ринку зʼявилася можливість обмінювати юані на криптовалюту, в обхід державного контролю за капіталом. У свою чергу, американські компанії збираються відновити майнінг біткоїнів у промислових масштабах. «Видобуток» зупинили минулого року, коли він став нерентабельним через падіння курсу криптовалюти.

З урахуванням усіх цих факторів, більшість експертів та аналітиків припускають, що курс біткоїна може зрости. Головні розбіжності — в цифрах і термінах, коли біткоїн зможе досягти свого максимуму 2017 року. Аналітики інвестиційного банку Canaccord Genuіty припускають, що це відбудеться у березні 2021 року. Творець антивіруса McAfee Джон Макафі ще минулого року прогнозував зростання курсу біткоїна і тепер заявляє, що «його не зупинити». Інший криптоаналітик, Алекс Крюгер, не виключає, що в довгостроковій перспективі ціна біткоїна може навіть знизитися приблизно до 6 тисяч доларів.

Проте експерти нагадують, що біткоїн «історично нестабільний» і може протягом кількох днів як різко злетіти, так і різко впасти. Але «кількість вливань грошей ще ніколи не була такою великою, як зараз, тому на біткоїн та інші криптовалюти чекають цікаві часи».