Творець Telegram Павло Дуров розкритикував WhatsApp через проблеми з безпекою та співпрацю зі спецслужбами. Ось головні тези його колонки

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Творець Telegram Павло Дуров розкритикував WhatsApp через проблеми з безпекою та співпрацю зі спецслужбами. Ось головні тези його колонки

AOP.Press / Corbis via Getty Images

Увечері 15 травня російський підприємець і програміст, один з творців соцмережі «ВКонтакте» і месенджера Telegram Павло Дуров опублікував колонку. У ній він критикує свого конкурента — месенджер WhatsApp, який належить Facebook. Напередодні, 14 травня, стало відомо про вразливість у WhatsApp, яка дозволяла встановлювати шпигунські програми в смартфон користувача. Дуров каже, що це далеко не перша вразливість, і всі вони виглядають як «чорні лазівки», які компанія навмисно вбудовує за запитом спецслужб. У результаті користуються ними не лише спецслужби, але також хакери й авторитарні уряди, наприклад Росія та Іран. Коротко переказуємо колонку Дурова «Чому WhatsApp ніколи не буде безпечним».

Приводом для колонки Дурова стала новина про те, що в месенджері WhatsApp виявили уразливість, яка дозволяла хакерам отримувати доступ до телефонів користувачів як на iOS, так і Android.

Дуров нагадує, що це вже не перший випадок. Минулого року у WhatsApp виявили схожу проблему. Хакери могли перехоплювати контроль над акаунтами користувачів, коли ті відповідали на вхідний відеодзвінок.

За словами Дурова, коли він починав роботу над своїм месенджером Telegram у 2012 році, повідомлення у WhatsApp передавалися відкритим текстом. І тому доступ до них мали «не тільки уряди або хакери, але й мобільні провайдери та адміністратори інтернету». А додане пізніше шифрування виявилося маркетинговим ходом — «ключ для дешифрування мали кілька урядів, зокрема російський».

Після того як у 2014 році компанія Facebook купила WhatsApp, у месенджері навмисно «залишили лазівки на замовлення ФБР». Це виправдовувалося боротьбою з тероризмом, однак їх можуть використовувати і хакери, й авторитарні уряди. «Не дивно, що диктатори люблять WhatsApp. Відсутність безпеки дозволяє їм шпигувати за власним народом, тому WhatsApp доступний у таких країнах, як Росія чи Іран, де Telegram заборонений».

Три роки тому WhatsApp впровадив наскрізне шифрування повідомлень і при цьому надав можливість зберігати листування в хмарі. Однак користувачів месенджера не попередили, що в хмарі воно не шифрується і до нього можуть дістатися як хакери, так і спецслужби. Саме таким чином, за словами Дурова, ФБР могло отримати доступ до листування колишнього глави передвиборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта. Зараз він відбуває термін за шахрайство та незаконне лобіювання інтересів екс-президента України Віктора Януковича у США.

WhatsApp vs Telegram

  • Месенджер WhatsApp створили американські розробники Ян Кум і Брайан Ектон у 2009 році. У 2014-му вони продали його компанії Facebook за 19 мільярдів доларів. На сьогодні WhatsApp — найпопулярніший у світі месенджер з понад мільярдом користувачів.

  • Месенджер Telegram створив Павло Дуров у 2013 році. На сьогодні він входить до десятки найпопулярніших у світі з аудиторією понад 100 мільйонів користувачів. В Україні він посідає четверте місце і випереджає WhatsApp. У Росії Telegram заборонений з квітня 2018 року, проте він посідає третє місце за популярністю в РФ.

На відміну від Telegram, вихідні коди програм WhatsApp не перебувають у відкритому доступі. Більш того, за словами Дурова, WhatsApp «навмисно їх заплутує», щоб фахівці з безпеки не могли їх вивчити на предмет уразливостей. У підсумку в минулому році засновники WhatsApp покинули компанію через розбіжності з Facebook щодо конфіденційності користувачів.

Дуров нагадує, що за шість років існування в його месенджері Telegram не було жодного серйозного витоку даних, на відміну від конкурентів. І наостанок він звинувачує Facebook у тому, що компанія «здирає під копірку» нововведення з інших платформ. Наприклад, функція Stories в Instagram скопійована зі Snapchat, а стікерпаки WhatsApp — з Telegram.