«Народний фронт» вийшов із коаліції. Навіщо? Це удар по планах Зеленського? (Спойлер: так)

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
«Народний фронт» вийшов із коаліції. Навіщо? Це удар по планах Зеленського? (Спойлер: так)

Народний Фронт

Уранці п’ятниці, 17 травня, депутати фракції «Народний фронт» (НФ) провели позачергове засідання. О десятій годині з трибуни парламенту голова фракції Максим Бурбак заявив про вихід фракції з коаліції. Після цього спікер Андрій Парубій зі словами «сумна новина» повідомив, що коаліція «Європейська Україна», до якої також входив «Блок Петра Порошенка», припинила свою діяльність. Пояснюємо, навіщо депутати це зробили і як це вплине на плани обраного президента щодо парламенту.

Після другого туру виборів члени команди Володимира Зеленського відкрито заговорили про достроковий розпуск парламенту. Зеленському дострокові вибори вигідні з двох причин. По-перше, у нинішній Раді немає представників його партії «Слуга народу», і провести через парламент будь-які ініціативи президента буде складно. Друга причина — до 27 жовтня, дати чергових виборів, Зеленський може втратити частину рейтингу й, автоматично, кількість своїх соратників у парламенті.

Для того щоб розпустити Раду, президент має довести, що понад місяць у парламенті немає коаліції депутатських фракцій. Формально зробити це складно. Для цього треба мати списки всіх членів коаліції від фракцій «Блок Петра Порошенка» і «Народний Фронт». Ще у березні 2019 року за позовом позафракційного депутата Андрія Деркача, колишнього члена «Партії регіонів», Окружний адміністративний суд вимагав від парламенту надати такі списки, але так їх і не отримав. Ймовірно, тому що після виходу кількох депутатів із БПП сталої коаліції в Раді не існувало.

Навіщо «Народний Фронт» вийшов із коаліції зараз?

  • Оголошення спікера Андрія Парубія про розпад коаліції формально означає, що до цього моменту коаліція існувала.
  • За Конституцією, тепер парламент має 30 днів, щоб сформувати нову коаліцію. У цей час президент не може розпустити Раду.
  • Якщо за 30 днів нову коаліцію так і не сформують, президент все одно не зможе достроково розпустити парламент. Згідно з Конституцією, це не можна робити в останні шість місяців строку повноважень Верховної Ради. Юристи по-різному трактують, коли саме починається відлік цих шести місяців. Але навіть якщо це буде 16 червня — у тридцятий день з моменту розпаду коаліції, до чергових парламентських виборів залишиться менше пʼяти місяців.

Таким чином, вихід НФ з коаліції дав парламенту імунітет до 27 жовтня. Якщо тільки команда Зеленського не готує юридичну контратаку.