Цього тижня стартує «Книжковий арсенал». Ось п’ять нон-фікшн книжок, які варто там купити (є новий Пінкер українською!)

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
Цього тижня стартує «Книжковий арсенал». Ось п’ять нон-фікшн книжок, які варто там купити (є новий Пінкер українською!)

22 травня у Києві розпочнеться дев’ятий міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал» — одна з найважливіших культурних подій в Україні. Щороку на ярмарку презентують нові українські книжки та свіжі переклади зарубіжних. Цьогорічний «Книжковий арсенал» триватиме пʼять днів — до 26 травня. Редакція theБабеля обрала п’ять найцікавіших (на нашу думку) нон-фікшн книжок, які там презентуватимуть. Ми вирішили взяти лише нові видання, які були опубліковані мовою оригіналу не раніше за 2017 рік.

Ганс Роcлінг / «Фактологія. 10 хибних уявлень про світ і чому все набагато краще, ніж ми думаємо»

Видавництво: «Наш Формат». Уперше книга опублікована у 2018 році у видавництві «Flatiron Books» (Нью-Йорк, США).

Ганс Роcлінг — шведський лікар, академік, спеціаліст зі статистики та охорони здоров’я. У 2005 році разом зі своїм сином Улою і невісткою Анною він заснував Фонд Gapminder, що створює програмне забезпечення для анімації даних (фонд купила компанія Google у 2007 році). Всесвітньо відомим Рослінг став у 2006 році, після того, як уперше виступив на TED, де з гумором розповідав про статистику у сфері економіки та медицини. У наступні роки проводив лекції, виступи науковця на TED можна подивитися тут. «Його лекції змусили мільйони людей у всьому світі побачити себе й нашу планету по-новому та зрозуміти, як наші дії впливають на здоровʼя та добробут», — писав журнал Time, який у 2012 році вніс Рослінга до сотні найвпливовіших людей. Академік помер у 2017 році від раку підшлункової залози.

У 2015 році Роcлінг був на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, де поставив учасникам заходу (в тому числі й керівникам держав та колишньому секретарю ООН) питання на тему бідності, зростання населення та вакцинації. «Вони відповіли гірше за шимпанзе, — писала газета Financial Times. — Добре освічена аудиторія не знала, що середня тривалість життя у світі становить 70 років, що 88% дітей вакциновані, або що у 2100 році буде 2 мільярди дітей віком до 15 років — стільки ж, скільки сьогодні».

Роcлінга вразили результати власного експерименту, тож він вирішив боротися з глобальною неосвіченістю. Книжку «Фактологія. 10 хибних уявлень про світ і чому все набагато краще, ніж ми думаємо» він написав разом із сином та невісткою. У вступі Рослінг обіцяє поділитися інструментами, які допоможуть мислити і дадуть правильне бачення загальної картини світу. Засновник корпорації Microsoft Білл Гейтс назвав цю книгу однією з найважливіших, яку він коли-небудь читав: «Незамінний порадник для того, щоб мислити тверезо».

Презентація книжки відбудеться 25 травня о 18:00 у залі «Сфера».

Девід Райх / «Хто ми такі?»

Видавництво: «Наш Формат». Уперше книга опублікована у 2018 році у видавництві «Pantheon Books» (Нью-Йорк, США).

Девід Райх — американський генетик, займається аналізом ДНК стародавніх людей та викладає у Гарвардській медичній школі Гарвардського університету. Райх виступає проти расизму: наприклад, він критикував ученого Джеймса Вотсона, який заявляв, що білі люди розумніші за темношкірих — такі судження, на думку Райха, не мають наукового підґрунтя. Проте минулого року він написав статтю до The New York Times, де розкритикував і тих дослідників, які уникають розмов про відмінності між расами, аби не підігравати расистам. Попри те, що Райх називає расу соціальним поняттям (він навіть бере це слово в лапки або використовує слово «популяція»), вчений стверджує, що відмінності між людьми різних рас існують. Але це стосується, наприклад, схильності до тих чи інших хвороб. Райх стверджує — між людьми загалом існує багато відмінностей, і на це не слід заплющувати очі, але для всіх мають бути рівні права.

Райх переконаний, що в ДНК ховається справжня історія людства. У книзі «Хто ми такі?» він описує революційні генетичні дослідження, які пояснюють, як люди переміщувалися земною кулею; розмірковує над тим, чим ми відрізняємося один від одного та що таке ідентичність. «Книжка нарешті дає нам перший нарис справжньої історії за останні 5000 років... Вона вражає своєю ясністю та масштабністю», — пише The Guardian.

Презентація книжки відбудеться 25 травня о 12:00 на вуличній сцені.

Грейс Кеннан / «Дочка холодної війни»

Книга видана в Україні за підтримки програми Fulbright Ukraine. Вперше опублікована у 2018 році у видавництві University of Pittsburgh Press (Піттсбург, США).

Грейс Кеннан — донька дипломата Джорджа Кеннана, письменниця, фотограф та експерт з розвитку малого бізнесу. Народилась у Латвії, навчалась у московській школі, закінчила Редкліффський коледж у США. Працювала в організації США Woodrow Wilson International Center for Scholars; займалася економічними правами жінок в Україні. А ще Грейс стала свідком вторгнення гітлерівських військ у Прагу в 1939 році та розпаду Радянського Союзу.

«У 1967 році я опинилася в центрі найбільш обговорюваної в світі історії», — згадувала вона, описуючи рік життя на фермі свого батька в США разом з донькою Йосипа Сталіна Світланою Аллілуєвою. Остання там переховувалася від Комітету державної безпеки СРСР після переїзду в Америку. Грейс готувала Світлані їжу, прала її речі, а вечорами вони разом пили вино і Світлана розповідала Грейс історії зі свого дитинства. У книжці «Дочка холодної війни» Кеннон розповідає про найцікавіші епізоди свого життя.

Презентація книжки відбудеться 24 травня о 15:00 у кафе «Європа». На презентацію приїде авторка.

Стівен Пінкер / «Просвітництво сьогодні»

Видавництво: «Наш формат». Уперше книга опублікована у 2018 році у видавництві Viking Press (Нью-Йорк, США).

Стівен Пінкер — канадсько-американський науковець, найвідоміший когнітивний психолог у світі. У 2004 році журнал Time назвав його одним зі ста найвпливовіших науковців і мислителів. Був спікером на TED-конференціях.

Пінкер уже давно намагається довести, що не варто очікувати кінця світу, бо не все так погано, як ми думаємо. У новій книжці він пише, що зараз люди живуть довше, здоровіше, вільніше і щасливіше, ніж будь-коли раніше, і підтверджує це 75 графіками. Зокрема вчений стверджує, що кожного десятиліття середній показник IQ в усьому світі зростає приблизно на три одиниці, на прання люди витрачають щотижня на 10 годин менше, ніж у 1920 році, а ще сьогодні, порівняно з минулим століттям, значно меншою є ймовірність померти на роботі або від удару блискавки. «Стівен Пінкер не просто хоче, аби ви були щасливі; він хоче, щоб ви були вдячні. Його нова книга «Просвітництво сьогодні» — енергійний і роздратований закид будь-кому, хто відмовляється визнати, що світ стає кращим. “Ніхто з нас не такий щасливий, як мав би бути, враховуючи, наскільки дивовижним став наш світ. Люди, здається, скаржаться, стогнуть, скиглять, бурчать, нарікають, як ніколи” — пише він», — йдеться у рецензії видання The New York Times.

Презентація книжки відбудеться 23 травня о 13:00 на вуличній сцені.

Річард Докінз / «Наука для душі. Нотатки раціоналіста»

Видавництво: «Наш формат». Уперше книга опублікована у 2017 році у видавництві «Random House» (Нью-Йорк, США).

Річард Докінз — британський еволюційний біолог. Працював професором Оксфордського університету. Член Лондонського королівського товариства, що займається розвитком знань про природу. Докінз — противник нетрадиційної медицини та атеїст. Його книга «Ілюзія Бога», де він ставить під сумнів існування бога та користь релігій, стала світовим бестселером. У 2017 році Докінз опинився у центрі скандалу — його лекцію скасували через критику ісламу. Організатори заявили, що Докінз «завдав болю» вірянам своїми коментарями.

Книжка «Наука для душі. Нотатки раціоналіста» складається з 42 есе, у яких вчений говорить про важливість науки і критикує забобони. Докінз дорікає політикам за популізм, вихваляє праці Чарльза Дарвіна і захоплюється природою. Розповідає про еволюцію на прикладі історії черепах. «Докінз ніколи не приховує своєї любові до хороших пояснень і презирства до неструктурованого мислення [такого, що не базується на фактах]», — пише Publishers weekly.

Презентація книжки відбудеться 23 травня о 13:00 на вуличній сцені.